Γαλλία: Στους δρόμους ξανά τα κίτρινα γιλέκα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο.
Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο.
Γαλλία: Στους δρόμους ξανά τα κίτρινα γιλέκα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Την επανεμφάνισή τους στους δρόμους της Γαλλίας έκαναν τα «Κίτρινα γιλέκα». Σε πάνω από 150 πόλεις συμμετείχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στις μαζικές διαδηλώσεις κατά των αναγκαστικών μέτρων εμβολιασμού για ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες και το υγειονομικό πάσο. Φορώντας και πάλι κίτρινα γιλέκα, φέρνουν στη μνήμη το κύμα διαμαρτυριών από τον Νοέμβριο του 2018, που προκάλεσε στον πρόεδρο Μακρόν σοβαρή εσωτερικοπολιτική κρίση.
Σύμφωνα με τη DW, σχεδόν σε 300.000 είχε φτάσει ο αριθμός των διαδηλωτών στο απόγειο των κινητοποιήσεων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν πάνω από 200.000 σύμφωνα με επίσημες πηγές. Σαφής αύξηση σε σχέση με τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα πριν από την απόφαση του κοινοβουλίου για την αυστηροποίηση των μέτρων. Παρατηρητές περιγράφουν το νέο κύμα διαμαρτυριών ως εξαιρετικά ετερογενές. Στις τάξεις των διαδηλωτών συναθροίζονται οπαδοί της άκρας Δεξιάς και της Αριστεράς, αλλά και μετριοπαθείς πολίτες. Είτε νέα φοιτήτρια είτε ηλικιωμένος οικογενειάρχης, με μάσκα ή χωρίς, εμβολιασμένος ή όχι, πλούσιος ή φτωχός, οι διαμαρτυρίες εναντίον των μέτρων τροφοδοτούνται από πολλά κοινωνικά στρώματα.
Ποσοστό 35% στηρίζει το κίνημα
Liberté, ελευθερία, είναι το αίτημα γραμμένο στα πλακάτ, γιατί σε αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης βλέπουν οι διαμαρτυρόμενοι την περιστολή των ελευθεριών τους. Και ίσως με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και για πυροσβέστες, και το υγειονομικό πάσο για την είσοδο σε εστιατόρια και τραίνα, τα μέτρα να έχουν όντως μαζικά αυστηροποιηθεί. Η πλειοψηφία στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, αλλά από την άλλη και οι διαδηλώσεις ξυπνούν συμπάθειες. Ποσοστό 35% των ερωτηθέντων σε μία αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση δήλωσε ότι στηρίζει το κίνημα και το αντιμετωπίζει με συμπάθεια. Ανάμεσα στα ίδια τα Κίτρινα γιλέκα το ποσοστό αποδοχής ανεβαίνει στα 2/3 των ερωτηθέντων.
Ποσοστό 26% των εμβολιασμένων είναι εναντίον του υγειονομικού πάσου και των αυστηρών μέτρων
«Πρόκειται για το γνωστό στη Γαλλία συναίσθημα εγκατάλειψης που αντικρύσαμε και στην κρίση με τα Κίτρινα γιλέκα, στο οποίο βασίζονται οι διαδηλώσεις κατά του υγειονομικού πάσου» εξηγεί ο Ζαν Φιλιπ Ντιμπρίλ από το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων ifop. Εκείνο που αιφνιδιάζει στα δημοκοπικά στοιχεία είναι ότι ένα 26% των εμβολιασμένων είναι εναντίον του υγειονομικού πάσου και των αυστηρών μέτρων, που επιβάλλει η κυβέρνηση για να αυξήσει τους εμβολιασμούς και να θωρακίσει καλύτερα τη χώρα από το διαφαινόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Ο Βενσάν Τουρνιέ, πολιτικός επιστήμων από το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Γκρενόμπλ, διακρίνει μια τομή στο νέο κίνημα διαμαρτυρίας. Μέχρι τώρα τα μέτρα κατά του κορονοϊού της κυβέρνησης γίνονταν αποδεκτά από την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων και τον σκληρών μέτρων εγκλεισμού. «Με το νέο υγειονομικό πάσο η κατάσταση άλλαξε», υποστηρίζει. «Πρόκειται για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών, αλλά και την καθιέρωση μιας μορφής διακρίσεων. Με τη δημιουργία κοινωνίας δύο τάξεων τίθεται εν αμφιβόλω μια αρχή αστικής κουλτούρας ριζωμένη στην ισότητα» υποστηρίζει ο ειδήμων σε συνέντευξη στην εφημερίδα Le Figaro. Παρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η γαλλική κυβέρνηση θα αλλάξει ρότα. Αντ’ αυτού, εκπρόσωποί της προειδοποιούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μετριοπάθεια. Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο εξαγριωμένων διαδηλωτών στο Μονπελιέ να επιτίθενται σε κινητό φαρμακείο πάνω στο πεζοδρόμιο.
Εν αναμονή του Συνταγματικού Συμβουλίου
Σε σχέση με τη νομοθετική διαδικασία είναι πολύ αργά πια για διαμαρτυρίες. Μετά από ορισμένες τροποποιήσεις που κατάφερε η αντιπολίτευση στη Γερουσία, ο νόμος επικυρώθηκε οριστικά και στις 9 Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή. Υπάρχει, ωστόσο, ακόμη ένα εμπόδιο που ακούει στο όνομα Συνταγματικό Συμβούλιο. Από την ερχόμενη Πέμπτη η αμφιλεγόμενη νομοθετική ρύθμιση μπαίνει στη βάσανο των συνταγματολόγων. Σε περίπτωση που δεν εκφράσουν ενστάσεις, το οποίο και αναμένεται, οι διαδηλώσεις θα καταρρεύσουν από μόνες τους, κάτι που προσβλέπει η κυβέρνηση. Πάντως ο μεγάλος αριθμός των διαδηλωτών ξάφνιασε μεσούντος του θέρους και των διακοπών, αλλά και χωρίς κεντρικό συντονισμό. Και την ώρα που από τους δρόμους της Γαλλίας ηχούν συνθήματα για Ελευθερία και Ισότητα, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Εμμανουέλ Μακρόν προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από το κίνημα. Η καθιερωμένη μετριοπαθής Δεξιά στηρίζει την κυβερνητική πολιτική κατά της πανδημίας, αλλά η Μαρίν Λεπέν και ο Ζακ Λικ Μελανσόν, ηγετικές φυσιογνωμίες της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς, τάσσονται στο πλευρό των διαδηλωτών και τονίζουν τη σημασία των ατομικών ελευθεριών, ακόμη κι αν γενικότερα είναι υπέρ ενός ισχυρού κράτους. Προφανώς, εννέα μήνες πριν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, το θέμα ενδείκνυται για την κινητοποίηση των δικών τους οπαδών.
Μπροστάρης των κινητοποιήσεων εμφανίζεται ο Φλοριάν Φιλιπό, πρώην έμπιστος της Μαρίν Λεπέν
Ως ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος διαμαρτυρίας θέλει να εμφανίζεται ο Φλοριάν Φιλιπό, πρώην έμπιστος της Μαρίν Λεπέν και εσχάτως επικεφαλής του δικού του πολιτικού κινήματος των Πατριωτών (Les Patriotes). Όπως οι δύο προαναφερθέντες έτσι και ο Φιλιπό θέλει να κατέβει υποψήφιος στις προεδρικές του 2022 κατά του Μακρόν. Ο 39χρονος ονειρεύεται κύματα διαδηλώσεων που θα συμπαρασύρουν ακόμη και γειτονικές χώρες της Γαλλίας. Οι συνθήκες με τις διαδηλώσεις δίνουν στον Φιλιπό κι άλλους υποψηφίους πεδίο για να προσελκύσουν την προσοχή. Σε περίπτωση που το Συνταγματικό Συμβούλιο δώσει στο νόμο το τελικό πράσινο φως, ο Φιλιπό ξέρει πώς θα συνεχίσει: Σκέφτεται να μποϊκοτάρει θεσμούς και καταστήματα που καθιστούν το υγειονομικό πάσο ως προϋπόθεση.
Σουηδία: Σχεδιάζει να προσφέρει μια τρίτη αναμνηστική δόση εμβολίου το 2022
Η Σουηδία σκοπεύει να προσφέρει αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 «σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού» το 2022, αν και ενδέχεται να ξεκινήσει από τους πιο ευάλωτους ήδη από το φθινόπωρο, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.
Ωστόσο, η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, την ώρα που πολλές χώρες έχουν επισημάνει ότι προτίθενται να προσφέρουν μία επιπλέον δόση προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού και λόγω των ανησυχιών για τη μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων απέναντι στα ήδη υπάρχοντα και τα νέα παραλλαγμένα στελέχη.
«Εκτίμησή μας είναι ότι δεν είναι δυνατό να εξαλειφθεί ο ιός και άρα το έργο του εμβολιασμού θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμο και να επικεντρώνεται στη μείωση της σοβαρής νόσησης και της θνητότητας», υπογράμμισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ σε ανακοίνωσή του.
Αρχικά, προτεραιότητα να λάβουν αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 θα έχουν οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας, όσοι είναι άνω των 80 ετών και οι ανασοκατεσταλμένοι.
Εξάλλου, η σουηδική υπηρεσία δημόσιας υγείας εκτίμησε ότι είναι εξίσου «σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον εμβολιασμό των κατοίκων γεωγραφικών περιοχών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».
Κάποιες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφέρουν στους πολίτες τους μία τρίτη δόση εμβολίου κατά της covid-19, ενώ σε άλλες έχει ξεκινήσει σχετική συζήτηση.
Το Ισραήλ χορηγεί από τα μέσα Ιουλίου τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς λόγω της ανόδου των κρουσμάτων της covid-19 που οφείλονται στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού.
Γερμανία: Πάνω από 1.700 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 19 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1.766 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.773.875, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Οι θάνατοι 19 ασθενών με την COVID-19 αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 91.679 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.
Μπάιντεν: Επιτεύχθηκε ο στόχος για τον εμβολιασμό-Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα
Στις ΗΠΑ καλύφθηκε χθες ο στόχος να λάβει το 70% των ενηλίκων τουλάχιστον μια δόση εμβολίου για την COVID-19, σχεδόν έναν μήνα μετά την ημερομηνία που είχε ορίσει ως στόχο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ωστόσο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν παράλληλα φθάσει σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα του κύματος του περασμένου καλοκαιριού.
Κατά τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, το 60,6% των ενηλίκων και το 49,7% του συνολικού πληθυσμού έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως.
Ο Τζο Μπάιντεν αρχικά είχε θέσει στόχο το 70% να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση κάποιου από τα εγκεκριμένα εμβόλια ως την 4η Ιουλίου, την ημέρα της αμερικανικής εθνικής εορτής.
Όμως η επιβράδυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, ειδικά σε πολιτείες παραδοσιακά συντηρητικές, στο νότιο και στο μεσοδυτικό τμήμα της χώρας, καθώς και μεταξύ των πιο νέων, των πιο φτωχών και των μελών εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων, είχε αποτέλεσμα να καθυστερήσει η επίτευξή του.
Η καθυστέρηση αυτή, σε συνδυασμό με την εξάπλωση της ιδιαίτερα μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα, πυροδότησε την έκρηξη του μέσου αριθμού μολύνσεων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση, τα οποία ξεπερνούν επί του παρόντος τα 70.000 και αυξάνονται με ταχύτητα.
Στα αμερικανικά νοσοκομεία εισάγονται πλέον κατά μέσον όρο 6.200 ασθενείς με την COVID-19 την ημέρα – και πάνω από 300 εξ αυτών πεθαίνουν.
«Τα κρούσματα αυτά επικεντρώνονται σε κοινότητες όπου το επίπεδο του εμβολιασμού είναι χαμηλότερο», εξήγησε σε δημοσιογράφους ο Τζεφ Ζάιεντς, ο συντονιστής της εθνικής προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας στον Λευκό Οίκο.
«Το ένα κρούσμα στα τρία σε εθνικό επίπεδο διαγνώστηκε στη Φλόριντα και στο Τέξας την περασμένη εβδομάδα», διευκρίνισε.
Τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά
Παρατηρείται πάντως αύξηση και των εμβολιασμών για την COVID-19, ειδικά στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το νέο κύμα της πανδημίας.
Οι οκτώ πολιτείες που πλήττονται περισσότερο διαπιστώνουν αύξηση των εμβολιασμών κατά 171% σε ημερήσια βάση σε σύγκριση με το επίπεδο που καταγραφόταν τρεις εβδομάδες νωρίτερα, εξήγησε ο κ. Ζάιεντς. Αυτό αφορά κυρίως το Άρκανσο, την Αλαμπάμα, τη Λουιζιάνα και τον Μισισιπή.
Ο ιδιωτικός τομέας έχει επίσης αρχίσει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση: Disney και Walmart, δύο από τους μεγαλύτερους εργοδότες στις ΗΠΑ, ενεθάρρυναν ή κατέστησαν υποχρεωτική την ανοσοποίηση των υπαλλήλων τους.
Οι δημόσιοι λειτουργοί δεν μένουν πίσω: ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σειρά μέτρων την Πέμπτη για να αυξηθεί το επίπεδο του εμβολιασμού, ανάμεσά τους ότι είναι πλέον υποχρεωτικό για εκατομμύρια ομοσπονδιακούς δημόσιους λειτουργούς να εμβολιαστούν, ή να υποβάλλονται σε συχνά τεστ και να φορούν μάσκα συνεχώς σε διαφορετική περίπτωση.
Αν και η παραλλαγή Δέλτα χαρακτηρίζεται απειλή, τα εμβόλια επιτρέπουν να αποφεύγουν οι περισσότεροι εξ όσων τα έλαβαν την εκδήλωση σοβαρών μορφών της COVID-19.
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, οι εμβολιασμένοι έχουν 8 φορές λιγότερες πιθανότητες να ασθενήσουν και 25 φορές λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο ή να πεθάνουν.
Στο Τενεσί, το 97% των εισαγωγών ασθενών με την COVID-19 σε νοσοκομεία και το 98% των θανάτων τον Ιούλιο στις ΗΠΑ ήταν ανεμβολίαστοι.
Τα κρούσματα μεταξύ εμβολιασμένων είναι συγκριτικά πολύ λιγότερο συχνά όμως, σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, στις περιπτώσεις που καταγράφονται ο κίνδυνος μόλυνσης από την παραλλαγή Δέλτα είναι υψηλότερος απ’ ό,τι με προηγούμενες.
Παίρνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά τα CDC επανέφεραν τη σύστασή τους να χρησιμοποιείται μάσκα σε εσωτερικούς χώρους στις περιοχές υψηλού κινδύνου, ακόμη και από τους πλήρως εμβολιασμένους.
Οκτώ κομητείες στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο έκαναν χθες υποχρεωτική ξανά τη χρήση μάσκας, όπως και η Λουιζιάνα.
«Είναι σαφές ότι οι ισχύοντες περιορισμοί, από μόνοι τους, δεν αρκούν», είπε ο Τζον Μπελ Έντουαρντς, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Λουιζιάνας, εξηγώντας ότι έλαβε την απόφαση αυτή έπειτα κατόπιν συστάσεων ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας.
Οι ομοσπονδιακές αρχές συζητούν εξάλλου το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τρίτη δόση εμβολίων σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι, έπειτα από παρόμοια απόφαση που έλαβαν οι αρχές του Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα η οποία έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στην υφήλιο σε απόλυτα μεγέθη, με πάνω από 613.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 35,2 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 μέχρι τώρα.
Κίνα- covid-19: Ενάμιση χρόνο μετά, η επιδημία του κορονοϊού πλήττει εκ νέου την Ουχάν
Πριν ένα χρόνο η covid-19 εξαφανίστηκε από τους δρόμους της Ουχάν στην Κίνα. Όμως στην πόλη αυτή, όπου η ασθένεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, έχει πλέον εξαπλωθεί μια νέα εστία μόλυνσης που οφείλεται στο ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού, αναγκάζοντας τις αρχές να υποβάλουν το σύνολο των κατοίκων της σε διαγνωστικά τεστ.
Τρία νέα κρούσματα covid-19 επιβεβαιώθηκαν χθες Δευτέρα στην Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, μετά την εμφάνιση τον Ιούλιο μιας εστίας του παραλλαγμένους στελέχους Δέλτα στην ανατολική Κίνα. Στην πόλη δεν είχαν καταγραφεί τοπικά κρούσματα μόλυνσης από τον Μάιο του 2020.
Η επανεμφάνιση της επιδημίας αποτελεί πλήγμα για την Ουχάν, την πρώτη πόλη παγκοσμίως όπου επιβλήθηκε lockdown στις 23 Ιανουαρίου 2020 για 76 ημέρες.
Έκτοτε η ζωή έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, με τους κατοίκους να λένε ότι ζουν «στην πιο ασφαλή πόλη του κόσμου».
Η Ουχάν, στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ, «ξεκινά άμεσα τη διεξαγωγή μοριακών διαγνωστικών τεστ σε όλους τους κατοίκους», δήλωσε ο Λι Τάο υπεύθυνος της δημαρχίας.
Συνολικά επτά εργαζόμενοι από άλλες επαρχίες έχουν βρεθεί θετικοί στην covid-19, ανακοίνωσαν χθες οι αρχές. Τέσσερις εξ αυτών ωστόσο είναι ασυμπτωματικοί.
Περιοριστικά μέτρα
Η Κίνα είχε καταφέρει σχεδόν να εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της από την άνοιξη του 2020, με τη ζωή να επιστρέφει στην κανονικότητα, παρά το γεγονός ότι εμφανίζονταν σποραδικές και πολύ περιορισμένες νέες εστίες της covid-19.
Όμως η νέα εστία του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο στη Νανκίν, εξαπλώνεται γρήγορα.
Όμως η νέα εστία του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο στη Νανκίν, εξαπλώνεται γρήγορα. Σήμερα οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν 90 νέα κρούσματα covid-19. Σε εθνικό επίπεδο τουλάχιστον 400 κρούσματα συνδέονται με την εστία στην πόλη Νανκίν της ανατολικής Κίνας.
Η αναζωπύρωση της επιδημίας παραμένει περιορισμένη στην Κίνα σε σχέση με άλλες χώρες, όμως η νέα εστία έχει επεκταθεί γεωγραφικά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τους τελευταίους μήνες στη χώρα.
Πλέον περισσότερες από 12 επαρχίες έχουν αναφέρει κρούσματα κορονοϊού, όπως και το Πεκίνο, με τις αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας να ζητούν χθες Κυριακή από τους κατοίκους να μην φεύγουν από την πόλη παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.
Μπροστά στον κίνδυνο αναζωπύρωσης της επιδημίας covid-19 η κινεζική κυβέρνηση κατέφυγε σε μέτρα παρόμοια με αυτά που είχε λάβει στις αρχές του 2020: lockdown, περιορισμός των μετακινήσεων, γενικευμένες εκστρατείες τεστ.
Στη Νανκίν, όπου ζουν περισσότεροι από 9 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν υποβληθεί όλοι δύο φορές σε διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια τρίτη εκστρατεία.
Στην πόλη Γιανγκζού, που βρίσκεται κοντά στη Νανκίν, έχει επιβληθεί lockdown μετά τον εντοπισμό 40 νέων κρουσμάτων covid-19 μόνο τη Δευτέρα. Βάσει των περιοριστικών μέτρων μόνο ένα μέλος κάθε νοικοκυριού μπορεί να βγαίνει από το σπίτι μία φορά την ημέρα για να κάνει τα απαραίτητα ψώνια.
Ιαπωνία- covid-19: Μόνο οι σοβαρά ασθενείς θα διακομίζονται στα νοσοκομεία- Υψηλός παραμένει ο αριθμός των νεών κρουσμάτων
Μόνο οι ασθενείς που νοσούν σοβαρά από covid-19 και όσοι κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά θα διακομίζονται στα νοσοκομεία στην Ιαπωνία, ενώ οι υπόλοιποι θα παραμένουν σε απομόνωση στα σπίτια τους, ανακοίνωσαν σήμερα οι ιαπωνικές αρχές καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας στη χώρα εν μέσω και έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού στο Τόκιο, που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και αλλού.
Στην Ιαπωνία παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων της covid-19, με περισσότερες από 10.000 μολύνσεις να εντοπίζονται καθημερινά σε όλη τη χώρα. Το Τόκιο κατέγραψε το Σάββατο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 4.058, ενώ το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν στην ιαπωνική πρωτεύουσα 3.709 νέες μολύνσεις.
Τα νοσοκομεία στο Τόκιο ήδη νιώθουν πίεση από την αύξηση των νοσηλευόμενων, δήλωσε ο Χιρονόρι Σαγκάρα διευθυντής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Showa.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Κατσουνόμπο Κάτο, λιγότεροι ηλικιωμένοι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εμβολιαστεί, μολύνονται από κορονοϊό.
«Αντίθετα, αυξάνονται τα κρούσματα μεταξύ των νεότερων, ενώ άνοδο παρουσιάζουν και οι ασθενείς ηλικίας 40 με 59 ετών που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα», τόνισε. «Με πολλούς ανθρώπους να εισάγονται στα νοσοκομεία λόγω ηλίασης, κάποιοι (ασθενείς με covid-19) δεν εισάγονται αμέσως και αναρρώνουν στα σπίτια τους».
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την αλλαγή αυτή στην πολιτική, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως όσοι αναρρώνουν στα σπίτια τους θα μπορούν να διακομιστούν σε νοσοκομείο, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Όμως κάποιοι φοβούνται ότι η αλλαγή αυτή στην πολιτική των εισαγωγών στα νοσοκομεία ενδέχεται να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους.
«Το αποκαλούν θεραπεία στο σπίτι, την ώρα που στην πραγματικότητα είναι εγκατάλειψη στο σπίτι», δήλωσε ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας Γιούκιο Έντάνο μιλώντας στην κρατική τηλεόραση NHK.
Καθυστέρηση της εμβολιαστικής εκστρατείας
Η χώρα έχει μέχρι στιγμής αποφύγει μια καταστροφική εξάπλωση της covid-19 και μέχρι την Κυριακή είχε καταγράψει περίπου 932.000 κρούσματα και λίγους περισσότερους από 15.000 θανάτους.
Όμως τώρα δυσκολεύεται να ελέγξει την εξάπλωση του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.
Στο μεταξύ λιγότερο από το 30% του πληθυσμού της Ιαπωνίας έχει εμβολιαστεί πλήρως, περιλαμβανόμενων των τριών τετάρτων των πολιτών άνω των 65 ετών.
Την Κυριακή σχεδόν το 70% των νοσοκομειακών κλινών για όσους νοσούν σοβαρά από covid-19 ήταν γεμάτο, σύμφωνα με στοιχεία των αρχών του Τόκιο.
Ωστόσο ο Σαγκάρα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Showa εξήγησε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των θεωρητικά ελεύθερων κλινών και των κλινών που μπορούν να δεχθούν αμέσως ασθενείς με covid-19.
«Πιστεύω ότι αυτές είναι σχεδόν μηδενικές», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι αν εξακολουθήσουν να αυξάνονται οι μολύνσεις, τα νοσοκομεία θα αναγκαστούν να περιορίσουν τις επεμβάσεις και άλλες θεραπείες που δεν σχετίζονται με την covid-19.
«Πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση στην οποία οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έχουν γίνει, αλλά το σύστημα υγείας θα έχει καταρρεύσει», υπογράμμισε. «Αυτή τη στιγμή οι μολύνσεις εξαπλώνονται αρκετά και αν συνεχιστεί αυτή η τάση, (οι Ολυμπιακοί) θα θεωρηθούν αποτυχία».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Tokyo Shimbum, 12.000 ασθενείς με covid-19 αναρρώνουν στα σπίτια τους, αριθμός 12 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο πρωθυπουργός Σούγκα και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων ισχυρίζονται ότι δεν συνδέεται το διεθνές αθλητικό γεγονός με τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ιαπωνία.
Παρ’ όλα αυτά υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι η διεξαγωγή των Αγώνων έστειλε συγκεχυμένα μηνύματα στους πολίτες σχετικά με την ανάγκη να παραμείνουν στα σπίτια τους, συμβάλλοντας στην εξάπλωση της ασθένειας.
Πηγή: ΑΠΕ, Ethnos, DW
Δείτε επίσης:
Έρευνα: Τελικά μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός μέσω χαρτονομισμάτων και κερμάτων;