Η Γαλλία αρνείται να αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν

Και να έχει οποιαδήποτε σχέση μαζί της, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Parallaxi
η-γαλλία-αρνείται-να-αναγνωρίσει-την-κ-801877
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Η Γαλλία αρνείται να αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και να έχει οποιαδήποτε σχέση μαζί της, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Την Τρίτη οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την σύνθεση της αποκλειστικά ανδρικής μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν υπό τον μουλά Χασάν Ακχούντ, έναν στενό σύμμαχο του ιδρυτή του κινήματος, του μουλά Ομάρ.

“Η Γαλλία αρνείται να αναγνωρίσει ή να έχει οποιεσδήποτε σχέσεις με αυτή την κυβέρνηση. Περιμένουμε τις ενέργειές τους. Έχουμε εκθέσει μια σειρά από όρους”, είπε ο υπουργός χθες όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο France 5.

Μεταξύ άλλων η Γαλλία θέλει να επιτρέψουν οι Ταλιμπάν την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που δεν ελέγχονται από το κίνημα και να δώσουν σε εκείνους που το επιθυμούν την ευκαιρία να φύγουν από την χώρα, διευκρίνισε ο γάλλος ΥΠΕΞ.

“Είπαν επανειλημμένως ότι θα επιτρέψουν σε κάποιους ξένους και Αφγανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα χωρίς προβλήματα και μίλησαν επίσης και για μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς. Μολαταύτα ψεύδονται. Δεν υπάρχει αποτέλεσμα”, είπε ο υπουργός.

Αυστρία: Προσεκτικούς χειρισμούς απέναντι στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου και στη δικαιοσύνη ζητά ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ, καταγγέλοντας ταυτόχρονα τη συζήτηση για απελάσεις Αφγανών

Την ανάγκη να υπάρχουν προσεκτικοί χειρισμοί απέναντι στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη, τόνισε με έμφαση ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ ως κεντρικός ομιλητής κατά τη σημερινή πανηγυρική έναρξη του “Φεστιβάλ Μπρούκνερ” στην πόλη Λιντς, ασκώντας ταυτόχρονα έντονη κριτική στο γεγονός ότι στην τρέχουσα κατάσταση συζητείται η απέλαση ανθρώπων στο Αφγανιστάν.

“Αυτό που θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία, θέτει σε κίνδυνο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και το αντίστροφο. Και δεν αφορά μόνο τα δικά μας ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια άλλων ανθρώπων και σε άλλες χώρες, επίσης στη Συρία, επίσης στη Λευκορωσία, επίσης στο Αφγανιστάν και αλλού”, επισήμανε ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Ο ίδιος επέκρινε έντονα στην πανηγυρική του ομιλία τις επιθέσεις που δέχεται η αυστριακή Δικαιοσύνη από την πλευρά της πολιτικής, παραθέτοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Στυρίας Χέρμαν Σιούτσενχοφερ, ο οποίος προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο εν λόγω κυβερνήτης, σε πρόσφατη συνέντευξή του σε εφημερίδα και στο ερώτημα εάν ο καγκελάριος πρέπει να παραιτηθεί στην περίπτωση μιας ποινικής δίωξης εναντίον του (σ.σ. o Σεμπάστιαν Κουρτς κατηγορείται για ψευδή κατάθεσή του στη Βουλή), είχε ισχυριστεί ότι “κανείς δεν θα μπορούσε να επιτρέψει στην συνενωμένη αντιπολίτευση να απομακρύνει από την πολιτική έναν ομοσπονδιακό καγκελάριο, μόνον και μόνον επειδή αυτός είναι νέος, έξυπνος και αστός”.

Σχολιάζοντας αυτή την τοποθέτηση, ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ, επισήμανε στην ομιλία του ότι “είναι απαράδεκτο να προκαταλαμβάνει κάποιος την εισαγγελία ως εργαλείο και ως εκτελεστικό όργανο της αντιπολίτευσης, όπως επίσης θα ήταν απαράδεκτο να την χαρακτηρίσει όργανο της κυβέρνησης στην περίπτωση διακοπής της διαδικασίας”.

Το “Φεστιβάλ Μπρούκνερ”, που είναι αφιερωμένο στην κλασική μουσική και φέτος έχει ως σύνθημα του “Θαρραλέες παρορμήσεις-Ο Άντον Μπρούκνερ και οι μαθητές του”, ξεκίνησε σήμερα και διαρκεί έως τις 11 Οκτωβρίου, έχοντας στο πρόγραμμά του πάνω από 30 εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων οκτώ συναυλιών μεγάλων ορχηστρών, τεσσάρων συναυλιών ορχηστρών δωματίου, συναυλιών μεγάλων χορωδιών και εκκλησιαστικών οργάνων, καθώς και ένα επιστημονικό συμπόσιο.

Οι Αφγανοί πιλότοι που είχαν καταφύγει στο Ουζμπεκιστάν αναχωρούν από σήμερα για τα ΗΑΕ

Αφγανοί πιλότοι, εκπαιδευμένοι από τις αμερικανικές δυνάμεις, καθώς και άλλοι εργαζόμενοι που είχαν διαφύγει στο Ουζμπεκιστάν και κρατήθηκαν σε ένα στρατόπεδο για περίπου έναν μήνα, άρχισαν σήμερα να αποχωρούν από τη χώρα αυτή, ανέφερε ένας από τους πιλότους στο πρακτορείο Reuters.

Η αποχώρησή τους κατέστη δυνατή χάρη σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, παρά τις πιέσεις των Ταλιμπάν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν μαζί με τα αεροσκάφη τους.

Οι πιλότοι κατευθύνονται, τουλάχιστον αρχικά, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είπε η πηγή του πρακτορείου.

Το Reuters είχε μεταδώσει ότι επικρατούσε ένταση στο στρατόπεδο στο Ουζμπεκιστάν αφού οι Αφγανοί πιλότοι φοβούνταν ότι θα τους έστελναν πίσω στο Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν θα τους σκότωναν. Οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν ότι δεν θα εκτελέσουν κανέναν ως αντίποινα, αφού κατέλαβαν τη χώρα τον Αύγουστο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα