Γεωργία: Επεισοδιακές διαδηλώσεις έξω από το κοινοβούλιο

Οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν με τη βία τους διαδηλωτές - Αρκετές συλλήψεις

Parallaxi
γεωργία-επεισοδιακές-διαδηλώσεις-έξ-981919
Parallaxi

Μετά την έγκριση του σχεδίου νόμου «Για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής» στο γεωργιανό κοινοβούλιο, οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κτήριο του κοινοβουλίου στη Γεωργία διαλύθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας με τη χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού.

Η έγκριση του σχεδίου νόμου «Για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής» κατά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στο γεωργιανό κοινοβούλιο προκάλεσε διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Τιφλίδα.

Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά και γύρω από το κτήριο του Κοινοβουλίου, αντιδρώντας στην έγκριση του σχεδίου νόμου που παρουσίασε το κόμμα της αντιπολίτευσης «Λαϊκή Εξουσία».

Οι ηγέτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ενιαίου Εθνικού Κινήματος και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν τον νόμο ως αντιδημοκρατικό.

Οι διαδηλωτές και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στη διαδήλωση δήλωσαν ότι το σχέδιο νόμου, το οποίο έλαβε σήμερα την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, μοιάζει στην πραγματικότητα με τη ρωσική εκδοχή του «νόμου περί ξένων πρακτόρων».

Σε γραπτή δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας αναφέρεται ότι οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από το κοινοβούλιο και προσπάθησαν να αποκλείσουν παράνομα μία από τις εισόδους του κτηρίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η διαδήλωση άρχισε να μετατρέπεται σε πράξη «βίας» και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να καταφύγουν σε ένδικα μέσα.

Όταν η διαδήλωση συνεχίστηκε παρά τη δήλωση του υπουργείου, οι δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονταν γύρω από το κτίριο του κοινοβουλίου επενέβησαν στους διαδηλωτές με δακρυγόνα και κανόνια νερού.

Οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το κοινοβούλιο και πραγματοποίησαν πορεία προς την πλατεία Δημοκρατίας στην Τιφλίδα.

Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Στο γεωργιανό κοινοβούλιο, το σχέδιο νόμου για τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών ξένων χωρών είχε προκαλέσει καυγάδες μεταξύ των βουλευτών κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις 3 και 6 Μαρτίου.

Αντιδράσεις υπήρχαν όμως και από κυβερνήσεις του εξωτερικού για το νόμο, όπως ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις ο οποίος δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου θα αποτελούσε «τεράστιο πλήγμα».

Ο Πράις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν και προβληματίζονται βαθιά για το νομοσχέδιο που «θα πλήξει ορισμένα από τα ίδια τα δικαιώματα που είναι κεντρικά για τις προσδοκίες του λαού της Γεωργίας».

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου είναι «ασύμβατο με τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ».

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν επί του παρόντος την αίτηση της Γεωργίας για το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

Η Ρωσία ψήφισε τη δική της εκδοχή του νόμου περί «ξένων πρακτόρων» το 2012, επεκτείνοντάς τον με την πάροδο των ετών για να στοχοποιήσει και να καταστείλει ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από τη Δύση.

«Ο νόμος είναι ρωσικός, όπως όλοι γνωρίζουμε… Δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, θέλουμε να είμαστε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλουμε να είμαστε φιλοδυτικοί», δήλωσε ένας διαδηλωτής στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η πρόεδρος της χώρας, Σαλώμη Ζουραμπισβίλι, δηλώνει ότι υποστηρίζει τους διαδηλωτές, λέγοντας ότι εκπροσωπούν αυτό που αποκαλεί ελεύθερη Γεωργία, η οποία βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη.

Αλλά μέσα στο κτήριο του κοινοβουλίου, 76 νομοθέτες από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο έδωσαν την αρχική τους υποστήριξη στο νέο σχέδιο νόμου για τη «διαφάνεια της ξένης επιρροής».

Με την ψήφιση του νόμου η Γεωργία θα ενταχθεί σε έναν κατάλογο αντιδημοκρατικών και αυταρχικών μετασοβιετικών κρατών, όπως η Λευκορωσία, το Τατζικιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, που έχουν αντιγράψει τον ρωσικό νόμο για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ.

Ιστορικά, ο όρος «πράκτορας» στη Ρωσία και τη Γεωργία έχει την έννοια του «κατασκόπου» και του «προδότη», δίνοντας αρνητική χροιά στο έργο που επιτελεί η κοινωνία των πολιτών. Υποδηλώνει ότι ενεργούν προς το συμφέρον ξένων δυνάμεων αντί να κάνουν καλό για τη χώρα και την κοινωνία.

Αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι διαδηλωτές και η αντιπολίτευση της χώρας είναι ότι η υιοθέτηση του νόμου θα σημάνει το τέλος της μακροχρόνιας φιλοδοξίας της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της Γεωργίας υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας, η οποία είναι επίσης κατοχυρωμένη στο σύνταγμα της χώρας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα