Top

Γαλλία: Ακυρώθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις- Πρόταση για αυστηρό lockdown στη Βρετανία

Την ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον εξέφρασαν τα μέλη της SAGE.

Parallaxi
γαλλία-ακυρώθηκαν-εορταστικές-εκδηλ-755296
Parallaxi

corona

Την ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον που μεταδίδεται με τεράστια ταχύτητα σε όλη την Ευρώπη, εξέφρασαν τα μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για Έκτακτες Καταστάσεις της Βρετανίας (SAGE), η οποία καλεί στη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων ώστε να αποτραπεί πλημμυρίδα νοσηλειών στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με το BBC, που έχει στα χέρια του έγγραφα που διέρρευσαν από την τελευταία συνεδρίαση της SAGE, καθώς εξαιτίας της νέας παραλλαγής του κορονοϊού προβλέπουν αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, που θα μπορούσαν μόνο στην Αγγλία να φτάσουν τις 3.000 ημερησίως.

Οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι χωρίς μέσα παρέμβασης, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, μπορεί να χαθεί κάθε έλεγχος της πανδημίας εξαιτίας της «Ο», καθώς ήδη την τελευταία εβδομάδα οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία κινούνται μεταξύ 696 και 815.

Το σχέδιο που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση στην Αγγλία περιλαμβάνει τη χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη συμμετοχή σε κάποιες εκδηλώσεις, μάσκες στα περισσότερα μέρη και σύσταση για τηλεργασία όπου αυτό είναι εφικτό. Στη Σκοτία έχουν επιπλέον επιβάλει περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων από τις 27 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο σύμφωνα με τη SAGE, «αν ο στόχος είναι ο περιορισμός των επιπέδων μολύνσεων στον πληθυσμό και η πρόληψη των νοσηλειών, αυστηρά περιοριστικά μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν πολύ σύντομα». Όπως τονίζουν, αν τα μέτρα ληφθούν άμεσα «μπορούμε ουσιαστικά να μειώσουμε τις μολύνσεις και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Το Παρίσι ακύρωσε το σόου πυροτεχνημάτων, όπως και τις άλλες εορταστικές εκδηλώσεις στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ευθυγραμμιζόμενο με τα νέα μέτρα που λαμβάνει η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε χθες ότι οι μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις και τα πυροτεχνήματα για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα απαγορευτούν και συνέστησε στους πολίτες της Γαλλίας, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι να κάνουν ένα διαγνωστικό τεστ για την COVID-19, πριν βρεθούν μαζί με άλλους ανθρώπους για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.

Μελέτη του ECDC: Ένα στα 100 παιδιά που προσβάλλονται από Covid θα χρειαστεί νοσηλεία

Τα βρέφη έως δύο μηνών και οι έφηβοι 12-17 ετών είναι οι δύο ομάδες ανηλίκων που κινδυνεύουν περισσότερο να χρειαστούν νοσηλεία λόγω Covid-19, διαπιστώνει μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Στις ηλικίες 0-17 ετών, περίπου ένα παιδί ανά 100 θα χρειαστεί νοσηλεία αν προσβληθεί από κοροναϊό, αναφέρουν οι ερευνητές στο Eurosurveillance.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από δέκα ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Κύπρος, αλλά όχι η Ελλάδα) για το διάστημα Αύγουστος 2020 – Οκτώβριος 2021, όταν ακόμη δεν είχε εμφανιστεί η νέα παραλλαγή Όμικρον.

Από τα 820.000 επιβεβαιωμένα συμπτωματικά κρούσματα σε ανηλίκους έως 17 ετών, το 1,2% χρειάστηκε νοσηλεία. Από τα παιδιά αυτά, το 7% χρειάστηκαν εισαγωγή σε (ΜΕΘ) και το 0,01% τελικά απεβίωσε.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «τα περισσότερα παιδιά με συμπτωματική νόσο Covid-19 έχουν πολύ μικρό κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας».

Για κάθε 10.000 παιδιατρικά περιστατικά με συμπτώματα Covid-19 περίπου 117 εκτιμάται ότι χρειάζονται νοσηλεία και οκτώ εισαγωγή σε ΜΕΘ. Μόνο ένα παιδί στα 10.000 χάνει τη ζωή του.

Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 καλύπτει πλέον παιδιά από 5 ετών και άνω (Reuters)

Η ανάλυση έδειξε ότι τα βρέφη έως δύο μηνών έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω Covid-19. Ο κίνδυνος μειώνεται στη συνέχεια έως την ηλικία των εννέα ετών και αυξάνεται ξανά στις ηλικίες 12 έως 17 ετών.

Ο κίνδυνος σοβαρής Covid-19 είναι μεγαλύτερος στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, όπως καρκίνο και διαβήτη. Σε αυτή την περίπτωση η πιθανότητα νοσηλείας αυξάνεται κατά 7 φορές, η πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ κατά 9 φορές και η πιθανότητα θανάτου κατά και 27 φορές .

Όμως η μεγάλη πλειονότητα (σχεδόν το 84%) των νοσηλευομένων παιδιών με Covid-19 δεν έχει κανένα υποκείμενο νόσημα, κάτι που σημαίνει ότι κατά τα άλλα υγιή παιδιά μπορεί κάλλιστα να χρειαστούν νοσηλεία.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα παιδιατρικά κρούσματα εμφανίζουν μεγάλη αύξηση από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, κυρίως εξαιτίας της επικράτησης της Δέλτα και της αύξησης κρουσμάτων.

Το τι θα συμβεί λόγω της Όμικρον, μένει να φανεί.

Δεδομένου πως μόνο το 15,2% των ανηλίκων στην ΕΕ είχαν εμβολιαστεί πλήρως στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, οι ερευνητές του ECDC προβλέπουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και συνιστούν επιτάχυνση των εμβολιασμών.

«Καμία ένδειξη» ότι η Όμικρον είναι πιο ήπια

Σε μια άλλη εξέλιξη, μελέτη του Imperial College στο Λονδίνο δείχνει να διαψεύδει τις ελπίδες ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο.

«Η μελέτη δεν εντοπίζει καμία ένδειξη ότι η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα, όπως προκύπτει είτε από την αναλογία των ανθρώπων που εμφανίζονται θετικοί και αναφέρουν συμπτώματα, είτε από αναλογία των κρουσμάτων που προσέρχονται σε νοσοκομεία μετά τη λοίμωξη» αναφέρουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κορυφαίο επιδημιολόγο καθηγητή Πολ Φέργκιουσον.

Τονίζουν πάντως πως τα δεδομένα για τις νοσηλείες «παραμένουν πολύ περιορισμένα αυτή τη στιγμή».

Η ανάλυση συνέκρινε 120.000 κρούσματα Δέλτα με 15.000 ύποπτα κρούσματα Όμικρον. Έδειξε ότι οι ασθενείς της Όμικρον δεν ήταν λιγότερο πιθανό να παραμείνουν ασυμπτωματικοί. Ήταν επίσης εξίσου πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία, αν και η συγκεκριμένη εκτίμηση βασίστηκε σε μόλις 24 νοσηλείες λόγω Όμικρον, συγκριτικά με πάνω από 1.000 λόγω Δέλτα.

Τα ευρήματα για τα εμβόλια

Η αναμνηστική δόση, εκτιμά η αδημοσίευτη μελέτη, προσφέρει αποτελεσματικότητα γύρω στο 85% έναντι της σοβαρής νόσου από Όμικρον και πάνω από 90% έναντι του θανάτου από τη νέα παραλλαγή, περίπου 60 ημέρες μετά τη χορήγησή της.

Χωρίς αναμνηστική δόση, το επίπεδο προστασίας πέφτει σημαντικά:

Έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, η προστασία έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης πέφτει στο 20%, συγκριτικά με 60% στην περίπτωση του Δέλτα, ενώ η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου πέφτει στη χειρότερη περίπτωση στο 40%. Στην περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca, το επίπεδο προστασίας έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση εκτιμάται σε μηδέν έως 5% έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης και σε περίπου 20% έναντι της σοβαρής Covid-19. Ακόμα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η Όμικρον πενταπλασιάζει τον κίνδυνο επαναλοίμωξης, συγκριτικά με τη Δέλτα, κάτι που σημαίνει ότι η προστασία έναντι νέας λοίμωξης μπορεί να είναι μόλις 19%. Όπως τόνισε ο καθηγητής Φέργκιουσον, τα ευρήματα υποδεικνύουν πως η Όμικρον «αποτελεί μείζονα, επικείμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς προσφέρει νέες ενδείξεις για την ικανότητα της νέας παραλλαγής να διαφεύγει από τα εμβόλια και τη φυσική ανοσία».

Πορτογαλία: Ξεκίνησε σήμερα ο εμβολιασμός των παιδιών 5 με 11 ετών

Η Πορτογαλία, μια από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών παγκοσμίως, ξεκινάει σήμερα την εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 5 ως 11 ετών ακολουθώντας τα βήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών την ώρα που η παραλλαγή του κορονοϊού Όμικρον εξαπλώνεται.

Σχεδόν 80.000 παιδιά, από τα οποία περί τα 640.000 βρίσκονται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση του σκευάσματος της Pfizer για τα παιδιά αυτό το σαββατοκύριακο.

“Ανησυχούσα, αλλά όχι πια”, λέει ο δεκάχρονος Πάουλο μετά τον εμβολιασμό του σε ένα εμβολιαστικό κέντρο της Λισσαβώνας.

“Ο μεγάλος του αδελφός που είναι 12 έχει ήδη εμβολιαστεί και έτσι ήθελε και εκείνος να έρθει”, λέει η μητέρα του, Ζέλια Μόντε, δηλώνοντας “ανακουφισμένη” που όλη η οικογένεια είναι εμβολιασμένη γιατί ο 85χρονος παππούς των παιδιών ζει μαζί τους.

“Σέβομαι την γνώμη των γιατρών και λένε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή”, σημειώνει από την πλευρά της η Γιοάνα Εσπίριτο Σάντο, μια μητέρα 41 ετών που εργάζεται ως τηλεφωνήτρια και συνοδεύει τα 11χρονα δίδυμά της.

“Τα fake news με τρομάζουν”, σχολιάζει η ίδια.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα έκανε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και εξήγησε χθες ότι η εξάπλωση του νέου κορονοϊού είναι μεγαλύτερη “μεταξύ των ανεμβολίαστων παιδιών και των γονιών τους”.

Με το 88,9% του πληθυσμού των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων να έχει εμβολιαστεί η Πορτογαλία καταλαμβάνει την δεύτερη θέση παγκοσμίως στην κατάταξη με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας “Our World in Data”.

Επιπλέον, περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις έχουν ήδη χορηγηθεί προσφέροντας μια προστασία που φθάνει το 80% στους άνω των 80 ετών και 70% στους 65 με 79 ετών, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Μάρτα Τεμίντο.

Πέραν της εμβολιαστικής κάλυψης η κυβέρνηση έχει επιβάλει από τις αρχές Δεκεμβρίου πολλά μέτρα όπως η ευρύτερη χρήση της μάρκας, το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα διαγνωστικά τεστ.

Η Πορτογαλία συγκαταλέγεται στις χώρες εκείνες που ζητούν αρνητικό τεστ για κορονοϊό από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στο έδαφός της, ακόμη και από τους εμβολιασμένους.

Αυτό το μέτρο θα επεκτεθεί και πέραν της αρχικά προγραμματισμένης ημερομηνίας που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, της 9ης Ιανουαρίου.

Παρά τους περιορισμούς ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό του μετά τον περασμένο Φεβρουάριο και ο αριθμός των νοσηλειών σε ΜΕΘ διπλασιάστηκε μέσα σε ένα μήνα αυξάνοντας την πληρότητα πέραν του 60%.

Όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται και προβλέπεται ότι θα ευθύνεται για το 80% των νέων κρουσμάτων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για τον περιορισμό των επαφών μετά τις συναθροίσεις που προβλέπονται για τις γιορτές, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τις σχολικές διακοπές και να καταστήσει υποχρεωτική την τηλεργασία για την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Η Άγκυρα δεσμεύτηκε ότι θα στείλει 15 εκατ δόσεις του τουρκικού εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Αφρική

Η Τουρκία θα στείλει 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19, του “Turkovac”, στην Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σύνοδο κορυφής Τουρκίας – Αφρικής, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

“Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα ότι μόνο το 6% του αφρικανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19”, είπε ο Ερντογάν στους ηγέτες χωρών της αφρικανικής ηπείρου που συμμετέχουν στη σύνοδο.

Η Τουρκία θα εργαστεί για να συμβάλλει ώστε να ξεπεραστεί η “παγκόσμια αδικία” και η “άδικη αντιμετώπιση” της Αφρικής στη διάρκεια της πανδημίας, πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία έχει ήδη αιτηθεί για έγκριση επείγουσας χρήσης του Turkovac και οι δόσεις θα μοιραστούν με την Αφρική όταν θα δοθεί η άδεια, πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πότε θα σταλεί η βοήθεια.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην αφρικανική ήπειρο αυξάνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς μέχρι σήμερα, ειδικά στη Νότια Αφρική, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω τους εμπορικούς δεσμούς της με την Αφρική.

Η Τουρκία έχει 43 πρεσβείες στις 54 χώρες της Αφρικής και μεγάλες επενδύσεις στην ήπειρο–από ανθρωπιστικά και κοινωνικά προγράμματα αρωγής ως έργα στον τομέα της ενέργειας, της άμυνας και των υποδομών.

Συνολικά 16 ηγέτες και 102 υπουργοί συμμετέχουν στην σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης, την τρίτη τέτοια σύνοδο, όπως δήλωσε χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δανία: Το 20% των παιδιών ηλικίας 5 ως 11 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί από τις 26 Νοεμβρίου που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για αυτή την ηλικιακή ομάδα

Περιμένοντας να κάνει το πρώτο του εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε ένα εμβολιαστικό κέντρο προαστίου της Κοπεγχάγης, ο 7χρονος Γουίλιαμ υπερηφανεύεται στον μικρότερο αδελφό του.

“Δεν φοβάμαι, έχω ήδη κάνει 100 φορές”, λέει ενώ γύρω του νοσηλεύτριες καθησυχάζουν τα παιδιά που έχουν πάει εκεί για να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

Μέσα σε μια αποθήκη που έχει μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο, στο προάστιο Τάαστραπ της πρωτεύουσας της Δανίας, ένας μικρός Δανός κόβει βόλτες μέσα στην αίθουσα αναμονής με φανερή αυτοπεποίθηση, ενώ ένας άλλο κρατάει σφικτά ένα κουβερτάκι και δείχνει αγχωμένος.

Η Δανία είναι μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς για παιδιά από πέντε ετών στις 26 Νοεμβρίου, παρότι δεν είναι υποχρεωτικό.

Το 20% των παιδιών που έχουν γεννηθεί από το 2010 ως το 2016 έχει ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση στη σκανδιναβική αυτή χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Σάμιουελ Κρίστιανσεν, οκτώ ετών, λέει ότι έχει έρθει για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα έχοντας ήδη νοσήσει και ειδικά τώρα που η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού εξαπλώνεται.

“Δεν θέλω να αρρωστήσω” ξανά από την Όμικρον, λέει το παιδί.

Ο πατέρας του, Χένρικ Γιάνσεν, λέει ότι η οικογένειά του θέλει “να προστατεύσει τους ηλικιωμένους, τα γηραιότερα μέλη της, την γιαγιά και τον παππού”.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ ενέκρινε τον περασμένο μήνα την χρήση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech για παιδιά από 5 ως 11 ετών, μια ηλικιακή ομάδα όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά μόλυνσης σε όλη την Ευρώπη.

Η Αυστρία έχει επίσης ξεκινήσει να εμβολιάζει τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, ενώ η Πορτογαλία ξεκίνησε σήμερα και η Γαλλία θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Ελένε Προμπστ, η συνεπικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας υγείας της χώρας, λέει ότι η εκστρατεία εξελίσσεται θετικά.

Κατά το πέμπτο κύμα της πανδημίας “το σημαντικότερο εργαλείο παραμένουν τα εμβόλια, ακόμη και στην μάχη κατά της Όμικρον”, λέει.

Η σκανδιναβική χώρα έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει τους κινηματογράφους, τα θέατρα και τους συναυλιακούς χώρους και θα περιορίσει τις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων από αύριο καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε χθες ότι οι πολίτες θα πρέπει να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές.

Η Φαϊρούζ Μπεν Αλάγια δήλωσε ότι δεν δίστασε να εμβολιάσει την οκτάχρονη κόρη της, Καμέλια Φουράτι.

“Δεν το έκανα για εκείνη, αλλά για να βάλω ένα ακόμη λιθαράκι ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού”, εξηγεί η Φαϊρούζ, μια εργαζόμενη στον φαρμακευτικό τομέα.

“Όλοι στην οικογένειά μας είναι εμβολιασμένοι, εγώ εμβολιάστηκα τελευταία. Χαίρομαι που το έκανα γιατί τώρα αν νοσήσω με κορονοϊό δεν θα καταλάβω τίποτα”, καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ In/ Efsyn

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα