Γέμιζαν τα μαγαζιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με μπουκάλια αλκοόλ «μπόμπες»
Τα ακριβά μπουκάλια που άνοιγαν σε κέντρα διασκέδασης των δύο πόλεων, έκρυβαν... "υγρό πυρ" από τη Βουλγαρία.
Τα ακριβά μπουκάλια που άνοιγαν σε κέντρα διασκέδασης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έκρυβαν… “υγρό πυρ” από τη Βουλγαρία. Τα ποτά- “μπόμπες” βρέθηκαν μέχρι και σε μεγάλο live club στην Ιερά Οδό.
Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, τα μέλη της “μαφίας” που εξαρθρώθηκε πριν από λίγες ημέρες από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, είχαν διοχετεύσει στην ελληνική αγορά περισσότερα από 500.000 μπουκάλια με νοθευμένο αλκοόλ.
Τουλάχιστον 20.000 ακόμα φιάλες με ποτά “μπόμπες” εντοπίστηκαν, “καμουφλαρισμένες” με επώνυμες ετικέτες, έτοιμες να πλημμυρίσουν μπαρ, κλαμπ, εστιατόρια, κάβες, μίνι μάρκετ, την περίοδο των εορτών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Πίσω από το δίκτυο νοθείας που είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε κάθε γωνιά της χώρας, κρύβονται περισσότερα από 30 άτομα, έχουν συλληφθεί 21, ενώ αρκετά μέλη της οργάνωσης παραμένουν ακόμα αταυτοποίητα ενδεχομένως συνεχίζοντας την επικίνδυνη δράση τους.
Τα αμφιβόλου προελεύσεως αλκοολούχα ποτά, “ταξίδευαν” από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα δύο φορές κάθε εβδομάδα. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, φρόντιζαν με μεθοδικό τρόπο να τα κρύβουν ανάμεσα σε νόμιμα προϊόντα, τα οποία μετέφεραν τα φορτηγά που περνούσαν τα σύνορα. Για αυτό ακριβώς το λόγο πάντοτε οι παλέτες δεν ήταν περισσότερες από 6 σε κάθε δρομολόγιο, έτσι ώστε να μπορούν να περνούν “απαρατήρητες” σε περίπτωση ελέγχου.
Την παράνομη εισαγωγή είχε αναλάβει ο 49χρονος αρχηγός της “μαφίας”, ο οποίος παραλάμβανε το αλκοόλ με δικά του φορτηγά. Ερχόταν σε επικοινωνία με τα μέλη της οργάνωσης στη γειτονική χώρα και φρόντιζε πάντοτε το σημείο συνάντησης για τη μεταφόρτωση να είναι κρυμμένο και απόμερο, για να μην υπάρχουν “περίεργα” βλέμματα. Τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιούσαν περιφραγμένα πάρκινγκ κοντά στην Εθνική Οδό. Από εκεί οι φιάλες, κατέληγαν στις αποθήκες του κυκλώματος και μετά την επεξεργασία, έπαιρναν τον δρόμο για τα νυχτερινά μαγαζιά, τους χώρους εστίασης, τα μίνι μάρκετ και τις κάβες.
Τρεις αποθήκες νοθευμένων ποτών σε Αττική και Εύβοια, χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, όπως διαπίστωσαν τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, που είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τα μέλη της, έπειτα από ανώνυμη καταγγελία.
Στη Νέα Αρτάκη, φρόντιζαν να αποθηκεύουν προσωρινά τις φιάλες που στη συνέχεια κατέληγαν στους άλλους δύο χώρους του κυκλώματος, στου Ρέντη και στη Μεταμόρφωση. Εκεί οι συλληφθέντες, αφαιρούσαν τις βουλγάρικες ετικέτες και τοποθετούσαν με ειδικά μηχανήματα τις πλαστές ελληνικές.
Όταν τελικά το αλκοόλ κατέληγε στην αγορά, οι καταναλωτές πίστευαν ότι πληρώνουν… ακριβά, επώνυμα ποτά, παραλάμβαναν όμως… “μπόμπες” με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία τους.
Κατά τις έρευνες της αστυνομίας στις αποθήκες που είχαν μετατραπεί σε εργαστήρια παραποίησης, εντοπίστηκαν 50.000 ετικέτες αλκοολούχων ποτών, κάθε λογής. Οι εταιρίες παραγωγής των συγκεκριμένων επωνύμων ποτών κλήθηκαν να εξετάσουν τις ετικέτες και επιβεβαίωσαν αμέσως στις αρχές ότι πρόκειται για… πλαστογραφία. Ενδεικτικό του μεγέθους της δράσης της “μαφίας” της νοθείας, είναι το γεγονός ότι οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τις κινήσεις των συλληφθέντων στις δύο αποθήκες της Αττικής, διαπίστωσαν τουλάχιστον 10 διακινήσεις νοθευμένων ποτών μέσα σε ένα μόλις μήνα. Από τις συνολικά 60 παλέτες με αλκοόλ αμφιβόλου ποιότητας που πέρασαν παράνομα το συγκεκριμένο διάστημα στην Ελλάδα, το δημόσιο στερήθηκε 434.000 ευρώ.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν το νοθευμένο αλκοόλ σε μπαρ, κάβες, μίνι μάρκετ, σε σπίτια αλλά και σε τουλάχιστον 6 αποθηκευτικούς χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 19.558 φιάλες αλκοόλ με τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους των ποτών να ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.
Νόμιμα με … μεταφορικές εταιρείες έστελναν το νοθευμένο αλκοόλ από την Αττική στη Θεσσαλονίκη, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αφού πρώτα αντικαθιστούσαν τις βουλγάρικες ετικέτες. Μια από τις υποομάδες είχε αναλάβει την διακίνηση στα μαγαζιά της Αθήνας και μια δεύτερη σε αυτά της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης.
Η κάθε ανεξάρτητη ομάδα είχε δικό της, χωριστό, δίκτυο πελατών με κάβες και νυχτερινά μαγαζιά. Τα ποτά από τη Βουλγαρία είχαν φτάσει και νοτιότερα, μέχρι το… νομό Ηλείας. Ήταν τέτοια η οργάνωση του δικτύου, που ο κάθε αγοραστής του νοθευμένου προϊόντος είχε γνώση για το πότε γινόταν η αντικατάσταση της ετικέτας, για να μπορεί να δρομολογήσει την παραγγελία. Για την παραλαβή και τη διακίνηση υπήρχαν μεσάζοντες, ενώ όλες οι συναλλαγές από τις αποθήκες γίνονταν με μετρητά. Τα χρήματα κατέληγαν στην τσέπη του 66χρονου “εισπράκτορα”, ο οποίος με αυτά προχωρούσε στην… ανέγερση πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο.
Η αστυνομία αναζητά συνεργάτες των συλληφθέντων που ενδέχεται να συνεχίζουν την παράνομη δραστηριότητα και μέχρι στιγμής δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Την ίδια ώρα γίνεται έλεγχος για να απομακρυνθούν όλα τα νοθευμένα ποτά από την αγορά.
ΠΗΓΗ: thetoc.gr