Γαλλία: Καίγονται οι διάσημοι αμπελώνες του Μπορντό
Μαίνεται φωτιά «τέρας» - 10.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους
Φωτιά «τέρας» στη Γαλλία προκαλεί απίστευτες καταστροφές στο πέρασμά της ενώ πάνω από 10.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Κάποιοι μάλιστα αναγκάστηκαν να σκαρφαλώσουν στις ταράτσες για να σωθούν.
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στην περιοχή Λαντιρά κοντά στο Μπορντό, μια από τις μεγαλύτερες και πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές, δήλωσε ο Γκρέγκορι Αλιόν από το γαλλικό πυροσβεστικό σώμα FNSPF.
«Θα χαρακτήριζα την φωτιά στο Λαντιρά ως μια mga-πυρκαγιά», όπως είπε ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Είναι ένα τέρας», πρόσθεσε.
Δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν εκτάσεις στην περιφέρεια Ζιρόντ κοντά στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας αυτή την εβδομάδα καταστρέφοντας κατοικίες.
«Οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι αλλά πειθαρχημένοι. Ωστόσο, υπάρχει υπερβολική κούραση, φτάνει πια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βενσάν Ισάρ, ο δήμαρχος του Μουστέι, απ΄ όπου απομακρύνθηκαν οι 250 από τους 680 κατοίκους στον γειτονικό νομό Λαντ.
Πάνω από 400.000 στρέμματα κάηκαν φέτος στη Γαλλία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ή 500.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δορυφορικά δεδομένα: σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος του ετήσιου μέσου όρου των προηγούμενων 15 ετών, όπως στην Ισπανία και το καλοκαίρι ακόμη δεν έχει τελειώσει.
Το κύμα καύσωνα στη Γαλλία
Μία από τις πιο επιστημονικά επαληθευμένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ότι τα κύματα καύσωνα θα πολλαπλασιαστούν, θα επιμηκυνθούν και θα ενταθούν. Ένα κύμα καύσωνα ορίζεται με τρία κριτήρια: ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, θερμές νύχτες που δεν επιτρέπουν στο σώμα να δροσιστεί και μεγάλη διάρκεια.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στην Ευρώπη, ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με το θερμικό στρες θα μπορούσε να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί ανάλογα με την έκταση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά τη διάρκεια του αιώνα.
Αυτό το κύμα καύσωνα στη Γαλλία ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου και είναι το τρίτο του έτους έπειτα από εκείνα στο τέλος Ιουνίου και στα μέσα Ιουλίου.
Σε αυτά προστέθηκε ένας Ιούλιος που χαρακτηρίστηκε ο πιο ξηρός μήνας από τον… Μάρτιο του 1961.
Αυτή τη φορά είναι πιο δροσερά σε σχέση με τα μέσα Ιουλίου, όταν καταρρίφθηκαν πολλά ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Νάντης (δυτικά) που είχε καταγράψει 42°. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε για πρώτη φορά 40 βαθμούς.
Δεκαοκτώ νομοί, από τα νοτιοδυτικά μέχρι το άκρο της Βρετάνης, βρίσκονται σήμερα σε πορτοκαλί επαγρύπνηση, το επίπεδο συναγερμού όπου οι κάτοικοι πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικοί». Το ανώτατο επίπεδο, το κόκκινο, δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί όπως στα μέσα Ιουλίου.
Αύριο Παρασκευή (12/8) αναμένονται 35 βαθμοί Κελσίου στην περιοχή του Παρισιού.
Canadair από την Ελλάδα για τη φωτιά στη Γαλλία
Δύο αεροσκάφη Canadair CL-415 στέλνει η Ελλάδα στη Γαλλία, έπειτα από σχετικό αίτημα των γαλλικών Αρχών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU, για να συνδράμει τη Γαλλία καθώς πλήττεται από μεγάλες δασικές πυρκαγιές, ιδίως στα νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του αιτήματος, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού τα δύο αεροσκάφη, τα οποία έχουν ήδη φθάσει στη Γαλλία.
Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά φέτος που η χώρα μας συνδράμει τις γαλλικές αρχές για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, στηρίζοντας, όπως τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, «με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
πηγή: ieidiseis