Γεμίζουν οι ΜΕΘ ξανά – Ξεκινούν σήμερα τα ραντεβού εμβολιασμού για τους 60-64
Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Ο εφιάλτης επιστρέφει στις ΜΕΘ της Αττικής, γεμάτες κατά 80%
Οεφιάλτης επιστρέφει για τα νοσοκομεία της Αττικής καθώς μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σημειώνεται ραγδαία αύξηση και στους νοσηλευόμενους επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο τους φόβους των λοιμωξιολόγων αλλά και της κυβέρνησης που οδηγήθηκε στην οδυνηρή λύση του lockdown.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ οι ΜΕΘ γεμίζουν σταδιακά και η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής είναι 80%. Το σύνολο των ΜΕΘ είναι 317 και από αυτές μόλις οι 43 είναι κενές δηλαδή ποσοστό πληρότητας 80%.
Στο νοσοκομείο Θριάσιο που εφημερεύει σήμερα από το πρωί (10/2) προσέρχονται πολλά περιστατικά κορονοϊού. Τα κενά κρεβάτια στο Θριάσιο είναι μόνο τρία. Στο Ασκληπιείο υπάρχουν αυξημένα περιστατικά καθώς από το πρωί προσέρχονται ασθενείς.
Χθες Τρίτη 9/2 στην εφημερία του Αττικού νοσοκομείου εισήχθησαν 19 ασθενείς με κορονοϊό και στην εφημερία του Ευαγγελισμού 25 ασθενείς με κορονοϊό.
Τα ποσοστά ξεγελάνε για τον πραγματικό αριθμό κενών κλινών ΜΕΘ. Κάθε ημέρα οι ασθενείς στις ΜΕΘ αυξάνουν με ανησυχητικό ρυθμό.
Οι διαθέσιμες ΜΕΘ στην Αττική για κορονοϊό μέχρι χθες ήταν 205 και από σήμερα 217 κλίνες.
Για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες το νοσοκομείο Ευαγγελισμός άνοιξε πάλι τη ΜΑΦ 12 κλινών. Είχε κλείσει και είχαν ξεκινήσει εργασίες ανακαίνισης. Ήδη σε αυτή τη ΜΑΦ βρίσκονται 3 διασωληνωμένοι και σύνολο στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού 34 ασθενείς. Διασωληνωμένοι ασθενείς άλλων παθήσεων βρίσκονται σε κλινικές σε λίστα αναμονής αναζητώντας ΜΕΘ στον ιδιωτικό τομέα.
Στο Σωτηρία έχουμε ρεκόρ ασθενών στις ΜΕΘ. Το σύνολο είναι 69 στις 84 κλίνες. Ευτυχώς λειτούργησαν οι 50 κλίνες δωρεά της Ελληνικής Βουλής.
«Στα εφημερεύοντα νοσοκομεία προσέρχονται πια πολλοί ασθενείς και με άλλες λοιμώξεις», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.
ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ 317 ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ οι 274 ΚΕΝΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ 43 ΠΟΣΟΣΤΟ κάλυψης ΜΕΘ 80%
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΚΑΤ: 6 ασθενείς στις 7 κλίνες ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11 ασθενείς στις 11 κλίνες ΣΩΤΗΡΙΑ. 69 ασθενείς στις 84 κλίνες ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 34 ασθενείς στις 44 κλίνες ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες ΝΙΜΙΤΣ. 4 ασθενείς στις 4 κλίνες ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 9 ασθενείς στις 12 κλίνες ΑΤΤΙΚΟ: 11 ασθενείς στις 23 κλίνες ΘΡΙΑΣΙΟ: 10 ασθενείς στις 12 κλίνες
ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ 80%»
Στο 4,46 % η εμβολιαστική κάλυψη – Ανοίγουν σήμερα τα ραντεβού για τους 60-64 ετών
Στο 4,46% έχει ανέλθει έως σήμερα η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του υπ.Υγείας έως αυτή την ώρα έχουν διενεργηθεί 446.780 εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης.
Ως γνωστό, ακόμη δύο ηλικιακές ομάδες εντάσσονται – σήμερα και την Παρασκευή, 12/2 – στον σχεδιασμό της επιχείρησης «Ελευθερία».
Σήμερα το απόγευμα θα αρχίσουν, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ .Υγείας, να στέλνονται τα sms ραντεβού, για εμβολιασμό στους εγγεγραμμένους στην άυλη συνταγογράφηση ηλικίας 60-64 ετών, για τους οποίους όπως είχε ανακοινωθεί ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού.
Οι εμβολιασμοί της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας με το εμβόλιο της Astra Zeneca, θα αρχίσουν από τις 15/2. Αυτό το σύστημα εμβολιασμού θα γίνεται παράλληλα με το βασικό σύστημα εμβολιασμού, στο οποίο εμβολιάζονται αυτή τη στιγμή οι πολίτες ηλικίας 80-84 ετών.
Την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, ανοίγει επίσης η διαδικασία των ραντεβού για την επόμενη ηλικιακή ομάδα αυτού του συστήματος, ηλικίας 75-79 ετών.
Θεσσαλονίκη: Εν αναμονή των ανακοινώσεων – 100% αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων
Εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων κατά της πανδημίας από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, προανήγγειλε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), Άγγελος Μπίνης, κατά την ενημέρωση για τα νέα μέτρα που επιβάλλουν οι έκτακτες υγειονομικές συνθήκες.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπίνης, το πρόγραμμα ελέγχων ήδη αναθεωρείται βάσει των νέων μέτρων και προσαρμοσμένο ανά επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης, αξιοποιώντας τις καταγγελίες στον τηλεφωνικό αριθμό 1520 και από άλλες πηγές, όπως είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ο στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη όλης της επικράτειας με έμφαση την Αττική», τόνισε ο διοικητής της ανεξάρτητης αρχής, επισημαίνοντας ότι βελτιώνονται συνεχώς οι διαδικασίες συντονισμού και συνεργασίας όλων των φορέων ελέγχου (ΕΛ.ΑΣ., Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό, ΕΑΔ, ΣΕΠΕ, κ.λπ.) ώστε να αποφεύγονται οι επικαλύψεις και η κόπωση των ελεγχόμενων.
Ο ίδιος σημείωσε ότι με την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων εντατικοποιείται η δράση των μεικτών κλιμακίων ελέγχων και δημιουργούνται ομάδες άμεσης αντίδρασης για την αξιοποίηση καταγγελιών. Δίνεται έμφαση στους χώρους παροχής εργασίας για τη διασφάλιση της αυστηρής εφαρμογής των κανόνων λειτουργίας με το αναγκαίο προσωπικό, της υποχρεωτικής τηλεργασίας, της προστασίας των εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, την τήρηση των αποστάσεως στους χώρους εργασίας και τη χρήση μάσκας. Σύμφωνα με τον κ. Μπίνη, οι έλεγχοι επικεντρώνονται στη νομιμότητα των μετακινήσεων, στην τήρηση των μέτρων σε δημόσιους φορείς, στα γηροκομεία και τις λοιπές προνοιακές δομές, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που εξακολουθούν να λειτουργούν με ειδικούς όρους και σε χώρους συγχρωτισμού, όπως είναι οι λαϊκές αγορές.
Ο διοικητής της ΕΑΔ ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός εσόδων, στον οποίο τοποθετούνται τα πρόστιμα που επιβάλλονται για μη τήρηση των μέτρων προστασίας, προκειμένου να αξιοποιούνται καλύτερα οι πόροι αυτοί στη χρηματοδότηση των δράσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων τήρησης των μέτρων που διενεργούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Σύμφωνα με αυτά, από 1 Νοεμβρίου 2020 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 6.481.341 έλεγχοι και κατεγράφησαν 153.918 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 45.707.605 ευρώ.
Lockdown: Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους
Το αυστηρό lockdown «γυρίζει» σε αναστολή χιλιάδες εργαζόμενους των επιχειρήσεων που θα βάλουν ξανά λουκέτο, βάζοντας σε εφαρμογή νέα μέτρα.
Όσοι εργαζόμενοι μπουν σε αναστολή από αύριο, πρώτη ημέρα ισχύος των μέτρων έως το τέλος του μήνα, θα λάβουν 342 ευρώ.
Παράλληλα, προωθείται η υποχρεωτική τηλεργασία και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ενώ θα τεθεί ξανά σε εφαρμογή η διαδικασία της άδειας ειδικού σκοπού, καθώς δεν θα λειτουργούν τα σχολεία.
Σκυλακάκης: Τι κάναμε για την εστίαση
«Η πολυπλοκότητα διάρθρωσης του κλάδου της εστίασης, καθώς και το μεγάλο διάστημα που δεν λειτουργεί αποτελούν στοιχεία που δυσκολεύουν την εξίσωση επίλυσης των προβλημάτων του», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Πρώτο Θέμα 104,6, στην εκπομπή “Μαζί δεν κάνουμε” με τους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη. O κλάδος περιλαμβάνει 77.000 επιχειρήσεις και 409.000 εργαζομένους, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019. «Από την έναρξη της πανδημίας, έχουν τεθεί σε αναστολή 258.000 εργαζόμενοι του κλάδου αυτού, ενώ τον Ιανουάριο ήταν σε αναστολή 197.000 εργαζόμενοι. Ένα κομμάτι αυτών αμείβονται χειρότερα, λαμβάνοντας τα 534 ευρώ της κρατικής στήριξης, ενώ κάποιοι άλλοι που ήταν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης αμείβονται καλύτερα, αφού λαμβάνουν και αυτοί το ίδιο ποσό, 534 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις εστίασης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο τζίρος τους το 2019 ήταν 6,4 δισ. ευρώ, ποσό που μειώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ το 2020, κάτι που σημαίνει ότι χάθηκε τζίρος 1,8 δισ. ευρώ. Οι συνολικές ενισχύσεις που έλαβαν το 2020 ήταν 1,9 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται και άλλου είδους ενισχύσεις, όπως τα μειωμένα ενοίκια ή η πλήρης απαλλαγή από αυτά, η μείωση του ΦΠΑ, οι αμοιβές ειδικού σκοπού που είχαν δοθεί στην αρχή, η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κ.ά.
Σύμφωνα με τον κ. Θ. Σκυλακάκη, ο κλάδος της εστίασης παρουσιάζει δύο σημαντικές αντικειμενικές δυσκολίες. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι άνισος, δεδομένου ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που πήγαν καλά μέσα στην πανδημία και πάρα πολλές που δεν πήγαν καθόλου καλά, ανάλογα με τη μορφή που είχαν. Οι επιχειρήσεις εστίασης π.χ. που είχαν την δυνατότητα delivery και το εξέλιξαν, πήγαν πολύ καλά. Η δεύτερη αντικειμενική δυσκολία, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, είναι το γεγονός ότι ο κλάδος της εστίασης περιλαμβάνει, όλοι το γνωρίζουμε, και ένα μη δηλωμένο κομμάτι, το οποίο δημιουργεί όντως πραγματικό πρόβλημα στο υποσύνολο επιχειρήσεων που αφορά. Γι’ αυτό και υπάρχουν και μέτρα, όπως π.χ. η μείωση ή ο μηδενισμός των ενοικίων, τα οποία δεν συνδέονται με τη μείωση του τζίρου. Αναπόφευκτα όμως, η κύρια κάλυψη των επιχειρήσεων εστίασης εξαρτάται και από τον τζίρο που εμφάνιζαν. «Μέλημα της Κυβέρνησης είναι τα μέτρα εξόδου από την κρίση της πανδημίας να βοηθήσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, θα πρέπει όλοι να κινηθούν προσεκτικά, δεδομένου ότι τα χρήματα που τώρα δίνονται προέρχονται από δημόσιο δανεισμό, από το εξωτερικό, τα οποία το κράτος θα πρέπει στο μέλλον να τα αποπληρώσει και στόχος της Κυβέρνησης είναι αυτό να συμβεί από μέρισμα ανάπτυξης. «Η στήριξη θα υπάρξει όσο χρειαστεί, αλλά δεν είναι απεριόριστη. Είμαστε μια ευάλωτη χώρα οικονομικά στις πανδημίες, αφού η οικονομία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ο οποίος από τζίρο 18 δισ. ευρώ το 2019, την περυσινή χρονιά έπεσε στα 4 δισ. ευρώ. Επίσης, παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα καλά διαρθρωμένο χρέος, αυτό παραμένει αντικειμενικά πολύ μεγάλο και μας θέτει περιορισμούς», υπογράμμισε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θ. Σκυλακάκης και στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι εκείνη πίεζε στην αρχή της πανδημίας να κάνουμε εμπροσθοβαρείς κινήσεις στήριξης, τις οποίες εάν είχαμε κάνει, τώρα θα είχαμε δημοσιονομικά πολύ μεγάλο πρόβλημα. «Δεν έχουμε την μεγαλύτερη ύφεση στην Ε.Ε όπως λέει ο κ. Τσίπρας, αλλά μεγάλη. Υπάρχει διαφορά. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας στον τουρισμό ήταν αναπόφευκτες και πρέπει να ακολουθούμε σταθερά σοβαρή δημοσιονομική πολιτική. Ο κ. Τσακαλώτος δε, θεωρούσε ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα ρίχνοντας στην οικονομία δεκάδες δισ. ευρώ επιπλέον. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ύφεση στην πανδημία προκαλείται από την αδυναμία του κόσμου να καταναλώσει, ενώ οι επιχειρήσεις επενδύουν διστακτικά. Γι’ αυτό και οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί αυτή την περίοδο κατά 21 δισ. ευρώ. Ρίχνοντας ακόμα περισσότερα χρήματα σε περίοδο πανδημίας δεν προκαλείς αντίστοιχο ύψος ανάπτυξης, γιατί στη διάρκεια της πανδημίας δεν υπάρχει αντίστοιχη διάθεση για κατανάλωση και επένδυση. Μόνο με το άνοιγμα της οικονομίας, η κατανάλωση θα αυξηθεί σημαντικά και η οικονομία θα αποκτήσει ώθηση εκ νέου», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο lockdown ανέφερε ότι το κρίσιμο δημοσιονομικά πρόβλημα δεν είναι τόσο οι δύο εβδομάδες, αφού το λιανεμπόριο στην Αττική δεν δούλευε ήδη, όσο η διάρκεια του lockdown και το τι θα συμβεί μόλις ανοίξει εκ νέου η οικονομία, ειδικότερα στο λιανεμπόριο, που αποτελεί σοβαρό κομμάτι της. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο κατάρτισης συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ανέφερε ότι θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα και στη συνέχεια να υπάρξουν αποφάσεις. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσε το Ταμείο Ανάκαμψης να δώσει επιπλέον βοήθεια στην οικονομία, τόνισε ότι το Ταμείο είναι εργαλείο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων και δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τα δημοσιονομικά πλήγματα που θέτει η πανδημία. Κλείνοντας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η ύφεση το 2020 θα κυμανθεί κοντά στο 10%, λίγο καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.
Νοσοκομείο Ιωαννίνων: Καταστράφηκαν άλλες 450 δόσεις του εμβολίου λόγω βλάβης στο ψυγείο
Ακόμη 450 πολύτιμες δόσεις του εμβολίου καταστράφηκαν στα Γιάννενα, αυτή τη φορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, λόγω και πάλι, βλάβης σε ψυγείο.
Πρόκειται για την δεύτερη βλάβη μέσα σε μία εβδομάδα σε ψυγείο εμβολιαστικού κέντρου στα Ιωάννινα.
Για το περιστατικό διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αχρηστεύθηκαν τα εμβόλια, σύμφωνα με το iatropedia.gr.
Το ψυγείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, στο οποίο φυλάσσονται τα πολύτιμα εμβόλια, υπέστη βλάβη και πιο συγκεκριμένα ο σταθεροποιητικής της τάσης ρεύματος (UPS), με αποτέλεσμα να αχρηστευθούν 75 φιαλίδια, που αντιστοιχούν σε 450 δόσεις εμβολίων.
Λίγες ημέρες πριν, αυτή τη φορά στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων είχαν «αποσυρθεί» ακόμη 36 φιαλίδια λόγω βλάβης στην διαδικασία ψύξης των εμβολίων, με τα οποία θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί 216 πολίτες. Δηλαδή, συνολικά μέσα σε μία εβδομάδα καταστράφηκαν 666 δόσεις εμβολίων, όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων:
«Εχθές «αποσύρθηκαν» 75 φιαλίδια εμβολίων αυτή την φορά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Λίγες μέρες πριν είχαμε την «απόσυρση» 36 φιαλιδίων στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων. Συνολικά χάθηκαν 666 δόσεις εμβολίων από τις ελάχιστες που έχουν πραγματοποιηθεί στο νομό μας», σημειώνουν τα μέλη του Εργατικού Κέντρου.
Οι εμβολιασμοί έγιναν με αποθέματα εμβολίων
Σύμφωνα με την iatropedia, τα εμβόλια που «χάθηκαν» αντικαταστάθηκαν άμεσα από το απόθεμα που υπάρχει στην αποθήκη του Νοσοκομείου Ιωαννίνων και οι εμβολιασμοί των πολιτών έγιναν κανονικά. Μέχρι στιγμής στο συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο λειτουργούν 5 εμβολιαστικές γραμμές και έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 6.000 εμβολιασμοί πολιτών.
Σχολιάζοντας το γεγονός ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει:
«Τα εμβόλια είναι πολύ λίγα και πολύτιμα και ακόμη υπάρχουν υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί. Θα πρέπει να υπάρχει 24ωρη επιτήρηση των ψυγείων, τα εμβόλια αφήνονται στην «τύχη» τους. Οι τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι διαλυμένες εξαιτίας της υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής τεχνική υποστήριξη», σημειώνει.
Θεσσαλονίκη: Σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη κρεοπωλείου για παραβίαση αναστολής λειτουργίας
Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Χθες, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (65.593) έλεγχοι, από τους οποίους οι (5.173) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.468) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (9) συλλήψεις, ως ακολούθως:
(1.171) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
- (274) στην Αττική,
- (152) στη Θεσσαλονίκη,
- (119) στη Δυτική Ελλάδα,
- (102) στη Στερεά Ελλάδα,
- (100) στην Κεντρική Μακεδονία,
- (86) στην Κρήτη,
- (65) στη Θεσσαλία,
- (60) στην Ήπειρο,
- (59) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
- (50) στα Ιόνια Νησιά,
- (49) στην Πελοπόννησο,
- (19) στο Βόρειο Αιγαίο,
- (18) στο Νότιο Αιγαίο και
- (18) στη Δυτική Μακεδονία.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (110.878) ομοειδείς παραβάσεις.
(279) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (275) πρόστιμα των 300 ευρώ και (4) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:
- (45) στην Αττική,
- (44) στη Θεσσαλονίκη,
- (31) στην Κρήτη,
- (26) στο Βόρειο Αιγαίο,
- (25) στην Κεντρική Μακεδονία,
- (23) στη Στερεά Ελλάδα,
- (19) στην Ήπειρο,
- (17) στη Δυτική Ελλάδα,
- (16) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
- (8) στο Νότιο Αιγαίο,
- (8) στην Πελοπόννησο,
- (7) στα Ιόνια Νησιά,
- (7) στη Θεσσαλία και
- (3) στη Δυτική Μακεδονία.
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (35.599) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (33.985) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.614) των (150) ευρώ.
(18) παραβάσεις και (9) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.). Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:
Στην Αττική,
– σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο κομμωτηρίου και 5.000 ευρώ στην επιχείρηση για παραβίαση αναστολής λειτουργίας,
– σύλληψη και 4.300 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη κομμωτηρίου, καθώς στον εσωτερικό χώρο βρισκόταν περισσότεροι πελάτες από τον επιτρεπόμενο αριθμό, επιπρόσθετα δεν τηρούνταν λίστα ραντεβού και δεν είχε αναρτηθεί πινακίδα μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.
Στην Θεσσαλονίκη,
– σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη κρεοπωλείου για παραβίαση αναστολής λειτουργίας,
– 1.000 ευρώ σε κομμωτήριο για μη τήρηση λίστας ραντεβού πελατών,
– 300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού καταναλωτών.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη , 3.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ, για παραμονή στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος πελάτη, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ.
Στην Πελοπόννησο , σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε υπεύθυνο ταβέρνας για παραβίαση αναστολής λειτουργίας.
Στην Ήπειρο, 3.000 ευρώ και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε ψησταριά για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε (5) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.
Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη (5) ατόμων για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και επιβολή προστίμου 300 ευρώ έκαστος για παραβίαση περιορισμού κίνησης.
Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:
Στην Αττική, 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωσης ιδιωτικής συνάθροισης.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (2.014) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.125) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Με 174 γιατρούς θα ενισχυθούν νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας 3ης/4ης ΥΠΕ
Με 174 ειδικευμένους γιατρούς θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ χάρη σε αυτές τις προσλήψεις θα τεθούν οι βάσεις για δημιουργία Πνευμονολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο, όπου μεταξύ των 11 ιατρών που θα προσληφθούν περιλαμβάνονται ένας διευθυντής και δύο επιμελητές Β’ πνευμονολογίας -φυματιολογίας.
«Ήδη έχει δημοσιευτεί στη Διαύγεια η έγκριση της προκήρυξης συνολικά 920 θέσεων ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του κλάδου ΕΣΥ για όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 174 για νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα οι 99 για τα υπαγόμενα στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ και οι 75 γι’ αυτά που ανήκουν στην αρμοδιότητα της 3η ΥΠΕ. Αυτή είναι η έγκριση του υπουργού. Στα νοσοκομεία θα οργανωθούν τα συμβούλια κρίσεων και στη συνέχεια τα νοσοκομεία θα κάνουν τις αντίστοιχες προκηρύξεις ώστε και να γίνουν το συντομότερο οι προσλήψεις αυτών των γιατρών που θα ενισχύσουν το σύστημα Υγείας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης.
Αναλυτικά, για την περιοχή αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ έχει εγκριθεί η προκήρυξη 9 θέσεων για το νοσοκομείο Παπανικολάου, 8 για το νοσοκομείο Κοζάνης, 6 για το νοσοκομείο Κατερίνης, από 5 για τα νοσοκομεία Γρεβενών και Καστοριάς, από 4 για τα νοσοκομεία Γεννηματάς, ΨΝΘ, Βέροιας, Νάουσας, Έδεσσας, Γιαννιτσών και Πτολεμαΐδας, από 3 για τα νοσοκομεία «Άγιος Δημήτριος» και Φλώρινας, από 2 για το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας και από 1 για τα Κέντρα Υγείας Γρεβενών και Κουφαλίων.
Για την περιοχή αρμοδιότητας της 4ης ΥΠΕ έχει εγκριθεί η προκήρυξη 13 θέσεων για το νοσοκομείο Σερρών, 11 για το Ιπποκράτειο, από 9 για τα νοσοκομεία Δράμας και Ξάνθης, από 8 για τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Αλεξανδρούπολης, 6 για το νοσοκομείο Καβάλας, 5 για το νοσοκομείο Κιλκίς, από 4 για τα νοσοκομεία «Άγιος Παύλος» και Διδυμοτείχου, από 3 για το Σισμανόγλειο Κομοτηνής και το νοσοκομείο Χαλκιδικής,, από 1 για για το Θεαγένειο Γενικό Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Γουμένισσας, από 2 για τα Κέντρα Υγείας Αγίου Νικολάου, Σαμοθράκης, Κασσανδρείας και Καλλικράτειας, από 1 για τα Κέντρα Υγείας Δροσάτου, Μαδύτου, Νευροκοπίου, Σαπών, Ιερισσού και Οφρυνίου.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση esydoctors.moh.gov.gr αρχίζει στις 16/02/2021, ώρα 12.00, και λήγει στις 03/03/2021, ώρα 12.00.
Πηγή: ΑΠΕ, Mega, in.gr, ethnos.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ