Γαλλία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικα lockdown
Το γενικευμένο lockown πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ.
Το γενικευμένο lockown πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο δίκτυο France Info, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο της επιβολής τοπικών lockdown για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Covid-19.
«Τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται δεδομένης της κατάστασης στα νοσοκομεία μας», προειδοποίησε ο γάλλος πρωθυπουργός αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.
«Σήμερα, ζητώ μετ΄επιτάσεως από τους Γάλλους μία πράξη αλληλεγγύης: απέναντι στους πλέον ευάλωτους συμπατριώτες μας, φυσικά, αλλά επίσης απέναντι στους γιατρούς και νοσηλευτές και στο σύνολο του προσωπικού των νοσοκομείων», είπε.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι μία νέα εφαρμογή ιχνηλάτησης των κρουσμάτων του κορονοϊού θα τεθεί σε εφαρμογή στις 22 Οκτωβρίου.
Ξεκινά, παράλληλα, ο αντιγριπικός εμβολιασμός
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις συστάσεις των γιατρών κάθε φορά. Στη Γαλλία σημειώνονται κάθε χρόνο από 8,000 μέχρι 14,500 θάνατοι που προκαλούνται από τη γρίπη. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα θύματα της γρίπης είναι άνω των 65 ετών. Αν και η υπάρχει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό τους, κάθε χρόνο μειώνεται ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάζονται. Αυτή τη χρονιά όμως λόγω του Covid είναι πιθανό να αλλάξει η κατάσταση.
«Αυτή τη χρονιά έχω την εντύπωση ότι οι πολίτες έχουν περισσότερη διάθεση να εμβολιαστούν. Έχουμε λάβει αιτήματα από τις αρχές του φθινοπώρου και πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν αν θα έχουμε αρκετό απόθεμα», λέει ο φαρμακοποιός Ξαβιέ Μπονέ.
Ωστόσο, οι αριθμοί της ανοσίας στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ακόμα πολύ πίσω.
«Ο στόχος που τέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ο εμβολιασμός του 75% των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων. Αλλά ακόμα βρισκόμαστε μακριά από αυτό. Στη Γαλλία πέρυσι, μόλις οι μισοί άνω των 65 εμβολιάστηκαν. Το ίδιο ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος βρίσκεται στο 43% για αυτούς τους πληθυσμούς. Ε νώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο 75%, η Ισπανία και η Ιταλία είναι λίγο πάνω από το 50%. Στην Πολωνία, λιγότεροι από το 7% των ηλικιωμένων εμβολιάζονται», μεταδίδει ο Γκιγιόμ Πετί από τη Λυών.
Το δεύτερο κύμα του covid-19 σαρώνει ήδη τα νοσοκομεία και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί με τη γρίπη. Το 2019, η γρίπη προκάλεσε πάνω από 8000 επισκέψεις στα επείγοντα νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων 800 νοσηλειών.
«Ο εμβολιασμός έχει πάνω από ένα πλεονέκτημα. Μπορεί να προστατέψει τους ασθενείς από σοβαρές επιπλοκές, και επίσης μειώνει την ανάγκη για νοσηλείες. Είναι ένας τρόπος για να συμβάλλουμε στην καλή λειτουργία του συστήματος υγείας», επισημαίνει η γιατρός Αν Μαρί Ντουράντ.
Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής επίσης θεωρεί τον αντιγριπικό εμβολιασμό υποχρεωτικό για όλους τους υγειονομικούς επαγγελματίες. Αλλά πέρυσι στη Γαλλία. μόνο το ένα τρίτο επέλεξε να εμβολιαστεί.
Πηγή: ΑΠΕ / euronews.com