Διεθνή

Γαλλία: Συνελήφθη ένα τρίτο άτομο για την επίθεση στη Νίκαια

Για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είχε σχέση με τον δεύτερο ύποπτο που συνελήφθη χθες Παρασκευή το βράδυ.

Parallaxi
γαλλία-συνελήφθη-ένα-τρίτο-άτομο-για-τ-677544
Parallaxi
Πηγή: Twitter Christian Estrosi

Ένα τρίτο πρόσωπο, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είχε σχέση με τον δεύτερο ύποπτο που συνελήφθη χθες Παρασκευή το βράδυ, τέθηκε υπό κράτηση σε σχέση με την επίθεση με μαχαίρι με τρεις νεκρούς την Πέμπτη στην βασιλική Νοτρ Νταμ της Νίκαιας, στη νοτιοανατολική Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα δικαστική πηγή.

Πρόκειται για έναν 33χρονο, ο οποίος ήταν παρών κατά τις έρευνες που έκαναν χθες το βράδυ αστυνομικοί στο σπίτι του δεύτερου προσώπου που συνελήφθη ως ύποπτο ότι είχε έρθει σε επαφή με τον δράστη την παραμονή της επίθεσης. “Προσπαθούμε να διευκρινίσουμε τι ρόλο διαδραμάτισε σε όλο αυτό”, διευκρίνισε η δικαστική πηγή.

Ο δεύτερος ύποπτος που συνελήφθη χθες είναι ηλικίας 35 ετών και έχει επίσης τεθεί υπό κράτηση.

Την Πέμπτη είχε συλληφθεί ένας 47χρονος, ο οποίος φαινόταν την παραμονή της επίθεσης να στέκεται δίπλα στον επιτιθέμενο, έναν 21χρονο Τυνήσιο που είχε πρόσφατα φτάσει στην Ευρώπη, σε εικόνες από κάμερες παρακολούθησης. Και αυτός τέθηκε υπό κράτηση σήμερα το πρωί, διευκρίνισε η δικαστική πηγή.

Οι αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν αν ο επιτιθέμενος είχε συνεργούς και πως είχε προμηθευτεί τα δύο τηλέφωνα που βρέθηκαν σε τσάντα του η οποία περιείχε προσωπικά αντικείμενα. Οι αρχές ερευνούν εξάλλου τα δύο κινητά που βρέθηκαν.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο 21χρονος Τυνήσιος Μπραχίμ Ισάουι έφτασε στη Νίκαια την παραμονή ή δύο ημέρες πριν από την επίθεση στην βασιλική Νοτρ Νταμ.

Την Πέμπτη το πρωί, μπήκε στην εκκλησία και δολοφόνησε μια 60χρονη γυναίκα, την Ναντίν Ντεβιγιέ και τον 55χρονο νεωκόρο της εκκλησίας Βενσάν Λοκές.

Μια 44χρονη Βραζιλιάνα, μητέρα τριών παιδιών, η Σιμόνε Μπαρέτο Σίλβα, την οποία μαχαίρωσε αρκετές φορές, υπέκυψε στα τραύματά της σε ένα κοντινό εστιατόριο στο οποίο είχε προσφύγει.

Ο Ισάουι διακομίσθηκε τραυματισμένος από τα πυρά των αστυνομικών που τον έθεσαν υπό έλεγχο στο νοσοκομείο Παστέρ της Νίκαιας. Ακόμη δεν έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του και δεν μπορεί να ανακριθεί από την αστυνομία.

Προς το παρόν άγνωστο παραμένει το κίνητρο και η διαδρομή που ακολούθησε ο νεαρός άνδρας, ο οποίος είχε εγκαταλείψει στα μέσα Σεπτεμβρίου την Τυνησία, όπου ζούσε με την οικογένειά του.

Στις 20 Σεπτεμβρίου έφτασε στην Λαμπεντούζα στην Ιταλία, ενώ φέρεται ότι στις 9 Οκτωβρίου αποβιβάστηκε στο Μπάρι, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την μητέρα του, ο Μπραχίμ Ισάουι, ο οποίος επισκεύαζε μοτοσικλέτες, προσευχόταν για δυόμιση χρόνια. “Δεν έβγαινε και δεν είχε επικοινωνία με κόσμο”, δήλωσε στο AFP.

Στην Τυνησία ήταν γνωστός στις αρχές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου για βία και ναρκωτικά, σύμφωνα με την τυνησιακή δικαιοσύνη, η οποία άρχισε επίσης έρευνα για την επίθεση στη Νίκαια.

Ινδονησία: Ο πρόεδρος Μπιντόντο καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία αλλά και τις δηλώσεις του προέδρου Μακρόν για τα σκίτσα του Μωάμεθ

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Βιντόντο, της μεγαλύτερης μουσουλμανικής χώρας στον κόσμο, «καταδίκασε σθεναρά» τις δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι «προσέβαλε το Ισλάμ» όταν υπερασπίστηκε το δικαίωμα να δημοσιεύονται σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Ο Βιντόντο τάχθηκε επίσης κατά της ελευθερίας της έκφρασης όταν «πλήττει την τιμή, την αγνότητα και τον ιερό χαρακτήρα των θρησκευτικών αξιών και συμβόλων».

Οι δηλώσεις του Μακρόν για την ελευθερία της έκφρασης έγιναν μετά τον αποκεφαλισμό ενός καθηγητή από έναν νεαρό Τσετσένο επειδή είχε δείξει στους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στο πλαίσιο ενός μαθήματος. Σε πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά του Γάλλου προέδρου, με τους συμμετέχοντες να καίνε φωτογραφίες ή ομοιώματά του, ενώ ακούστηκαν και πολλές φωνές για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

«Πρώτ’ απ’ όλα, η Ινδονησία καταδικάζει τις βιαιότητες στο Παρίσι και τη Νίκαια», είπε σήμερα ο Βιντόντο. «Δεύτερον, η Ινδονησία καταδικάζει εξίσσου και τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου που προσέβαλαν το Ισλάμ, πλήγωσαν τους μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο και θα μπορούσαν να πλήξουν την ενότητα των πιστών (…) ακριβώς τη στιγμή που ο κόσμος χρειάζεται ενότητα για να αντιμετωπίσει την πανδημία της Covid-19», συνέχισε.

«Η ελευθερία της έκφρασης που πλήττει την τιμή, την αγνότητα και τον ιερό χαρακτήρα των θρησκευτικών αξιών και συμβόλων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε ο Βιντόντο, τονίζοντας: «Η τρομοκρατία δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία».

Στα μέσα της εβδομάδας, το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Γαλλίας για εξηγήσεις, με αφορμή τις δηλώσεις του Μακρόν, ενώ έγιναν και διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα