Γαλλία: Νέος γύρος διαδηλώσεων αύριο με 13.000 αστυνομικούς στους δρόμους

Οι διαδηλώσεις την περασμένη Πέμπτη κατέληξαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών

Parallaxi
γαλλία-νέος-γύρος-διαδηλώσεων-αύριο-μ-987739
Parallaxi

Νέος γύρος μαζικών διαδηλώσεων την Τρίτη (28/3) στη Γαλλία, με τον κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων να φουντώνει κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν. Τα συνδικάτα έχουν απευθύνει κάλεσμα για γενική απεργία, ενώ η αστυνομία προετοιμάζεται, κινητοποιώντας τεράστιες δυνάμεις.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών στέλνει στο πεδίο 13.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, εκ των οποίων 5.500 στο Παρίσι, για τη 10η ημέρα κινητοποιήσεων στη χώρα, σύμφωνα με τη Le Monde. Μάλιστα, η επέμβαση της αστυνομίας στις διαδηλώσεις και η βίαιη καταστολή που επέδειξε είναι στο στόχαστρο κριτικής όχι μόνο των ΜΜΕ αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η κατάσταση της υγείας ενός άνδρα, που τραυματίστηκε σοβαρά στο λαιμό κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων στο Sainte-Soline έχει επιδεινωθεί. Τραυματίστηκε όταν διαδηλωτές δέχτηκαν βολές από τα «κανόνια» νερού της γαλλικής αστυνομίας. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένας άλλος άνδρας, τραυματίστηκε στο κεφάλι από χειροβομβίδα GM2L, σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης. Η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για τον τραυματισμό τριών διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των δύο ανδρών και μιας 19χρονης νεαρής γυναίκας. Παράλληλα, πολλές έρευνες των εισαγγελικών αρχών για την αστυνομική βία στη Γαλλία είναι σε εξέλιξη.

Μπροστά σε νέο χάος διαμαρτυριών η Γαλλία

Όλα δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις της Τρίτης (28/3) θα ξεχειλίζουν από οργή, όπως και οι προηγούμενες. Οι διαδηλώσεις την περασμένη Πέμπτη κατέληξαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, ενώ σκηνές βίας καταγράφηκαν σε όλη τη Γαλλία. Στον απόηχο των ταραχών, που είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερες από 450 συλλήψεις, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια στη χώρα.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τρίτης μετέχουν εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Ο αντίκτυπος της βιομηχανικής δράσης είναι αισθητός σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Μια κυλιόμενη απεργία των εργαζόμενων στην καθαριότητα στο Παρίσι αφήνει τα σκουπίδια να συσσωρεύονται σε διάφορα μέρη της γαλλικής πρωτεύουσας και μια απεργία στα διυλιστήρια έχει οδηγήσει σε ελλείψεις καυσίμων στα βενζινάδικα.

Παρά τις εκτεταμένες αναταραχές, ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα υποχωρήσει στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από 62, λέγοντας ότι ήταν «αναγκαίο» για τη χώρα να φέρει μια ισορροπία στο «γενναιόδωρο» συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

Η γαλλική κυβέρνηση προκάλεσε οργή όταν επικαλέστηκε το άρθρο 49.3 του γαλλικού συντάγματος για να περάσει τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση που παρέκαμψε μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, που εάν ακολουθούσε αναμενόταν να χάσει. Η κυβέρνηση «επέζησε» οριακά μετά τις δύο προτάσεις δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση.

Η διαμαρτυρία της Τρίτης θα μπορούσε να είναι ένας δείκτης για το εάν η σκληρή γραμμή Μακρόν πυροδοτεί ακόμη περισσότερη δυσαρέσκεια στους δρόμους ή εάν το κύμα διαμαρτυρίας αρχίζει να υποχωρεί. Η γαλλική αστυνομία έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί σκληρές τακτικές βίας και είναι πιθανό ότι φοιτητές και μαθητές θα συμμετάσχουν σε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς στις διαδηλώσεις.

Αδιέξοδο στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Εν όψει των διαδηλώσεων της Τρίτης, η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν κάλεσε σε συνομιλίες με τα συνδικάτα και ανακοίνωσε ότι πλέον δεν θα κάνει χρήση του άρθρου 49.3 παρά μόνο όταν πρόκειται για δημοσιονομικά μέτρα. «Προφανώς υπάρχουν εντάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση, πρέπει να τις ακούσουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Κυριακή. «[Πρέπει] να ηρεμήσουμε τη χώρα και να δώσουμε στους Γάλλους κάποιες απαντήσεις αμέσως», σημείωσε η ίδια.

Ωστόσο, οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις είναι σε αδιέξοδο. Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός να συζητήσει μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών εργασίας, των αμοιβών και εργασιακών θεμάτων, αλλά όχι για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Τα συνδικάτα λένε ότι θα συμφωνούσαν σε συνομιλίες μόνο εάν η κυβέρνηση συμφωνούσε να επανεξετάσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Χωρίς να φαίνεται μια διέξοδος και στον απόηχο μιας σειράς βίαιων επεισοδίων τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν φόβοι στα συνδικάτα ότι η Γαλλία μπορεί να αντιμετωπίσει μια κοινωνικοπολιτική κρίση παρόμοια με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» που συγκλόνισε τη χώρα την περίοδο 2018- 2019.

Ο αρχηγός των συνδικάτων Λοράν Μπερζέρ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η Γαλλία βρίσκεται σε «κατάσταση πλήρους έντασης».

«Υπάρχει κοινή βούληση [με την κυβέρνηση] να βρεθεί μια διέξοδος για αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας και να μην οδηγηθεί σε μια τρέλα που μπορεί να κυριεύσει τη χώρα, με βία και δυσαρέσκεια», προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο γαλλικό κανάλι France 2. Όλα αυτά, λίγο πριν από τις νέες μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα