Γαλλία: «Πόλεμος» για τις υδατοδεξαμενές στη σκιά των συντάξεων

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η Σεν – Σολάν με συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας – Τα σκουπίδια «πνίγουν» τη γαλλική πρωτεύουσα

Parallaxi
γαλλία-πόλεμος-για-τις-υδατοδεξαμε-988674
Parallaxi

Νέα εστία έντασης ξέσπασε εκτός των τειχών τις τελευταίες ώρες στη Γαλλία, καθώς χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν χθες σε κινητοποιήσεις εναντίον της κατασκευής υδατοδεξαμενών με την πεποίθηση ότι αυτές θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας, προκαλώντας έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στη γαλλική κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Μακρόν.

Μετά από δέκα συνεχόμενες ημέρες διαδηλώσεων και εκτεταμένων επεισοδίων στο Παρίσι και άλλα αστικά κέντρα της χώρας για το συνταξιοδοτικό, τη «σκυτάλη» έλαβε χθες η επαρχία Σεν- Σολάν, όπου έχει δρομολογηθεί η κατασκευή των νέων υποδομών ύδατος.

Στα επεισόδια παρενέβησαν οι γαλλικές αστυνομικές Αρχές, στη διάρκεια των οποίων τουλάχιστον 35 άτομα τραυματίστηκαν, τη στιγμή που οι διαδηλωτές ανεβάζουν τον αριθμό των τραυματιών σε 200. Εξ’ αυτών, περίπου 40 είναι σοβαρότερα, με τραύματα στο πρόσωπο και τα πόδια από τις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης των αστυνομικών, ενώ πάνω από 10 διαδηλωτές χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

Παράλληλα, οι γαλλικές Αρχές προέβησαν σε 11 συλλήψεις, σύμφωνα με το BFMTV, το οποίο μετέδωσε πως σε ελέγχους εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δεκάδες μαχαίρια, ρόπαλα, τσεκούρια, δοχεία με βενζίνη και άλλα εργαλεία και αντικείμενα. Σημειωτέον ότι στο σημείο της διαδήλωσης, κοντά στο Πουατιέ, είχαν αναπτυχθεί περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί και 6.000 διαδηλωτές, ενώ παρόντες ήταν και περίπου 1.000 «ριζοσπαστικοποιημένοι διαδηλωτές». Οι διοργανωτές, από πλευράς τους, υπολόγισαν τον αριθμό των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις σε 20.000, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών απέδωσε τα εκτεταμένα επεισόδια σε «ακροαριστερές ομάδες».

Ένας μήνας σκουπίδια

Πάντως, το γεγονός ότι οι διαμαρτυρίες για το νερό συμπίπτουν χρονικά με το κύμα κινητοποιήσεων σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί, ενώ αύριο σημειώνεται ένας μήνας απεργιών στο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων του Παρισιού, το οποίο θυμίζει εξαιτίας αυτού απέραντη χωματερή.

Η μετάδοση της πολιτικής κρίσης στη γαλλική ύπαιθρο έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους αναλυτές, καθώς η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση από την μια και η ιδιωτικοποίηση του νερού από την άλλη καταναλώνουν με αλματώδη ταχύτητα τα πολιτικά αποθέματα της διοίκησης Μακρόν, ενισχύοντας τη δυναμική των άκρων. Το έκρυθμο πολιτικό κλίμα στερεί και κάθε ίχνος ορθολογικής ερμηνείας αναφορικά με τις υδατοδεξαμενές, καθώς αυτές θα κάλυπταν ένα μέρος του προβλήματος ξηρασίας μετά το περυσινό προηγούμενο, που είχε ως αποτέλεσμα να στερέψουν ακόμη και τα μεγάλα ποτάμια της Γαλλίας.

Παρότι η χθεσινή κινητοποίηση έρχεται να προστεθεί στην αυξανόμενη αίσθηση θυμού της γαλλικής κοινωνίας, οι υποστηρικτές των υδατοδεξαμενών επισημαίνουν ότι εκείνες θα μπορούσαν να δώσουν άμεση λύση στις ελλείψεις, κατά τη διάρκεια μελλοντικών περιόδων ξηρασίας. Στον αντίποδα, οι «πολέμιοί» τους τονίζουν ότι οι υδατοδεξαμενές λειτουργούν υπέρ των μεγάλων αγροτικών παραγωγών, ώστε να τις χρησιμοποιούν προνομιακά για άρδευση των καλλιεργειών τους το καλοκαίρι, χωρίς αυτό να ευνοεί άμεσα την τοπική κοινωνία.

Παρακολουθώντας τις ταραχές να επεκτείνουν την περίμετρό τους, «δεν θα ενδώσουμε ποτέ σε αυτή τη βία. Σε μια δημοκρατία, δεν έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε βία» σχολίασε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, βία την οποία ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ζεράρ Νταρμανίν χαρακτήρισε «ανείπωτη» και «αφόρητη». Οι αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο, έκαναν χρήση δακρυγόνων, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας παραμένουν σε επιφυλακή σε όλη τη χώρα, ώστε να αποφευχθούν χειρότερες συγκρούσεις.

Οι κινητοποιήσεις επιδρούν στην οικονομία και τη διεθνή εικόνα της Γαλλίας

Την ίδια ώρα, η προσήλωση της διοίκησης Μακρόν στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη έχει αρχίσει να επιδρά σημαντικά στη γαλλική οικονομία, αλλά και στη διεθνή εικόνα της χώρας λόγω των παρατεταμένων κινητοποιήσεων, με αποτέλεσμα την ακύρωση της τριήμερης επίσκεψης στη χώρα του Βασιλιά Καρόλου Γ’ και της συζύγου του, Καμίλας. Πρωτίστως, όμως, ηχηρό καμπανάκι κατά της Γαλλίας χτύπησε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, λέγοντας ότι όσοι επιθυμούν να συγκεντρωθούν ειρηνικά είχαν το δικαίωμα να προστατεύονται από την «αστυνομική βαρβαρότητα» και πως οι επιθέσεις διαδηλωτών εναντίον των αστυνομικών αρχών δεν δικαιολογούν μια βαριά απάντηση. Η κ. Μιγιάτοβιτς κάλεσε επιπλέον τη Γαλλία να σεβαστεί το δικαίωμα διαμαρτυρίας, περιγράφοντας την κατάσταση ως «ανησυχητική».

Προειδοποιώντας το Παρίσι, οι σποραδικές πράξεις βίας «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την υπερβολική χρήση βίας από κρατικούς λειτουργούς» ή «να στερήσουν από τους ειρηνικούς διαδηλωτές το δικαίωμά τους στην ελευθερία του συνέρχεσθαι», τόνισε χαρακτηριστικά η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, την περασμένη Παρασκευή.

Η «κραυγή αγωνίας» της κ. Μιγιάτοβιτς έρχεται σε μια κομβική στιγμή για τους διαδηλωτές, οι οποίοι παραμένουν για σχεδόν δύο εβδομάδες στους δρόμους, επιδεικνύοντας μηδενική διάθεση υποχωρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, μεθαύριο, Τρίτη αναμένεται νέος κύκλος κινητοποιήσεων, αφού η ημέρα αυτή έχει ορισθεί ως εθνική ημέρα μνήμης για τα συνδικάτα, παρά την ψήφιση του νέου νόμου, με μια διαδικασία θεσμικά αμφιλεγόμενη, για σημαντικό μέρος των Γάλλων πολιτών.

«Ενώ ένα κράτος μπορεί να εξουσιοδοτηθεί να χρησιμοποιήσει βία προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αποκαταστήσει την τάξη, αυτή η χρήση θα πρέπει να αποτελεί έσχατη λύση και σε αυστηρή συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις αναγκαιότητας και αναλογικότητας», κατέληγε η κ. Μιγιάτοβιτς, στον απόηχο των κατηγοριών για αυθαίρετες συλλήψεις και χρήση περιττής βίας από μέρους των γαλλικών Αρχών.

Παρά την προσπάθεια κατευνασμού, υπολογίζεται ότι 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία- και 3,5 εκατομμύρια -σύμφωνα με τα συνδικάτα- βγήκαν στους δρόμους της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν για την μεταρρύθμιση, γεγονός που κρατά σε επιχειρησιακή εγρήγορση 12.000 αστυνομικούς σε όλη την επικράτεια. Την ίδια ώρα, την επιμονή των διαμαρτυρόμενων στις κινητοποιήσεις φέρεται να ενίσχυσε η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε πως ο νόμος θα προχωρήσει, καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο εξετάζεται επί του παρόντος από το Συνταγματικό Συμβούλιο. Σε περίπτωση μάλιστα που εγκριθεί, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Για «αλαζονεία και περιφρόνηση» έκαναν λόγο σε συνέχεια της συνέντευξης του Εμανουέλ Μακρόν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και της αντιπολίτευσης, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανίν γνωστοποίησε ότι διατάχθηκαν 11 έρευνες για περιστατικά αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τις συντάξεις, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις της γαλλικής κοινής γνώμης.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα