Διεθνή

Γαλλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε τη μεταρρύθμιση Μακρόν για τις συντάξεις

Οι πρώτες αντιδράσεις

Parallaxi
γαλλία-το-συνταγματικό-δικαστήριο-εν-904329
Parallaxi

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας ενέκρινε στο μεγαλύτερο μέρος της τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση για αύξηση του ορίου ηλικίας στα 64.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, που πλέον μπορεί να γίνει νόμος του κράτους μόλις ο πρόεδρος Μακρόν δώσει το κείμενο προς δημοσίευση.

Οι πέντε δικαστές απέρριψαν το αίτημα για δημοψήφισμα που είχε καταθέσει η πρωτοβουλία των κομμάτων της Αριστεράς, αλλά και έξι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, κρίνοντας ότι «δεν είχαν θέση στον αναφερόμενο νόμο», ως μέτρα οικονομικής φύσης.

Η μεταρρύθμιση έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα με την πλειονότητα των πολιτών να τη θεωρούν άδικη και επικίνδυνη, ωστόσο το δικαστήριο την έκρινε συνταγματική.

Η απόφαση ανακοινώθηκε ενώ όλη η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό και με τους πολίτες να βρίσκονται επί ποδός μάχης. Το κτίριο του Συνταγματικού Δικαστηρίου φρουρείται από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, καθώς υπάρχει φόβος για νέα επεισόδια, ανάλογα με αυτά που έχουν καταγραφεί σε συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις τους προηγούμενους μήνες. Χιλιάδες πολίτες σε πολλές πόλεις της Γαλλίας βρίσκονται από νωρίς στους δρόμους διαδηλώνοντας εν αναμονή της απόφασης.

Ικανοποίηση από την πρωθυπουργό

Με ανάρτησή της στο Twitter, η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, προφανώς ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου, δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έχει φτάσει «στο τέλος της δημοκρατικής της διαδικασίας».

«Απόψε, δεν υπάρχει νικητής ή χαμένος», πρόσθεσε, απαριθμώντας όπως είπε τα πολλά «βήματα προόδου» που περιέχονται στο κείμενο, σύμφωνα με την ίδια.

«Με αυτή τη μεταρρύθμιση, το συνταξιοδοτικό μας σύστημα θα είναι έχει ισορροπήσει το 2030. Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι τώρα να συνεχίσει τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για να δώσει περισσότερο νόημα στην εργασία, να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και να επιτύχει πλήρη απασχόληση».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση της απόφασης επιμένουν ότι η απόφαση «δεν σφραγίζει» την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Ο  ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποφάσεις του Συνταγματικού Συμβουλίου δείχνουν «ότι είναι πιο προσεκτικό όσον αφορά τις ανάγκες της προεδρικής μοναρχίας παρά για τις ανάγκες του κυρίαρχου λαού».

Από την πλευρά της η ηγέτιδα της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν επισήμανε ότι «η μοίρα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης δεν έχει κριθεί».

Η επικεφαλής των βουλευτών του Εθνικού Συναγερμού κάλεσε τους ψηφοφόρους «να προετοιμάσουν την αλλαγή στην εξουσία που θα ανατρέψει σε αυτήν την άχρηστη και άδικη μεταρρύθμιση».

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ζορντάν Μπαρντέλα, εκτίμησε από την πλευρά του ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορέσει να κρυφτεί πίσω από την απόφαση, που σε καμία περίπτωση δεν κλείνει τη συζήτηση», ενώ διαπίστωσε ότι πλέον υπάρχει χάσμα ανάμεσα στον πρόεδρο και τους πολίτες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα