Top

Γεμίζουν επικίνδυνα οι ΜΕΘ – Το 90% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Parallaxi
γεμίζουν-επικίνδυνα-οι-μεθ-το-90-των-ασ-781074
Parallaxi

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Η υποχρεωτικότητα να απαντηθεί με μαζικό εμβολιασμό

Όλοι οι υγειονομικοί που εργάζονται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό τους, αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μία υπεύθυνη στάση απέναντι σε όλους τους ασθενείς που λαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας.

Υπογραμμίζει ότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ της ασφάλειας των εμβολίων.

«Το εμβόλιο αποτελεί αναγκαιότητα για όλους όσοι εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας αλλά και για τους πολίτες, ώστε να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τον σκόπελο της πανδημίας σύντομα».

Ο ΠΙΣ σημειώνει ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να απαντηθεί από τους υγειονομικούς με μαζικό εμβολιασμό και καλεί όλους τους υγειονομικούς να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους, ώστε «να οδηγηθούμε με ασφάλεια στο φθινόπωρο, προστατεύοντας τους συμπολίτες μας, τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας, αλλά και το σύστημα υγείας».

Συναυλία με παρατράγουδα στη Λιβαδειά – «Αυθόρμητη στιγμή» ο συνωστισμός, σύμφωνα με τον δήμαρχο

Και τα πανηγύρια καλά κρατούν στην επικράτεια, δίχως οι πολίτες να δείχνουν να ανησυχούν για τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των τελευταία ωρών την συναυλία στη Λιβαδειά, όπου τα πρωτόκολλα για την Covid-19 αγνοήθηκαν.

«Ήταν μια αυθόρμητη στιγμή διάρκειας ενάμιση λεπτού σε ένα παραδοσιακό τραγούδι», χαρακτήρισε το επίμαχο στιγμιότυπο με τον συνωστισμό του κόσμου στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Λιβαδειάς, ο Ιωάννης Ταγκαλέγκας.

Προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί ξέφυγε η κατάσταση και δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, ο δήμαρχος Λιβαδέων είπε ότι ήταν δύσκολο να συγκρατήσουν τον κόσμο. «Είχαμε το 70% της χωρητικότητας του ανοιχτού θεάτρου. Είχαμε αριθμημένα οκτακόσια κουπόνια, παρουσία των αστυνομικών αρχών. Από μικροφώνου προσπαθήσαμε πάρα πολύ. Σταματήσαμε το τραγούδι αμέσως. Ζήτησα από το κοινό να επιστρέψει στις θέσεις του και ζήτησα από την καλλιτέχνιδα να κλείσει τη συναυλία».

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Ταγκαλέγκας «ήταν μια στιγμιαία κίνηση, η οποία μπορεί να μας φέρει επιπλοκές. Είμαι και εγώ επιφυλακτικός και επισφαλής σε όλο αυτό. Αναλαμβάνω πλήρως της ευθύνη γιατί ήταν μια εκδήλωση του Δήμου. Δυστυχώς ήταν μια κακή στιγμή που εύχομαι και ελπίζω να μην μας φέρει κακές στιγμές. Ήταν ένα ρίσκο που πήραμε».

Γεραπετρίτης: Παράθυρο υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και στους εργαζόμενους της εστίασης

Βασιλακόπουλος – Κατήγγειλε νέες απειλές – «Να σοβαρευτούμε και να εμβολιαστούμε»

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε με δραματικό τόνο στην πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα, ενώ κάλεσε τους πάντες να εμβολιαστούν.

«Πρέπει να σοβαρευτούμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι χάνουμε αυτή τη στιγμή ένα ΚΤΕΛ κάθε μέρα. Αν είχαμε ένα τέτοιο γεγονός κάθε μέρα δεν θα είχε ξεσηκωθεί σύσσωμη η χώρα για να βελτιωθεί η οδηγική μας ασφάλεια; Τώρα γιατί δεν ξεσηκώνεται η χώρα για το πώς θα εξασφαλίσουμε την υγειονομική μας ασφάλεια, ενώ βλέπουμε ότι το κατακαλόκαιρο η μεταδοτικότητα του ιού είναι η πιο μικρή», αναρωτήθηκε ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Με αφορμή την χιουμοριστική του τοποθέτηση ότι τον διαβεβαίωσε ο Μπιλ Γκέιτς ότι δεν θα εμβολιάσει με τσιπ κανέναν υγειονομικό, ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ότι πρέπει στη χώρα μας διαχρονικά «είναι ότι οι μειοψηφίες προσπαθούν, κάνοντας θόρυβο, να επιβάλλουν τη θέλησή τους, στις πλειοψηφίες. Η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μου έχουμε εμβολιαστεί πρώτοι και δεν αντιδρούμε καθόλου σε αυτό».

Και όπως παραδέχθηκε, γίνεται καθημερινά στόχος απειλών, για τις θέσεις που έχει υπέρ του εμβολιασμού. «Αυτό συμβαίνει εδώ και μήνες αν δει κάποιος τα σχόλια στο Facebook. Θα δει άπειρες απειλές, με αδιανόητο υβρεολόγιο. Για να έχεις άποψη για μια επιδημία πρέπει να το έχεις σπουδάσει. Η δημοκρατία στηρίζεται στη διαφωνία. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε την άποψή μας με τον εκφοβισμό και την απειλή Αυτό είναι έλλειψη πολιτισμού».

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, για τον έλεγχο της διασποράς του κοροναϊού, δεν είναι επαρκή. «Επιστημονικά μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να δώσει λύσει στο πρόβλημα. Με ένα rapid test αν μπορούσαμε την εβδομάδα να βρούμε όλους όσοι νοσούν, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της πανδημίας».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, είμαστε από τις χώρες που κάνουν πολλά τεστ αλλά δεν αρκεί αυτό. «Πρέπει να εμβολιαστούμε».

Κοντογεώργης: Εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες ομάδες

Την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες θα εξετάσει η κυβέρνηση στα μέσα Οκτωβρίου δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα ΜΕGA» Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης.

«Θα αξιολογήσουμε στα μέσα Σεπτεμβρίου και αφού δούμε πως εξελίσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αν προκειμένου να εξασφαλίσουμε την συνεχή ομαλή λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, πρέπει να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλες ομάδες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα γιατί τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ 13 Σεπτεμβρίου, απάντησε ότι «είναι μέτρα ενθάρρυνσης για τον εμβολιασμό. Χρειάζονται χρόνο να αποδώσουν».

«Οι πρώτοι αριθμοί και τάσεις είναι αισιόδοξοι. Δίνουμε ώθηση για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί» σχολίασε σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών.

Όπως είπε, τις 2 πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου υπήρχαν 20 – 25 χιλιάδες προγραμματισμοί νέων ραντεβού εβδομαδιαίως για εμβόλιο. Μετά τις 15 Αυγούστου, οι εβδομαδικαίοι εμβολιασμοί έφτασαν τις 80.000, ενώ όπως είπε, την τρέχουσα εβδομάδα, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πάνω από 100.000 εμβολιασμοί.

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που θα τεθούν σε αναστολή, υπογράμμισε ότι «οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης έγιναν πολύ καιρό, πριν την 16η Αυγούστου και την 1η Αυγούστου. Αν κάποιος θέλει να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του μπορεί να το κάνει και αυθημερόν. Ο χρόνος που είχε διατεθεί σε υγειονομικούς και εργαζόμενους ήταν επαρκείς».

«Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, από 45%, πριν την 16η Αυγούστου, φτάσαμε σχεδόν στο 95%» πρόσθεσε. «Άνθρωποι που κάνουν επαγγέλματα υγείας αυτονόητο ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι» τόνισε ο κ. Κοντογέωργης.

«Επειδή έχουμε εικόνα των κενών από όσους δεν εμβολιαστεί, κάθε ΥΠΕ έχει εκπονήσει ένα σχέδιο, που αφορά συγχωνεύσεις κλινικών, μετακινήσεις προσωπικού και όπου χρειάζεται θα γίνουν προσλήψεις με ταχείς διαδικασίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη, έως τώρα, το 68% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού, έχει εμβολιαστεί το 60%.

Οικονόμου: Πιθανή επέκταση υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους

Καμπανάκι στον Ευαγγελισμό – Γεμίζουν επικίνδυνα οι ΜΕΘ – Το 90% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι

Για την κατάσταση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και τις νοσηλείες με περιστατικά κοροναϊού μίλησε ο Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Όπως είπε «έχουμε δώσει μέχρι στιγμής 84 κρεβάτια για κοινή νοσηλεία covid και 32 κρεβάτια ΜΕΘ – covid. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια πληρότητα στα κρεβάτια που έχουμε δώσει και ίσως τις επόμενες ημέρες να αναγκαστούμε να ανοίξουμε επιπλέον 50 κρεβάτια για απλή νοσηλεία κοροναϊού και αντίστοιχα κρεβάτια ΜΕΘ».

Ο κ. Μουλμπασάκος χαρακτήρισε δύσκολη και επίμονη τη διαδικασία καθώς, όπως σημείωσε στον Ant1 « αυτά τα κρεβάτια χάνονται για τα non – covid περιστατικά και αυτό είναι ένα πρόβλημα μεγάλο»

«Η μετάλλαξη Δέλτα άλλαξε δραματικά την πανδημία παγκοσμίως και αναγκαζόμαστε να ξαναθυμηθούμε σκηνές που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές», υπογράμμισε.

Παράλληλα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αυτοί που νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό το 90% είναι ανεμβολίαστοι. Αυτή την στιγμή έχουμε μια πανδημία ανεμβολίαστων. Το τελευταίο διάστημα νοσηλεύονται οι παραγωγικές ηλικίες και έχουμε περάσει και σε μεγαλύτερες ηλικίες, 60 ετών και άνω. Αυτό που έγινε είναι ότι οι νεαροί έφεραν τον ιό μέσα στα σπίτια και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί αυτές οι ηλικίες έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».

Κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενο του Δημοτικού Γηροκομείου

Εργαζόμενος στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων εντοπίστηκε θετικός στον κορονοϊό. Έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ και θα τηρηθούν όλα τα μέτρα καθώς και η απολύμανση του χώρου, ώστε η κατάσταση να είναι υπό πλήρη έλεγχο. Ο εργαζόμενος είχε κάνει το εμβόλιο.

Αποτελέσματα των 666 rapid test σε Ξάνθη και Ροδόπη

407 rapid test πραγματοποιήθηκαν στην Ξάνθη το τελευταίο 24ωρο. Εντοπίστηκαν 12 θετικά (2.95%) αφορούν σε 4 άνδρες και 8 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 21 έτη.

259 rapid test στη Ροδόπη με 6 θετικά (2.32%) αφορούν σε 3 άνδρες και 3 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 41 έτη.

Αύριο Σάββατο 28 Αυγούστου οι έλεγχοι θα γίνονται στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, οδός Υψηλάντου & Συμεωνίδη, τις ώρες 09:00 με 14:00.

Από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου μέχρι και την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου θα γίνονται έλεγχοι σε δύο σημεία: Στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, οδός Υψηλάντου & Συμεωνίδη τις ώρες 10:00 με 15:00. Στην αυλή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής τις ώρες 10:00 με 14:00. Επίσης, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου τα τεστ θα γίνονται στη Διεύθυνση Υγείας τις ώρες 09:00 με 14:00.

Παγώνη: Έρχονται ολόκληρες οικογένειες στα νοσοκομεία, νοσηλεύονται 13 μωρά

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 26 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 104.297 έλεγχοι, από τους οποίους οι 65.088 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 253 παραβάσεις, ως ακολούθως:

165 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 156 πρόστιμα των 300 ευρώ και 9 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

28 στην Ήπειρο, 25 στη Στερεά Ελλάδα, 25 στην Πελοπόννησο, 18 στη Θεσσαλονίκη, 16 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 14 στη Δυτική Μακεδονία, 13 στα Ιόνια Νησιά, 12 στο Βόρειο Αιγαίο, 6 στη Θεσσαλία, 3 στη Δυτική Ελλάδα, 3 στη Κεντρική Μακεδονία, 1 στη Κρήτη και 1 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 65.394 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 63.017 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.377 των 150 ευρώ.

28 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 10 στο Βόρειο Αιγαίο, 9 στην Κρήτη, 6 στην Πελοπόννησο και 3 στην Ήπειρο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.523 ομοειδείς παραβάσεις.

60 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κρήτη

  • 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής,
  • 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα,
  • 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων πελατών.

Στα Ιόνια Νησιά

  • 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών σε τραπέζι και 300 ευρώ πρόστιμο, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο,
  • 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στην Κεντρική Μακεδονία

  • 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε καφέ- μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη στον εσωτερικό χώρο, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και
  • 300 ευρώ πρόστιμο, στον πελάτη,
  • 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε άτομο, για παραβίαση καραντίνας.

Στη Δυτική Ελλάδα, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στο Νότιο Αιγαίο, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στην Αττική, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στην Ήπειρο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καφέ- μπαρ, για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων πελατών.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 9.794 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: skai.gr, in.gr, ant1news.gr, megatv.com, ertnews.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα