Διεθνή

Γαλλία: Ποιος μπορεί να «απειλήσει» τον Μακρόν;

Η Γαλλία προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές σε έξι μήνες

Parallaxi
γαλλία-ποιος-μπορεί-να-απειλήσει-το-677406
Parallaxi

Καθώς η Γαλλία προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές σε μόλις έξι μήνες, υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα: Ποιος θα είναι ο κύριος αντίπαλος του Εμανουέλ Μακρόν; Ο Γάλλος πρόεδρος κατάφερε να διατηρήσει τα επίπεδα δημοτικότητάς του σε γενικές γραμμές σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια – και κυρίως σε υψηλότερο επίπεδο από τους προηγούμενους ηγέτες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η επερχόμενες εκλογές θα είναι για αυτόν απλώς μια βόλτα στο πάρκο.

«Ο ανταγωνισμός για τον δεύτερο γύρο δεν ήταν ποτέ τόσο αβέβαιος», δήλωσε ο Ζαν Φιλίπ Ντιμπρίλ από το γαλλικό γραφείο δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Δημόσιας Γνώμης τη Δευτέρα στο CNBC.

Η προεδρική κούρσα της Γαλλίας χωρίζεται σε δύο γύρους. Η δεύτερη ψηφοφορία περιλαμβάνει μόνο τους δύο υποψηφίους που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στον προηγούμενο γύρο.

Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις προβάλλουν ότι η Μαρίν Λεπέν, η υποψήφια από το αντι-μεταναστευτικό δεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National), θα ακολουθήσει τον κ. Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

Ωστόσο την ακολουθεί στενά ο Έρικ Ζέμουρ, που περιγράφεται ως ένας σταρ της τηλεόρασης, που ομοιάζει στον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, αλλά αναμένεται να το κάνει σύντομα.

Ο κ. Ζεμούρ – που καταδικάστηκε δύο φορές στο δικαστήριο για φυλετική ή και θρησκευτική ρητορική μίσους, σύμφωνα με τους Financial Times – θεωρείται ακόμη πιο δεξιός από τη Μαρίν Λεπέν. Η τελευταία έχει αμβλύνει κάποια ρητορική του κόμματός της σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους.

Το κεντροδεξιό κόμμα, οι Ρεπουμπλικάνοι, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποιον θα τοποθετήσει για να αμφισβητήσει τον Μακρόν.

Η Αν Ινταλγκό, η δήμαρχος του Παρισιού, είναι υποψήφια για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει μόνο περίπου 5% και δεν φαντάζει ικανή να φτάσει ούτε στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε λάβει ένα «γενναίο» 6% στις εκλογές του 2017.

Ο Μακρόν βρίσκεται γύρω στο 24%, με τη Λεπέν στο 16%και τον Ζέμουρ στο 15%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Politico.

Τα βασικά θέματα

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος γι ‘αυτόν είναι ένα νέο κίνημα όπως τα Κίτρινα Γιλέκα», είπε ο δημοσκόπος Ντιμπρίλ σχετικά με την πιθανή επανεκλογή του Μακρόν.

Οι διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2018 για τους υψηλότερους φόρους στα καύσιμα, οι οποίοι στη συνέχεια καταργήθηκαν και έγιναν μια ευρύτερη διαδήλωση κατά της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο κ. Μακρόν κατάφερε να μειώσει τις εντάσεις τους επόμενους μήνες, μεταξύ άλλων συναντώντας το κοινό πρόσωπο με πρόσωπο σε διάφορες εκδηλώσεις σε μια προσπάθεια να δείξει ότι άκουγε τις ανησυχίες τους.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη έχει επανεμφανίσει τους φόβους για περαιτέρω διαδηλώσεις στη Γαλλία. Για να αποφευχθεί μια νέα αντίδραση, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα επίδομα 100 ευρώ (116,54 δολάρια) στους πολίτες που κερδίζουν λιγότερα από 2.000 ευρώ το μήνα για να τους βοηθήσουν με το υψηλότερο ενεργειακό κόστος.

Ωστόσο, θέματα όπως η υγεία, η ασφάλεια και η μετανάστευση εμφανίζονται επίσης έντονα στη δημόσια συζήτηση καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Αυτό που δεν πρέπει επίσης να ξεχνάει κάποιος είναι και η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα