Γεροτζιάφας: Δεν δούλεψε το κράτος πρόνοιας, δεν ίσχυσε καμία παράμετρος
«Μαζικός εμβολιασμός τώρα για να μην μπούμε σε σκληρό δίλημμα lockdown ή θάνατοι» - Η ατάκα του για τη Θεσσαλονίκη και η σύγκριση με το Παρίσι.
Την πεποίθηση ότι πρέπει να γίνει μαζικός εμβολιασμός τώρα «για να μην μην μπούμε σε ένα σκληρό ερώτημα lockdown ή θάνατοι, ή φόβος- που είναι ακόμη χειρότερο για την αγορά- τα Χριστούγεννα», εξέφρασε ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Αν δεν γίνει τώρα μαζικός εμβολιασμός, δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι δεν θα φτάσουμε σε μια κατάσταση με μη διαχειρίσιμο αριθμό ανθρώπων που πεθαίνουν», τόνισε. «Ο εμβολιασμός είναι μέτρο κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι μόνο ατομικής προστασίας. Επειδή τα αντισώματα μένουν γύρω στους 9 μήνες, χρειάζεται να γίνει μαζικά, καθολικά και μια επαναληπτική δόση», πρόσθεσε, λέγοντας πως ο ίδιος εμβολιάστηκε τον Φεβρουάριο, κάτι που σημαίνει ότι τα αντισώματα του μπορεί να βρίσκονται στο μηδέν.
«Όταν είμαι στο Παρίσι είμαι ασφαλής, γιατί δεν κυκλοφορεί πολύ ιικό φορτίο, ούτε μέσα στο μετρό, ούτε μέσα στα καφέ και στις δουλειές. Στη Θεσσαλονίκη, όμως, λόγω του υψηλού ιικού φορτίου, μπορεί να κινδυνεύσω αν έρθω σε επαφή με έναν άνθρωπο με covid», υπογράμμισε.
Ο κ. Γεροτζιάφας χαρακτήρισε κρίσιμο το ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό:, επισημαίνοντας ότι στη Γαλλία έχει εμβολιαστεί το 86% του πληθυσμού άνω των 12 ετών, και με μια φοβερή ομοιογένεια σε όλη τη χώρα. «Όλοι, μουσουλμάνοι ριζοσπάστες, καθολικοί σκληροπυρηνικοί, άθεοι, φιλοκυβερνητικοί, αντικυβερνητικοί έχουν εμβολιαστεί. Και δεν υπάρχει ούτε μια εφημερίδα στη Γαλλία που να έχει βγει με πρωτοσέλιδο κατά των εμβολίων», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε, δε, ότι σε Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Δανία υπάρχει πολύς καλός συντονισμός όλων τον φορέων, της εκκλησίας κτλ. «Το κράτος πρόνοιας δούλεψε και δούλεψε φιλικά προς τον πολίτη. Στην Ελλάδα δεν δούλεψε, γι’ αυτό είμαστε σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε.
Ερωτηθείς για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ο καθηγητής Αιματολογίας είπε ότι στη Γαλλία «με τον μαζικό εμβολιασμό, το πολύ καλό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και την πολύ καλή ιχνηλάτηση, θα κάνουμε κανονικά Χριστούγεννα και θα ταξιδέψουμε», και ο μόνος φόβος που υπάρχει είναι «να μην εμφανιστεί κάποια νέα μετάλλαξη που θα είναι ανθεκτική στα νέα εμβόλια».
«Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν ισχύει κανένα από αυτά τις τρεις παραμέτρους: ούτε η ιχνηλάτηση είναι καλή, ούτε η πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει οργανωθεί να δουλεύει “ρολόι”, ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά, κυρίως λόγω τοπικών διαφοροποιήσεων. Στην Πιερία για παράδειγμα είναι 30%, δηλαδή τίποτα. Δεν υπάρχει εμβολιασμός. Στη δυτική Αθήνα, στις φτωχές περιοχές είναι γύρω στο 40% και αυτές οι περιοχές δίνουν τους ανθρώπους που νοσήσουν βαριά και πολλοί από αυτούς θα πεθάνουν. Άρα ακόμη και αν φτάσεις 90% στο κέντρο της Αθήνας, θα έχεις ένα μεγάλο ρεζερβουάρ από όπου θα έρχονται άνθρωποι και θα υποφέρουν στα νοσοκομεία», εξήγησε ο ίδιος.
«Στην Ελλάδα είμαστε δυστυχώς ακόμη εκεί που υπάρχει η αναλογία μεταξύ της μόλυνσης από τον ιό και της νόσησης. Στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, η αναλογία έχει “σπάσει”.
Δεν είναι σωστό αυτό που λέγεται ότι “δεν κυνηγάμε κρούσματα, κυνηγάμε νοσηλείες”. Αυτό είναι θεωρητικά σωστό, στο βαθμό που έχουμε ένα σύστημα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει τις νοσηλείες. Αλλά όταν το σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις νοσηλείες και δεν έχεις κάνει εμβολιασμό, τότε τα κρούσματα δείχνουν ότι Χ% θα βρεθεί στο νοσοκομείο», συμπλήρωσε ο κ. Γεροτζιάφας.