Ελλάδα

Γεροτζιάφας: Τα πιθανά συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό και πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό

Τι πρέπει να γνωρίζουν έγκυες και θηλάζουσες για τον εμβολιασμό.

Parallaxi
γεροτζιάφας-τα-πιθανά-συμπτώματα-μετ-719025
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Στον εμβολιασμό των γυναικών νεαρής ηλικίας, αλλά και όσων βρίσκονται στην περίοδο της κύησης, αναφέρθηκε ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος μίλησε και για τις πιθανές παρενέργειες, αλλά και το πότε θα ήταν καλό να επισκεφτούμε τον γιατρό μας.

Συγκεκριμένα με δηλώσεις του στο MEGA, σημείωσε πως ο εμβολιασμός κατά την περίοδο της κύησης προφυλάσσει τόσο την μητέρα όσο και το νεογνό και πρόσθεσε πως, βάσει των έως τώρα δεδομένων, συστήνεται να εμβολιάζονται με εμβόλια mRNA.

«Στη Γαλλία υπάρχει σαφής οδηγία για τις εγκύους. Προτιμάμε το Pfizer ή της Moderna επειδή προκαλούν λιγότερο έντονα φλεγμονώδη φαινόμενα. Οι έγκυες αν πάθουν covid έχουν 50 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθεί σε ΜΕΘ, ο κίνδυνος αποβολής είναι 2-3 φορές μεγαλύτερος. Ο κίνδυνος να γεννήσει πρόωρα επίσης. Ο εμβολιασμός στις εγκύους δεν προκαλεί κίνδυνο στην έγκυο και είναι πιθανό τα αντισώματα να παίρνουν στον πλακούντα και το γάλα» ανέφερε συγκεκριμένα.

Αναφορικά στις πιθανές παρενέργεις των εμβολίων, σημείωσε: «Από την στιγμή που θα εμφανιστούν τα συμπτώματα πρέπει ο πολίτης να πάει στον γιατρό. Συνήθως τα συμπτώματα κρατούν 48 ώρες, μετά τις 48 ώρες πρέπει να πάει στον γιατρό. Δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα».

ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

πρώτο 48ωρο

Υψηλός πυρετός Πόνος στο χέρι Πιθανός ερεθισμός Κεφαλαλγία Ατονία

ΣΠΑΝΙΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ μεταξύ 4ης και 8ης ημέρας

Κεφαλαλγία επίμονη και με διάρκεια

Πόνος στο θώρακα

Πόνος στα άκρα (χέρι ή πόδι)

μεταξύ 4ης και 8ης ημέρας

Θαμπή όραση

Οποιοδήποτε σύμπτωμα στα μάτια

Εμφάνιση στο δέρμα μικρών αιμορραγικών στιγμάτων

ΣΠΑΝΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ έως και την 21η ημέρα ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ Μετά την 28η ημέρα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα