Για έβδομη ημέρα καίγεται η Δαδιά
Επιχειρούν και εναέρια μέσα - «Ανυπολόγιστη η καταστροφή στο δάσος»
Για έβδομη συνεχόμενη μέρα, η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να καίει μέσα στο δάσος της Δαδιάς, το μοναδικό οικοσύστημα μίας από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη για να οριοθετηθεί η πυρκαγιά στο νοτιοδυτικό τμήμα προς την Λευκίμμη καθώς το μέτωπο εξαπλώνεται προς το πυροφυλάκιο.
Ωστόσο οι συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου, η αδυναμία πρόσβασης και οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν κατά πολύ το έργο τους.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 320 πυροσβέστες, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, εθελοντές αλλά και οι υλοτόμοι που εργάζονται για τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης αντιπυρικής ζώνης για να κόψουν την εξάπλωση της φωτιάς προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης. Από νωρίς το πρωί στη μάχη της κατάσβεσης έχουν πέσει και τα εναέρια μέσα.
«Ανυπολόγιστη η καταστροφή στο δάσος»
O γενικός διευθυντής του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), Γιάννης Μητσόπουλος επεσήμανε στο MEGA πως η καταστροφή στο δάσος είναι ανυπολόγιστη, πολλά στρέμματα φυσικού πλούτου έχουν γίνει στάχτη και οι φωλιές των σπάνιων ειδών αρπακτικών πουλιών, έχουν καταστραφεί.
«Θα πάρει κάποιες μέρες ακόμη η φωτιά, είναι δύσκολη η περιοχή εκεί είναι δύσβατη, και τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται, γιατί το νερό που ρίχνουν συγκρατείται και δεν πέφτει κάτω λόγω της πυκνής βλάστησης. Στο μεγαλύτερο ποσοστό επεκτείνεται στο έδαφος. Τα ¾ του νερού από τα μέσα, συγκρατείται και δεν πέφτει στο έδαφος», ανέφερε αρχικά.
«Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από όλη την Ελλάδα, είναι μία ιδιαιτερη περίπτωση το μέρος. Την πρώτη μέρα η φωτιά ξεκίνησε έξω από το πάρκο και καταβάλαμε προσπάθειες να μην περάσει μέσα στο δάσος, ωστόσο η πρώτη μέρα χάθηκε, και δεν τα καταφέραμε. Έπειτα οριοθετήθηκε η φωτιά την Παρασκευή, αλλά μετά από μία μεγάλη αναζωπύρωση έγινε ανεξέλεγκτη. Ήταν μία ιδιαίτερη περίπτωση, το να προστατεύσεις έναν πυρήνα, με φωλιές από σπάνια αρπακτικά, θέλει ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Δώσαμε τις κατευθύνσεις και το Σαββατοκύριακο φτιάχτηκε μία αντιπυρική ζώνη για να σωθούν οι φωλιές αυτών των σπάνιων ζώων. Αλλάζει συνέχεια η πορεία του ανέμου και σύμμαχος μας είναι κυρίως η ταχύτητά του, που είναι συμβατή με την εποχή», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Πολύ καλύτερη εικόνα η πυρκαγιά στη Μάνδρα-Οριοθετήθηκε η φωτιά σε δασική έκταση στο Χαϊδάρι
Πολύ καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε αγροτοδασική έκταση στη Μάνδρα Αττικής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες μικροεστίες εντός της καμμένης έκτασης, οι οποίες όμως δεν εμπνέουν κάποια ανησυχία. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες στις 17:05 ανατολικά της επαρχιακής οδού Αθηνών – Θηβών και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν άμεσα 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα, 5 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα. Λίγο αργότερα, στις 18:02, στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των οικισμών Νέος Πόντος και Νέα Ζωή, που τους ζητούσε να εκκενώσουν προληπτικά την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τη Μάνδρα.
Ακόμη, η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στις 15:27 σε δασική έκταση στο Χαϊδάρι στην τοποθεσία Μικρό Σχιστό, έχει οριοθετηθεί. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν70 πυροσβέστες , 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες των ΟΤΑ.
*Πηγή Εικόνας: Κώστας Ποιραζίδης