Για δύσκολους μήνες προετοιμάζεται ο πλανήτης
Το «καμπανάκι» του ΠΟΥ, τα δραστικά μέτρα στο Τόκιο και γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση κρατά μυστικά τα συμβόλαιά της μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα δυνατή η λήξη συναγερμού για την πανδημία του κορονοϊού, αφού έρχονται οι πιο δύσκολοι μήνες.
«Φυσικά και έχουμε τους πιο δύσκολους μήνες της πανδημίας ακόμα μπροστά μας – νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το υποθέσουμε. Ωστόσο, αυτό συνδυάζεται και με λίγη ελπίδα λόγω των εμβολίων που είναι τώρα διαθέσιμα», δήλωσε η Μέρκελ σε κλειστή συνάντηση των βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag).
Προ του σημείου κορεσμού τα βρετανικά νοσοκομεία
Τα βρετανικά νοσοκομεία, αντιμέτωπα με συνεχή ροή κρουσμάτων της Covid-19, πλησιάζουν στο σημείο κορεσμού, σε σημείο που αναζητώνται διαθέσιμες κλίνες σε οίκους ευγηρίας, προειδοποιεί αξιωματούχος των νοσοκομειακών υπηρεσιών.
«Η κατάσταση οξύνεται με μεγάλη ταχύτητα. Την περασμένη εβδομάδα είδαμε να φθάνουν στα νοσοκομεία 5.000 νέοι ασθενείς της Covid-19, δηλαδή το αντίστοιχο 10 νοσοκομείων γεμάτων με ασθενείς Covid», δήλωσε στο BBC ο Κρις Χόπσον, στέλεχος του NHS Providers, οργανισμού που εκπροσωπεί τις νοσοκομειακές μονάδες του δημόσιου τομέα.
«Φθάνουμε στο σημείο του κορεσμού», είπε προσθέτοντας ότι αναζητούνται διαθέσιμες κλίνες αλλού, για παράδειγμα στους οίκους ευγηρίας και ιατρικής φροντίδας.
Αντιμέτωπο με την εκτόξευση των κρουσμάτων που αποδίδεται σε μία μετάλλαξη του ιού, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε χθες τους χίλιους νεκρούς σε ένα 24ωρο για πρώτη φορά από τον Απρίλιο. Πλέον, οι θάνατοι στην χώρα έχουν φθάσει τους 77.346 συνολικά.
Περισσότερα από 62.000 κρούσματα καταγράφηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό, γεγονός που αποτελεί δυσοίωνο προάγγελο αυτού που θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες.
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έχουν ξεπεράσει τους 30.000, ξεπερνώντας το ρεκόρ της κορύφωσης του πρώτου κύματος της επιδημίας.
Ακόμη και αν ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξηθεί σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, και τα σχέδια για την αύξηση της νοσηλευτικής δυναμικότητας λειτουργήσουν, θα καταγραφεί έλλειψη 2.000 κλινών γενικής και εντατικής νοσηλείας στα νοσοκομεία του Λονδίνου μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του δημόσιου συστήματος υγείας της Αγγλίας που δόθηκαν στους υπεύθυνους των νοσοκομείων.
Ο Ρούπερτ Πιρς, εντατικολόγος του Royal London Hospital, δήλωσε στο BBC ότι η κατάσταση είναι «οπωσδήποτε χειρότερη από ό,τι κατά το πρώτο κύμα και δυσκολότερα διαχειρίσιμη».
Και όταν ερωτήθηκε αν θεωρεί ότι οι υπηρεσίες υγείας θα κατακλυσθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες απάντησε: «Σε όλη μου την καριέρα δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα πω κάτι τέτοιο, αλλά ναι το πιστεύω».
«Εκτός αν πάρουμε στα σοβαρά το lockdown, οι συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε ολόκληρη την χώρα μπορεί να είναι καταστροφικές».
Η βρετανική κυβέρνηση ποντάρει στο lockdown, το οποίο επισήμως ετέθη σε ισχύ χθες στην Αγγλία, και στην επιτάχυνση της διαδικασία εμβολιασμού με τα δύο εγκεκριμένα εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Oxford/AstraZeneca).
Στόχος της κυβέρνηση είναι ο εμβολιασμός των άνω των 70 ετών και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, δηλαδή 14 εκατομμυρίων ατόμων, μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου.
Ιαπωνία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο και τρεις γειτονικές περιοχές
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κήρυξε σήμερα εκ νέου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο και τρεις γειτονικές περιοχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αλλά το περιορισμένο εύρος του μέτρου αυτού, παρά τα ρεκόρ των κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα, εγείρει φόβους για περιορισμένα αποτελέσματα.
Σχεδόν έξι μήνες πριν από την προβλεπόμενη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, οι οποίοι αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να «παγώσει» ξανά τον ιαπωνικό πληθυσμό, ο οποίος τασσόταν ήδη στην πλειονότητά του υπέρ μιας νέας αναβολής ή της ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Κηρύσσουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» διότι «υπάρχουν φόβοι ότι η ταχεία εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε όλη τη χώρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των κατοίκων και στην οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα σε συνεδρίαση που είχε με επιτροπή ειδικών.
Ερευνητές αναπτύσσουν εμβόλιο κατά του covid με τη μορφή «έξυπνου» τσιρότου
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά προς το παρόν την πρωτεύουσα και τρεις γειτονικές της περιοχές και θα ισχύσει από αύριο Παρασκευή και για έναν μήνα. Πολλές άλλες περιοχές της Ιαπωνίας, μεταξύ των οποίων η Οσάκα, στο δυτικό τμήμα, και η Άιτσι, στο κεντρικό της τμήμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το ίδιο μέτρο.
Η ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, όπου ζουν σχεδόν 37 εκατομμύρια κάτοικοι, ήτοι το 30% του ιαπωνικού πληθυσμού, συγκεντρώνει την πλειονότητα των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά σε εθνικό επίπεδο.
Τα μέτρα της ιαπωνικής κυβέρνησης αφορούν κυρίως τα εστιατόρια και τα μπαρ, τα οποία καλούνται να σταματήσουν να προσφέρουν αλκοόλ μετά τις 19:00 τοπική ώρα και να κλείνουν στις 20:00. Επίσης συνίσταται στους κατοίκους να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες εξόδους από το σπίτι τους το βράδυ.
Οι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να ευνοήσουν την τηλεργασία με στόχο τη μείωση κατά 70% των μετακινήσεων από το σπίτι στη δουλειά.
Τα σχολεία ωστόσο δεν καλούνται να κλείσουν και οι δημόσιες εκδηλώσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται αλλά μόνον στο 50% των δυνατοτήτων υποδοχής και με μέγιστο αριθμό 5.000 θεατών.
Η ιαπωνική νομοθεσία δεν προβλέπει κυρώσεις στην περίπτωση που δεν γίνουν σεβαστά τα μέτρα, ακόμη και για την περίπτωση που έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά η κυβέρνηση προετοιμάζει μια τροποποίηση του νόμου που θα επιτρέπει την τιμωρία των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται.
Η πανδημία δεν έχει πλήξει την Ιαπωνία τόσο βαριά όπως άλλες χώρες. Στη χώρα αυτή έχουν καταγραφεί επισήμως περίπου 3.700 θάνατοι από τον Ιανουάριο του 2020.
Ωστόσο η χώρα αντιμετωπίζει από τον περασμένο Νοέμβριο ένα τρίτο κύμα πολύ πιο σημαντικό από τα δύο προηγούμενα της COVID-19. Περίπου 7.500 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 2.447 στο Τόκιο, με τους δύο αυτούς αριθμούς να αποτελούν νέο ρεκόρ.
Ο επικεφαλής της Moderna λέει ότι το εμβόλιο της εταιρίας πιθανόν να προσφέρει προστασία για έως 2 χρόνια περίπου
Το εμβόλιο mRNA κατά της COVID-19 της εταιρίας Moderna είναι πιθανόν να προσφέρει προστασία για έως 2 χρόνια περίπου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της σήμερα, αν και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να υπάρξει μια οριστική αξιολόγηση.
Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας, που πέρυσι εξέπληξε ολόκληρο τον κόσμο καθώς ανέπτυξε εμβόλιο κατά της ασθένειας που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό σε μερικές μόλις εβδομάδες, έλαβε χθες την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εμβόλιό της.
Δεδομένου ότι η ανάπτυξη και η φαρμακοεπαγρύπνηση εμβολίων συνήθως απαιτούν χρόνια, η διάρκεια της προστασίας των εμβολίων κατά της COVID-19 είναι ένα ερώτημα που συνεχίζει να απασχολεί τους επιστήμονες και τις ρυθμιστικές αρχές.
«Το εφιαλτικό σενάριο που περιγράφηκε στα μέσα ενημέρωσης στην άνοιξη, με ένα εμβόλιο που θα λειτουργεί μόνο για ένα μήνα ή δύο, έχει, νομίζω, εξαφανιστεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο όμιλος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Oddo BHF.
«Η ανοσολογική απόκριση που δημιουργείται στον ανθρώπινο οργανισμό φθίνει με πολύ αργούς ρυθμούς… Πιστεύουμε ότι δυνητικά θα υπάρχει προστασία για περίπου δυο χρόνια».
Ο Μπανσέλ πρόσθεσε ότι η εταιρία του πρόκειται να αποδείξει ότι το εμβόλιό της θα είναι επίσης αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.
Σύμφωνα με επιστήμονες, τα εμβόλια που έχουν προσφάτως αναπτυχθεί αναμένεται να είναι εξίσου αποτελεσματικά και έναντι των δύο αυτών μεταλλάξεων.
Εμβόλια: Η Ευρωπαϊκή Ενωση κρατά μυστικά τα συμβόλαιά της μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων, παρά τις πιέσεις
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κρατήσει εμπιστευτικά τα συμβόλαια προπαραγγελίας εμβολίων όσο θα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, δήλωσε σήμερα η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου απορρίπτοντας τις επικρίσεις ότι γαλλικοί ή γερμανικοί όμιλοι προτιμήθηκαν με όρους εθνικότητας.
«Δεσμευόμαστε από ρήτρες εμπιστευτικότητας ως προς τα συμβόλαια και η αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών αυτήν την στιγμή θα υπονόμευε τις διαπραγματεύσεις μας που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε κατά την διάρκεια ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η επίτροπος.
Απέναντι στις σφοδρές επικρίσεις της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρμόδιας για τον έλεγχο του προϋπολογισμού, που θεωρεί ότι οι υποσχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαφάνεια δεν τηρήθηκαν, η Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε : «Οφείλουμε να διατηρήσουμε μία όσο το δυνατόν ισχυρότερη θέση… Εχω ήδη δηλώσει ότι θα κοινοποιήσω τις πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση όλων των διαπραγματεύσεων».
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υπογράψει συμβόλαια με την σουηδοβρετανική AstraZeneca, την αμερικανική Johnson&Johnson, την γαλλοβρετανική Sanofi-GSK, το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech, την γερμανική CureVac και την αμερικανική Moderna και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Novavax.
Στα μέσα του Δεκεμβρίου, η αποκάλυψη από βελγίδα υπουργό στο Twitter των τιμών των εμβολίων κατά της Covid προκάλεσε την δυσφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Διαπραγματευόμενοι ως 27 μειώνει τα κόστη. Ομως, οι πληροφορίες για τις τιμές πρέπει να μείνουν προς το παρόν μεταξύ των υπογραφόντων τα συμβόλαια», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος.
Χωρίς να πείσει αναγκαστικά τους ευρωβουλευτές: «Χρέος μας είναι να επαληθεύσουμε αν η Κομισιόν δαπανά τα χρήματα σωστά. Δεν δεχθούμε να σιωπήσουμε», προειδοποίησε η γερμανίδα ευρωβουλευτής Μόνικα Χολμάιερ (ΕΛΚ).«Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος είναι υπεύθυνος για τις παρενέργειες, διότι αυτό αναγράφεται στα συμβόλαια», δήλωσε η Μισέλ Ριβαζι (Πράσινοι).
Η ευρωπαία επίτροπος απέκρουσε επίσης τις επικρίσεις, προερχόμενες κυρίως από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, που κατηγορούν την ΕΕ ότι περιέλαβε στις προπαραγγελίες την Sanofi εις βάρος των γερμανικών εταιρειών, την ώρα που το γαλλικό εμβόλιο δεν επρόκειτο να είναι έτοιμο παρά στο τέλος του 2021.
«Τον Ιούνιο, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ποιο εμβόλιο θα είναι το πλέον υποσχόμενο. Για την Sanofi, οι καθοριστικοί παράγοντες ήταν ο τύπος του εμβολίου, οι προθεσμίες, η τιμή και η ικανότητα παραγωγής και διανομής…η Sanofi είναι μια εταιρεία καλά εδραιωμένη στην ΕΕ, με ένα δοκιμασμένο modum operandi».
«Οι κατευθύνσεις που ελήφθησαν δεν έχουν καμία σχέση με τις εθνικότητες των εταιρειών: άλλωστε, η Moderna παράγει στην Ισπανία, η Johnson&Johnson στην Ολλανδία, η BioNTech στο Βέλγιο…δεν υπάρχει κανένας εθνικισμός σε όλα αυτά», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος.
Παγκόσμια Τράπεζα: Το 2020 – 2029 θα είναι μια χαμένη δεκαετία για την ανάπτυξη
Γερμανία: Aπαραίτητος ο εμβολιασμός για την επιστροφή στην κανονικότητα
Ο επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν προέτρεψε τους Γερμανούς πολίτες να δείξουν μεγαλύτερη προθυμία για εμβολιασμό, καθώς είναι απαραίτητος για την επιστροφή στην κανονικότητα.
«Οι κίνδυνοι αυτού του εμβολιασμού είναι κατά πολύ μικρότεροι από τους κινδύνους της ίδιας της μόλυνσης», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός σε σημερινή του τηλεοπτική συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, έπειτα από δημοσιεύματα για διαδεδομένο σκεπτικισμό των πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό.
«Όλα τα εμβόλια έχουν εγκριθεί κανονικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μέσω διαδικασιών έκτακτης ανάγκης. Δεν έχουμε κάνει εκπτώσεις με την ασφάλεια των εμβολίων. Μπορούμε να τα εμπιστευθούμε. Οι εμβολιασμοί είναι απολύτως χρήσιμοι. Δεν προστατεύουν μόνο τους ίδιους τους ανθρώπους, αλλά αποτελούν επίσης μια σημαντική συμβολή ώστε εμείς, ως κοινωνία, να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», πρόσθεσε ο Μπράουν.
Ο επικεφαλής της καγκελαρίας είπε επίσης πως «δεδομένης της αρχικής έλλειψης του εμβολίου, είναι σωστό να εμβολιαστούν πρώτα οι ηλικιωμένοι και το νοσηλευτικό προσωπικό. Ωστόσο, υπάρχει σαφής δέσμευση της καγκελαρίου και πολλών υπουργών ότι θα εμβολιαστούν και αυτοί». Ο ίδιος υπολογίζει ότι θα εμβολιαστεί «στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, όταν εγκριθούν όλα τα εμβόλια».
Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού είναι εθελοντικός στη Γερμανία.
Ρωσία: Οι θάνατοι από κορονοϊό ξεπέρασαν τους 60.000
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 23.541 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 3.332.142.
Επίσης το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 506 θάνατοι, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την αρχή της πανδημίας έφθασε τους 60.457.
Την παρούσα στιγμή στην Ρωσία υπάρχουν 562.233 ενεργά κρούσματα, δηλαδή άτομα που νοσηλεύονται
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πήραν εξιτήριο 23.729 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με κορονοϊό, ενώ συνολικά έχουν αναρρώσει 2.709.452 άτομα (81,3% του συνολικού αριθμού των μολυνθέντων).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ