Γαλλία: Μαζική διαδήλωση της Αριστεράς κατά Μακρόν, ακρίβειας

Πριν την γενική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 18 Οκτωβρίου

Parallaxi
γαλλία-μαζική-διαδήλωση-της-αριστερά-922542
Parallaxi

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στο Παρίσι, απαιτώντας περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και επικρίνοντας την πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης.

Η πορεία που διοργάνωσε ο αριστερός συνασπισμός (NUPES) στο Παρίσι την Κυριακή, η οποία προοριζόταν να είναι «κατά του υψηλού κόστους ζωής και της κλιματικής αδράνειας», ήταν επίσης μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν και της Ελιζαμπέτ Μπορν.

Οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 140.000 συμμετέχοντες, ενώ οι αρχές τους υπολόγισαν σε 30.000. Η εταιρεία «Occurrence», η οποία πραγματοποίησε ανεξάρτητη καταμέτρηση για λογαριασμό μιας ομάδας μέσων ενημέρωσης, ανέβασε τον αριθμό των διαδηλωτών σε 29.500.

Η πορεία ήταν μια «τεράστια επιτυχία» σύμφωνα με τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος προβλέπει «έναν κύκλο που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας», δηλαδή τη σύνδεση των λαϊκών, συνδικαλιστικών και πολιτικών αγώνων «με τη θεσμική κρίση».

«Το λαϊκό και το κοινοβουλευτικό κίνημα πρέπει να ενωθούν» και να επιτρέψουν έτσι νέες κοινωνικές κατακτήσεις, συμφώνησε ο Ολιβιέ Φορ, πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αν και τα συνδικάτα δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην πορεία της Κυριακής, λόγω της υποστηριζόμενης ανεξαρτησίας μεταξύ συνδικαλισμού και πολιτικής, αρκετοί συνδικαλιστές ήταν παρόντες.

Μεταξύ αυτών που συνάντησε η EURACTIV, οι περισσότεροι ήταν από τις ομοσπονδίες CGT, καθώς και μερικοί διαδηλωτές που ισχυρίζονταν ότι ανήκουν στην Sud Rail, το τρίτο μεγαλύτερο συνδικάτο στην SNCF, τη γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν αφίσες ή φώναζαν συνθήματα υπέρ των απεργών εργαζομένων, ιδίως στα διυλιστήρια πετρελαίου, όπως και τα κύρια στελέχη της NUPES, που οι ίδιοι κρατούσαν πανό «στήριξης των απεργών εργαζομένων».

Συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και ομάδων ατόμων σημειώθηκαν στο περιθώριο της διαδήλωσης, διακόπτοντάς την εν μέρει. Η EURACTIV, που ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, σημείωσε την παρουσία αρκετών σημαιών, συμβόλων και ύμνων ακροαριστερών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των antifas. Τα άτομα αυτά, ντυμένα στα μαύρα, πέταξαν βλήματα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ανταπέδωσαν με χρήση δακρυγόνων.

Παρά την ονομασία που δόθηκε στην πορεία, τα περισσότερα αιτήματα και οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο καυτό θέμα της δεδομένης στιγμής, την αγοραστική δύναμη.

Οι πολιτικοί ηγέτες και οι διαδηλωτές ζητούσαν αυξήσεις μισθών και μια πιο αναδιανεμητική δημοσιονομική πολιτική, στοχεύοντας συχνά ευθέως την κυβέρνηση.

«Το κέρδος, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αγορά έχουν τον τελευταίο λόγο σε όλα», δήλωσε ο Μελανσόν, σύμφωνα με τον οποίο «το χάος είναι οι «Μακρόνοι», […] η τάξη είμαστε εμείς».

Ο σοσιαλιστής Ολιβιέρ Φορ, ο οποίος διαδήλωσε μαζί με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, αλλά και τον ηγέτη του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος Φιλίπ Πουτού και την πρόεδρο της ομάδας Europe Ecologie-Les Verts στη Συνέλευση Σιριέλ Σατελέν, δήλωσε ότι βρίσκεται στον δρόμο «για μια καλύτερη κατανομή του πλούτου».

«Αγωνιζόμαστε για να έχουν όλοι μια αξιοπρεπή ζωή, με έναν μισθό που να μας επιτρέπει να ταΐζουμε τα παιδιά μας, να πηγαίνουμε διακοπές [που] δεν είναι πλέον προσιτές σε ορισμένους συμπολίτες μας», δήλωσε ο Φορ στον Τύπο, υπενθυμίζοντας ότι στη Γαλλία «10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών επέκρινε επίσης την πολιτική της κυβέρνησης και τις πρόσφατες ή μελλοντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ασφάλιση ανεργίας και οι συντάξεις, ή την πολιτική μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, την οποία χαρακτήρισε «φορολογικά δώρα».

Ο κίνδυνος «αναγκαστικής ψήφισης» του προϋπολογισμού του 2023 από την κυβέρνηση καταγγέλθηκε επίσης από τους διαδηλωτές, οι οποίοι έδωσαν ως βεβαιότητα τη χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία να ψηφίσει ένα κείμενο χωρίς ψηφοφορία, εάν δεν εγκριθεί πρόταση μομφής.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TF1 αργότερα το βράδυ της Κυριακής, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επιβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο επειδή, ελλείψει απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση και λόγω της άρνησης της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, η έγκρισή του ήταν αδύνατη.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να τροφοδοτήσει την κοινωνική διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης, η οποία κατηγορήθηκε ότι αρνήθηκε να συζητήσει και να κάνει διάλογο στους δρόμους του Παρισιού το απόγευμα της Κυριακής.

Η επόμενη ημέρα κοινωνικής κινητοποίησης θα έρθει σύντομα, καθώς τα περισσότερα γαλλικά συνδικάτα έχουν καλέσει σε γενική απεργία την Τρίτη (18 Οκτωβρίου), σε όλη τη Γαλλία και σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

ΠΗΓΗ: euractiv.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα