Διεθνή

Γαλλία: Συνεχίζουν τις διαδηλώσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Μακρόν

Τα συνδικάτα ελπίζουν ότι μπορούν ακόμα να αναγκάσουν τον Εμανουέλ Μακρόν να υποχωρήσει

Parallaxi
γαλλία-συνεχίζουν-τις-διαδηλώσεις-κα-974398
Parallaxi

Οι διαδηλωτές στη Γαλλία βγήκαν στους δρόμους, για έβδομη ημέρα κατά των σχεδίων του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Τα συνδικάτα ελπίζουν ότι μπορούν ακόμα να αναγκάσουν τον Εμανουέλ Μακρόν να υποχωρήσει, καθώς το κοινοβούλιο συζητά το σχέδιο νόμου. Η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία πρόκειται να ψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο αυτόν τον μήνα.

«Αυτή είναι η τελική ευθεία», είπε η Μαριλίζ Λέον, αναπληρώτρια επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, προσθέτοντας: «Το τελικό παιχνίδι είναι τώρα». Επίσης, αυτή την εβδομάδα, ο Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε δύο φορές επείγουσες εκκλήσεις των συνδικάτων να συναντηθούν μαζί του σε μια ύστατη προσπάθεια να τον πείσουν να αλλάξει γνώμη.

«Όταν υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στους δρόμους, όταν γίνονται απεργίες και το μόνο που παίρνουμε από την άλλη πλευρά είναι σιωπή, ο κόσμος αναρωτιέται: Τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να ακουστούμε;», ανέφερε ο Φιλίπ Μαρτίνεζ, επικεφαλής του αριστερού συνδικάτου CGT. «Οι ηγέτες αυτής της χώρας πρέπει να σταματήσουν να αρνούνται αυτό το κοινωνικό κίνημα», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπερζέ, σύμφωνα με το FRANCE 24.

Η Aστυνομία εκτίμησε πως από 800.000 έως ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στις 230 προγραμματισμένες διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων έως και 100.000 διαδήλωσαν στο Παρίσι. Μάλιστα, πρόκειται για τη δεύτερη ημέρα διαμαρτυρίας που προκηρύσσεται σε Σαββατοκύριακο.

«Πρόκειται για το μέλλον των παιδιών»

«Είμαι εδώ για να αγωνιστώ για τους συναδέλφους μου και για τους νέους μας», δήλωσε ο Κλοντ Ζανβουάν, συνταξιούχος μηχανοδηγός τρένων που διαδήλωσε στο Στρασβούργο, τονίζοντας: «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αφήσουν την κυβέρνηση, πρόκειται για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών τους».

Κατά την τελευταία μεγάλη ημέρα απεργίας και διαμαρτυρίας, την Τρίτη (07/03), η συμμετοχή ήταν λίγο κάτω από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με την Αστυνομία, και πάνω από τρία εκατομμύρια σύμφωνα με τα συνδικάτα. Αρκετοί τομείς της γαλλικής οικονομίας έχουν τεθεί στο στόχαστρο των συνδικαλιστικών εκκλήσεων για απεργίες επ’ αόριστον, μεταξύ άλλων στις σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές, στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, στους τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου και στην αποκομιδή σκουπιδιών.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα