Διεθνή

Γαλλία- Εκλογές: Aνοίγουν οι κάλπες- «Αμφίρροπη» η μάχη Μακρόν- Λεπέν

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. 

Parallaxi
γαλλία-εκλογές-aνοίγουν-οι-κάλπες-αμ-911343
Parallaxi

Σήμερα (10/4) οι γαλλικές εκλογές, με την αναμέτρηση να προαναγγέλλεται αμφίρροπη.

Η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη ακόμη σήμερα ημέρα ψηφοφορίας του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με την αναμέτρηση να προαναγγέλλεται αμφίρροπη ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο υποψηφίους, που είχαν περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, να εξασφαλίζουν τις πρώτες θέσεις στις εκλογές, αν και ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ποντάρει και εκείνος, όπως και η Λεπέν, σε μια θετική δυναμική.

Στην περίπτωση επανάληψης του σεναρίου του 2017, με τον Μακρόν και την Λεπέν να περνούν στην τελική αναμέτρηση για την προεδρία, πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, δίνουν μια πολύ οριακή νίκη στον απερχόμενο πρόεδρο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα γίνει στις 24 Απριλίου, με ποσοστά που κυμαίνονται από 51 ως 54%.

makron-diaghghelma.jpg
Ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο εν ενεργεία πρόεδρος Μακρόν, που διεκδικεί τη δεύτερη θητεία του, κατάφερε, τις εβδομάδες πριν και μετά την έναρξη του πολέμου, να εξασφαλίσει το προβάδισμα έναντι της ακροδεξιάς Λεπέν, στέλνοντας, σε όλη την Ευρώπη το μήνυμα μίας ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας «εξισορρόπησης», αφού επιχείρησε να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Πασκάλ Περινό, «είναι οι πρώτες εκλογές στις οποίες υπάρχει τέτοιο ποσοστό ανθρώπων που είναι αναποφάσιστοι, που άλλαξαν γνώμη – σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους».

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία ξανακέρδισε ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες. Αν πάντως κερδίσει η Μαρίν Λεπέν, θα γίνει η πρώτη γυναίκα και η πρώτη υποψήφια της ακροδεξιάς που θα ανέβει στον προεδρικό θώκο.

Η κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν, φυσιογνωμίας της γαλλικής ακροδεξιάς για δεκαετίες, κατάφερε να λειάνει την εικόνα του κόμματός της, διεξάγοντας μια προεκλογική εκστρατεία για την αγοραστική δύναμη, που είναι πρώτη προτεραιότητα του πληθυσμού την ώρα που ο πληθωρισμός αυξάνεται, ενισχυμένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

lepen-jF0p3.jpg
Εικόνα: Facebook

Στα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους γάλλους ψηφοφόρους, είναι το υψηλό κόστος ζωής που, μετά την πανδημία του κορονοϊού, ενέτεινε η ενεργειακή κρίση.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) της Κυριακής, ενώ τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας).

Αναλυτικά τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Στη σκιά του πολέμου της Ουκρανίας διεξάγεται αύριο Κυριακή ο πρώτος γύρος των εκλογών στη Γαλλία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μιλούν για ένα πραγματικό εκλογικό ντέρμπι, όμως ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται αισιόδοξος για νίκη παρά την ενίσχυση των ποσοστών της πρόθεσης ψήφου υπέρ της Μαρίν Λεπέν και του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, φέρνει στον πρώτο γύρο τον Μακρόν να προηγείται με ποσοστό 26% έναντι 25% για τη Λεπέν. Ο Μακρόν χάνει δηλαδή δύο μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, ενώ η Λεπέν κερδίζει δύο.

Την έκπληξη κάνει ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν που κατατάσσεται τρίτος, με ποσοστό 17,5%. Ο ακροδεξιός πρώην δημοσιογράφος Ερίκ Ζεμούρ, που για κάποια περίοδο φαινόταν ικανός να απειλήσει τον Μακρόν, συγκεντρώνει ποσοστό μόνο 8,5%, ωστόσο βρίσκεται μπροστά από την υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων, τη Βαλερί Πεκρές (8%).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των εταιριών IFOP-Fiducial για τα μέσα ενημέρωσης Paris Match, LCI και Sud Radio, ο Μακρόν προηγείται στον πρώτο γύρο με ποσοστό 26%, ακολουθεί η Λεπέν με 24% και ο Μελανσόν με 17%. Στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν αναδεικνύεται νικητής με ποσοστό 52%. Το περιθώριο στατιστικού λάθους, ωστόσο, ανέρχεται στις +/- 1,4 έως 3,1 μονάδες.

Μακρόν και Λεπέν προηγούνται με ποσοστά 26,5% και 23% αντίστοιχα και στη δημοσκόπηση της Ipsos-Sopra Steria για το France Info και την εφημερίδα Le Parisien. Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε το διάστημα 6-8 Απριλίου σε δείγμα 1.709 ψηφοφόρων και έχει περιθώριο στατιστικού λάθους +/- 1,4 έως 2,2 μονάδες. Στον δεύτερο γύρο δίνει νικητή τον Μακρόν με ποσοστό 53%.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι δύο υποψήφιοι, που είχαν περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, εξασφαλίζουν τις πρώτες θέσεις στις αυριανές εκλογές, μολονότι ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ποντάρει και αυτός, όπως και η Λεπέν, σε μια θετική δυναμική.

Σε περίπτωση επανάληψης του σεναρίου του 2017 με τον Μακρόν και την Λεπέν να περνούν στην τελική αναμέτρηση για την προεδρία, πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, δίνουν πολύ οριακή νίκη στον νυν πρόεδρο με ποσοστά που κυμαίνονται από 51 – 54%, στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής. 

Πηγές: Mega/ Έθνος 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα