Top

Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία περιορίζουν τη χρήση του ΑstraΖeneca

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
γερμανία-ιταλία-και-ισπανία-περιορίζ-743226
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ, το γερμανικό ινστιτούτο που είναι υπεύθυνο για τα εμβόλια και τα βιοϊατρικά φάρμακα, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιμείνει στη σύστασή του για περιορισμό της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) χθες, Τετάρτη, μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο φέρεται να ευθύνεται για περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολών σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα.

Το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η σύστασή του βασίζεται σε εντατικές αναλύσεις της παρούσας κατάστασης της πανδημίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η απόφαση της Ισπανίας, η οποία επίσης πρότεινε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε ανθρώπους άνω των 60 .

Τη σύσταση αυτή έκανε το ισπανικό υπουργείο Υγείας προς τις τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν τον τελευταίο λόγο για το ζήτημα.

“Με τις διαθέσιμες πληροφορίες μέχρι τώρα και για λόγους πρόληψης προτείνεται να χορηγείται το εμβόλιο σε ανθρώπους 60 ετών και άνω”, δήλωσε αργά χθες το βράδυ από την Μαδρίτη η υπουργός Υγείας της χώρας Καρολίνα Νταρίας.

Από την πλευρά της, η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer αντί εκείνου της AstraZeneca για την ηλικιακή ομάδα κάτω των 50 ετών.

Ο αρχίατρος Πολ Κέλι είπε συγκεκριμένα ότι ενώ ο κίνδυνος είναι υπερβολικά μικρός, οι ειδικοί στην χώρα άλλαξαν την σύστασή τους αναφορικά με εκείνους που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η Αυστραλία θα συνεχίσει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά σε άτομα άνω των 70 ετών.

Χθες το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι παγώνει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca για όσους είναι κάτω των 55 ετών, κάτι ανάλογο με αυτό που αποφάσισε η Γαλλία.

Άλλες χώρες της ΕΕ έπαψαν εντελώς τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου στα μέσα Μαρτίου και έκτοτε δεν έχουν ξεκινήσει την εκ νέου χορήγησή του.

Με εγκύκλιό του, το ιταλικό υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό ότι η χρήση του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορονοϊού συστήνεται κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών, “δεδομένου του χαμηλού ποσοστού επιπλοκών με θρόμβους αίματος και της μεγάλης θνησιμότητας από covid-19 που καταγράφεται στους ηλικιωμένους”.

Παρά ταύτα, η έγκριση που είχε δοθεί για άτομα άνω των 18 ετών δεν ακυρώνεται. Οι πολίτες, στους οποίους χορηγήθηκε ήδη η πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca, θα λάβουν και την δεύτερη.

Μετά την θετική αξιολόγηση του εμβολίου της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Αυστρία τάχθηκε υπέρ της αμετάβλητης συνέχισης του αυστριακού προγράμματος εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο, σε αντίθεση με την απόφαση άλλων χωρών, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο, να περιορίσουν τη χρήση του στους νέους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ακολουθώντας τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, τονίζει για μία ακόμη φορά, έπειτα από νέες διαβουλεύσεις της, ότι το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο.

Προηγουμένως, ο EMA είχε διερευνήσει μια σχέση μεταξύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβωσης του εγκεφάλου και του συγκεκριμένου εμβολίου και είχε διευκρινίσει ότι διακρίνει μία ενδεχόμενη σύνδεση, ωστόσο ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός και συνεπώς, συνιστάται η χρήση του εμβολίου „χωρίς περιορισμούς”.

Σε αυτό προσανατολίζεται η Αυστρία, με την Επιτροπή Εμβολιασμών να επισημαίνει ότι, επειδή έχει επιβεβαιωθεί η θετικός συσχετισμός “οφέλους-κινδύνου” σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε άτομα όλων των φύλων, “προς το παρόν, το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Αυστρία πρέπει να συνεχιστεί αμετάβλητο, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τα διαθέσιμα εμβόλια”.

Όσον αφορά τις θρομβώσεις, δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που να αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων συμβάντων”, τα συμβάντα έχουν πλέον χαρακτηριστεί καλά και έχουν καθοριστεί κριτήρια για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τονίζεται από την Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στην Αυστρία, το εμβόλιο της AstraZeneca αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής εμβολιασμού και την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε προειδοποιήσει να μην υπάρξει αναστολή των εμβολιασμών κατά το παράδειγμα της Γερμανίας.

Εάν ακολουθούνταν η γερμανική σύσταση, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν επαρκείς εμβολιασμοί για την ομάδα ηλικίας από 18 έως 55 ετών, σύμφωνα με την επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ, η οποία επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν πολύ λίγα εναλλακτικά εμβόλια και ο χαμηλός κίνδυνος αντισταθμίζεται από την τραγωδία της πανδημίας του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι μετά τις πολλές συζητήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και έπειτα από σχετικές διαβουλεύσεις της, η Αυστριακή Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε προχωρήσει την περασμένη Πέμπτη, 1η Απριλίου, σε σύσταση για τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού στην Αυστρία με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ, είναι σωστό ότι ο εμβολιασμός με το AstraZeneca μπορεί να προκαλέσει σε μεμονωμένες περιπτώσεις „πολύ δραματικά, αν και πάρα πολύ σπάνια συμβάντα, και κανείς πρέπει να παρατηρήσει τη συνολική κατάσταση”.

Φυσικά είναι „πολύ ανησυχητικό όταν προκύπτουν τέτοιες περιπτώσεις με ένα εμβόλιο, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει η κατάσταση της δραματικότητας της νόσου στην οποία βρισκόμαστε”, καθώς επί του παρόντος υπάρχουν τέσσερις έως έξι θάνατοι CoV την εβδομάδα στην ομάδα ατόμων κάτω των 55 ετών στην Αυστρία, ανέφερε.

Αντιθέτως, σε 100.000 ανθρώπους που εμβολιάστηκαν, ένας ή δύο είχαν σοβαρές διαταραχές πήξης „που πιθανότατα σχετίζονται με τον εμβολιασμό”, όπου τα αιμοπετάλια βλάπτονται και στη συνέχεια οδηγούν σε θρόμβο αίματος, ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή η αντίδραση μπορεί να εντοπιστεί μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca, επισήμανε η Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ.„

Το ερώτημα που τίθεται είναι: ποια είναι η εναλλακτική λύση, καθώς επί του παρόντος η Αυστρία δεν διαθέτει αρκετά εναλλακτικά εμβόλια και, αν κάποιος ακολουθούσε τη γερμανική σύσταση σε αυτήν τη χώρα, η ομάδα ηλικίας 18 έως 55 ετών δεν θα μπορούσε να φροντιστεί επαρκώς προς το παρόν”, παρατήρησε η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ουγγαρία

Η Ουγγαρία αναμένει να έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 πάνω από 4 εκατ. από τους 10 εκατ. πολίτες της έως τα τέλη αυτού του μήνα και να χαλαρώσει περαιτέρω τα μέτρα του lockdown σε πέντε ή έξι ημέρες, όταν θα έχουν ανοσοποιηθεί 3 εκατ. άνθρωποι, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Γκεργκέλι Γκούλιας δήλωσε επίσης σε ενημέρωση ότι 2,6 εκατ. πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού έως σήμερα.

Η Ουγγαρία ξεκίνησε το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων και των υπηρεσιών χθες αφού έχει εμβολιάσει το 25% του πληθυσμού της, παρόλο που το Ουγγρικό Ιατρικό Επιμελητήριο χαρακτήρισε πρώιμο το άνοιγμα καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Ωστόσο η χώρα είχε επίσης τον υψηλότερο ημερήσιο κατά κεφαλήν αριθμό νεκρών λόγω της COVID-19 στον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ο Γκούλιας είπε επίσης ότι η Ουγγαρία θα συνεχίσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 καθώς το θεωρεί ασφαλές.

Η Ουγγαρία είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που χορηγεί στους πολίτες της το εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm, μετά την κυκλοφορία του ρωσικού Sputnik V, αν και κανένα από τα δύο δεν έχει λάβει έγκριση για έκτακτη χρήση από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο χορηγούνται παράλληλα με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και των σκευασμάτων της Moderna και της AstraZeneca, τα οποία έχουν όλα λάβει το ‘πράσινο φως’ από την ΕΕ.

Ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού δήλωσε επίσης ότι τα σχολεία θα ανοίξουν όπως έχει προγραμματιστεί στις 19 Απριλίου καθώς δεν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία τους, απορρίπτοντας τις ανησυχίες δασκάλων και μαθητικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τον Γκούλιας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ‘ανοίξει’ τις αθλητικές διοργανώσεις σε θεατές που θα έχουν κάρτες ανοσίας έναντι της COVID-19.

Πολωνία

Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα νέο ημερήσιο ρεκόρ 954 θανάτων από COVID-19, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Το σημερινό ρεκόρ είναι κατά πολύ μεγαλύτερο του προηγούμενου καθώς η χώρα αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει ένα τρίτο κύμα μολύνσεων, για το οποίο οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να επιδεινωθεί εξαιτίας του συγχρωτισμού στη διάρκεια του Πάσχα.

Η υπηρεσία υγείας της Πολωνίας έχει φθάσει στα όρια εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19. Σε μερικές περιφέρειες οι συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής παραλίγο να εξαντληθούν και η κυβέρνηση επέβαλε σε όλη τη χώρα αυστηρότερους περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη μετάδοση της νόσου.

Ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιντζίλσκι δήλωσε χθες πως οι συνέπειες της αύξησης της κινητικότητας στη διάρκεια του σαββατοκύριακου του Πάσχα των καθολικών θα είναι φανερές στα στατιστικά στοιχεία της επόμενης εβδομάδας και ότι μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων είναι πιθανή.

Οι παιδικοί σταθμοί, τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα παραμένουν κλειστοί στο πλαίσιο των περιορισμών.

Κολομβία

Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 243 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν ακόμη 11.381 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει ως εδώ τους 64.767 νεκρούς επί συνόλου 2.479.617 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Ως προς την εκστρατεία ανοσοποίησης, ως χθες είχαν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους 2.578.601 πολίτες, εκ των οποίων 471.789 έχουν λάβει και τη δεύτερη.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα σε πόλεις όπου η εξάπλωση του ιού βρίσκεται σε ανοδική πορεία· τόνισε ακόμη όρι η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ξεπερνά το 70%.

Iράν

Το Ιράν ξεπέρασε επισήμως το όριο των δύο εκατομμυρίων κρουσμάτων κορονοϊού καθώς η επιδημία στη χώρα εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη χώρα, όπου καθημερινά καταγράφονται ρεκόρ νέων μολύνσεων.

Συνολικά από την covid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους 63.884 άνθρωποι, ενώ 2.006.934 έχουν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2, ανακοίνωσε σήμερα η Σιμά Σαντάτ Λαρί, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Ιράν. Τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν στη χώρα 22.586 νέα κρούσματα κορονοϊού, ένα νέο ρεκόρ.

Το Ιράν είναι η χώρα της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, όπως παραδέχονται και οι ίδιες οι ιρανικές αρχές. Τα πραγματικά στοιχεία για τις μολύνσεις και τους θανάτους από covid-19 θεωρείται ότι πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται επισήμως.

Η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα επιταχύνθηκε στις διακοπές για το Περσικό Νέο Έτος (18 Μαρτίου με 2 Απριλίου φέτος), στη διάρκεια των οποίων παραδοσιακά οι Ιρανοί επισκέπτονται τις οικογένειές τους και φίλους.

Αν και τον Ιανουάριο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των θανάτων καθημερινά παρέμεινε σχετικά σταθερός, κάτω από το όριο των 7.000 και των 100 αντίστοιχα, η επιδημιολογική καμπύλη παρουσίασε μικρή άνοδο τον Φεβρουάριο και από το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου και μετά έχει αυξηθεί ραγδαία.

Ο επίσημος ημερήσιος αριθμός των νεκρών από covid-19 παραμένει κάτω από το ρεκόρ του Νοεμβρίου (486 νεκροί μέσα σε 24 ώρες), όμως το “τέταρτο κύμα” της επιδημίας, όπως το χαρακτηρίζουν οι ιρανικές αρχές, φαίνεται ήδη ότι θα είναι πιο σφοδρό από τα προηγούμενα.

Ταϊλάνδη

Η Ταϊλάνδη εξετάζει το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης στην Μπανγκόκ και 40 επαρχίες, ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση της COVID-19 στη χώρα, καθώς οι αρχές σπεύδουν να αναχαιτίσουν ένα νέο κύμα του κοροναϊού και την άφιξη στη χώρα ενός πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους του.

Η ομάδα κρούσης για την COVID-19 της Ταϊλάνδης προέτρεψε τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι και να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια, καθώς 405 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα σε ένα νέο ξέσπασμα που συνδέεται με την νυχτερινή ζωή της Μπανγκόκ.

Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων καταγράφεται σε μια δύσκολη στιγμή για την Ταϊλάνδη, ενόψει του ετήσιου φεστιβάλ Σόνγκραν την επόμενη εβδομάδα, το οποίο είναι γνωστό για τις μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις και τα μπουγελώματα, που απαγορεύτηκαν από τις αρχές.

Εξάλλου χθες, Τετάρτη, η Ταϊλάνδη επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την τοπική παρουσία του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κοροναϊού B.1.1.7 που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στη Βρετανία.

Αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 100 χώρες και κατηγορείται για την πρόκληση νέων κυμάτων κρουσμάτων του ιού σε αριθμούς ρεκόρ. (https://tmsnrt.rs/3dFjSo6)

Η Ταϊλάνδη σχεδιάζει να αρχίσει την εκστρατεία της μαζικού εμβολιασμού τον Ιούνιο, αλλά έχει ήδη εμβολιάσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 300.000 ανθρώπους που ανήκουν στον τομέα του υγειονομικού προσωπικού ή σε ευάλωτες ομάδες.

Οι ειδικοί στην Ταϊλάνδη απορούν πως κατάφερε το παραλλαγμένο στέλεχος να εισχωρήσει στη χώρα παρά τους αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και το σύστημα καραντίνας, το οποίο έχει βοηθήσει να διατηρηθεί το σύνολο των κρουσμάτων στην επικράτεια στον σχετικά χαμηλό αριθμό των 30.310 και των νεκρών από την COVID-19 σε 95.

Η ομάδα κρούσης υπογράμμισε ότι η εισαγωγή αυτόν τον μήνα μιας αλλαγής στην περίοδο καραντίνας, βάσει της οποίας αυτή μειώνεται σε 7 ή 10 ημέρες, αντί των υποχρεωτικών 14 ημερών, μπορεί να επανεξεταστεί.

Το υπουργείο Υγείας επιδιώκει την έγκριση από την ομάδα αυτή του κλεισίματος των κέντρων διασκέδασης, περιλαμβανομένων των παμπ και των μπαρ καραόκε, για δύο εβδομάδες σε 40 επαρχίες και την Μπανγκόκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ομάδας κρούσης. Νέα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 20 επαρχίες.

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ανούσα Μπουραπασαΐσρι δήλωσε ότι ήδη έχουν κλείσει κατόπιν σχετικής εντολής κέντρα διασκέδασης στα οποία εντοπίστηκαν κρούσματα και ότι περισσότερες κατηγορίες χώρων μπορεί να επηρεαστούν αν εξαπλωθεί το ξέσπασμα αυτό.

Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε το τελευταίο εικοσιτετράωρο 8.672 νέα κρούσματα, περιλαμβανομένων 2.024 στη Μόσχα, με τον συνολικό αριθμό τους σε εθνικό επίπεδο να φθάνει τα 4.614.834.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 365 θάνατοι, ενώ συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 101.845 θάνατοι.

Ινδία

Ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ινδία αυξήθηκε κατά 13 φορές μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, με ένα σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας να πλήττει τη χώρα καθώς οι περισσότεροι πολίτες αψηφούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν προεκλογικές συγκεντρώσεις του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και άλλων πολιτικών, καθώς και φεστιβάλ και θρησκευτικές συγκεντρώσεις.

Αφού κατάφεραν να ξεπεράσουν το πρώτο κύμα της επιδημίας πέρυσι, οι ηγέτες της Ινδίας χαλάρωσαν, επιτρέποντας ή και ακόμη ενθαρρύνοντας την επικίνδυνη συμπεριφορά. Υποτίμησαν τον κορονοϊό και άνοιξαν την οικονομία πολύ γρήγορα, ανέφεραν οι ειδικοί.

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων μολύνσεων covid-19 έφτασε σήμερα το ρεκόρ των 127.000, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί παγκοσμίως και η τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα που ο ημερήσιος απολογισμός ξεπερνά τις 100.000 μολύνσεις. Ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 σε αυτό το κύμα της πανδημίας έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτόν της κορύφωσης του πρώτου κύματος, τον Σεπτέμβριο, όταν οι ημερήσιες μολύνσεις ήταν περίπου 98.000.

Στα τέλη Ιανουαρίου, μερικές ημέρες αφού ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Ινδία έχει περιοριστεί, το Μουμπάι επαναλειτούργησε το τεράστιο σιδηροδρομικό του δίκτυο και οι αρχές επέτρεψαν σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να συρρεύσουν σε στάδια για να παρακολουθήσουν αγώνες κρίκετ.

Πολλοί από το 1,35 δισεκατομμύριο κατοίκους της Ινδίας αγνόησαν τις μάσκες και τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ πολιτικοί, περιλαμβανομένου του Μόντι και του υπουργού Εσωτερικών Αμίτ Σαχ έκαναν χειραψία με εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές τους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκα, σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Όταν ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έπεσε κάτω από τις 10.000 στις αρχές Φεβρουαρίου, κάποιοι ειδικοί εκτίμησαν ότι το δεύτερο κύμα της επιδημίας στην Ινδία θα είναι ήπιο.

“Γιορτάσαμε πρόωρα”, σχολίασε ο επιδημιολόγος Μπραμάρ Μουχερτζί του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

“Αυτό είναι ένα μάθημα”, πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας ομάδας ερευνητών που καταρτίζει επιδημιολογικά μοντέλα για την επιδημία στην Ινδία.

Ο υπουργός Υγείας Χαρς Βαρντχάν δήλωσε σε ανώτερους αξιωματούχους ότι σε 11 από τα πλέον πληγέντα κρατίδια αυτή την εβδομάδα “οι πολίτες εγκατέλειψαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πραγματικά ήταν πολύ απρόσεκτοι” καθώς άνοιγαν και πάλι οι δραστηριότητες.

“Έγιναν εκλογές, θρησκευτικές συγκεντρώσεις, άνοιξαν γραφεία, πολλοί άνθρωποι ταξίδεψαν, συμμετείχαν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, χωρίς να ακολουθούν κανόνες, με λίγους να φορούν μάσκα (…) ακόμη και σε γεμάτα λεωφορεία και τρένα”, επεσήμανε σε τηλεδιάσκεψη.

Ο ίδιος ο Βαρντχάν έχει δεχθεί επικρίσεις αφού ανήρτησε δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο από προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματός του.

Με συνολικά 12,9 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού, η Ινδία βρίσκεται στην τρίτη θέση σε αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα είναι λίγο πάνω από 166.000, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως, κυρίως επειδή έχει νέο πληθυσμό.

Επιστροφή περιορισμών

Οι ινδικές αρχές έχουν επιβάλει κάποιους περιορισμούς στις μετακινήσεις, όμως οι ομοσπονδιακοί υπουργοί και οι βιομήχανοι τάσσονται κατά ενός νέου, εθνικού lockdown. Το περσινό lockdown επέφερε ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας και έριξε εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους στην ανεργία.

Όμως ένας αυξανόμενος αριθμός κρατιδίων επιβάλλουν τοπικούς περιορισμούς, περιλαμβανομένων νυχτερινών απαγορεύσεων της κυκλοφορίας σε μεγάλες πόλεις, όπως το Νέο Δελχί και το Μουμπάι.

Ωστόσο οι αρχές αρνήθηκαν να αναβάλουν μια ινδουιστική γιορτή, τη Mahakumbh, που πραγματοποιείται κάθε 12 χρόνια στις όχθες του Γάγγη στο βόρειο κρατίδιο Ουταρχάντ.

Έλλειψη εμβολίων

Στο μεταξύ πολλά εμβολιαστικά κέντρα, ακόμη και στο κρατίδιο Μαχαράστρα που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, κλείνουν νωρίς και διώχνουν πολίτες καθώς έχουν τελειώσει τα αποθέματά τους σε εμβόλια.

Το κρατίδιο Οντίσα ανακοίνωσε ότι έχει κλείσει τα μισά εμβολιαστικά του κέντρα λόγω ελλείψεων.

Ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου Μαχαράστρα, ο Ρατζές Τόπε, κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι δίνει λιγότερες δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 στο δικό του κρατίδιο και περισσότερες σε όσα κυβερνώνται από το κόμμα του Μόντι.

Από την πλευρά της η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι υπάρχουν ελλείψεις, κατηγορώντας τα κρατίδια ότι διασπείρουν τον πανικό.

Υγειονομικοί έξω από κρατικό νοσοκομείο στο Μουμπάι έδιωχναν πολίτες που είχαν πάει να εμβολιαστούν.

“Δεν ξέρουμε πότε θα έχουμε ξανά απόθεμα. Ίσως αργότερα σήμερα ή ίσως αύριο”, δήλωσε ένας εξ αυτών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μόντι ότι εξήγαγε δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια κατά της covid-19, ενώ η χώρα έχει καλύψει μόνο ένα μικρό ποσοστό των κατοίκων της. Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα