Για ποιους λόγους αυξήθηκαν οι νεκροί στην Ελλάδα
Γιατί πέθαναν 13.400 περισσότεροι πολίτες στην Ελλάδα το 2022 σε σχέση με τον μέσο όρο
Χωρίς έρευνες και δίχως τεκμηριωμένες επιστημονικές απαντήσεις, συνεχίζουν χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μας χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στη χώρα από το 7,8% τον Οκτώβριο, έφτασε στο 14,9% τον Νοέμβριο.
Κάτι που σημαίνει αύξηση κατά 91% μέσα σε μόλις ένα μήνα, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σημειώνει πτώση της τάξης του 6,7%.
Διευκρινίζεται ότι υπερβάλλουσα θνησιμότητα είναι ο δείκτης, κατά τον οποίο οι ειδικοί συγκρίνουν τον αριθμό των θανάτων στη χώρα μας το τρέχον έτος (με καθυστέρηση δύο μηνών), με τον μέσο όρο των θανάτων από το 2016 έως το 2021.
Με βάση τα προηγούμενα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατείχε τον Αύγουστο την πρώτη ευρωπαϊκή θέση, με την υπερβάλλουσα θνησιμότητα να έχει αυξηθεί πάνω από 24,3%, έναντι μέσης ευρωπαϊκής αύξησης 12%.
Σε απόλυτους αριθμούς και σύμφωνα τα δεδομένα της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου 2022 είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 129.228 θάνατοι από όλες τις αιτίες, ενώ ο μέσος όρος (2016-2021) ήταν 115.850.
Αυτό σημαίνει ότι καταγράφηκαν 13.378 περισσότεροι θάνατοι, ένας αριθμός που βρίσκεται πολύ κοντά στον αριθμό των νεκρών από Covid (13.519) για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Γιατί πεθαίνουν περισσότεροι Έλληνες;
Υπάρχουν πολλά σενάρια, όμως δεν υπάρχει καμία έρευνα, ούτε υπάρχουσα, ούτε προγραμματισμένη για το άμεσο μέλλον, που να αποκαλύψει τις αιτίες και τους λόγους της αύξησης των θανάτων στην Ελλάδα.
Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές αιτίες για την εν λόγω αύξηση…
Μία από αυτές θα μπορούσαν να είναι ασθενείς που δεν διαγνώστηκαν ή διαγνώστηκαν αργά για σοβαρά νοσήματα, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ακόμη μία αιτία θα μπορούσε να είναι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο όπως έχουν δείξει πολλά πρόσφατα γεγονότα, έχει μεγάλα κενά και ελλείψεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη σωστή αξιολόγηση και θεραπεία αρκετών ασθενών.
Μαγιορκίνης: Η αύξηση ηλικίας του πληθυσμού ο βασικός παράγοντας
Ωστόσο, και ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους είναι αρκετά μεγάλος και τα δεδομένα της Eurostat για τη μεταβολή των μηνών Οκτωβρίου-Νοέμβριου ανατριχιαστικά για να αυξηθούν τόσο πολύ οι θάνατοι από αυτές τις δύο αιτίες.
«Η Eurostat δεν είναι έχει σωστά δεδομένα για τον υπολογισμό της υπερβάλλουσας θνησιμότητας, διότι υπολογίζει την αύξηση των θανάτων της πενταετίας 2016-2020, χωρίς να κάνει προβλέψεις για την αύξηση θανάτων από τον γερασμένο πληθυσμό», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Αρμόδια για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα είναι η Euromomo, μία εξειδικευμένη ευρωπαϊκή υπηρεσία, σύμφωνα με τα δεδομένα της οποίας η Ελλάδα βρίσκεται στα χαμηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα του συγκεκριμένου δείκτη.
«Οι περισσότεροι από τους 13.400 θανάτους που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος, ήταν λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Δηλαδή οι θάνατοι αυξάνονται λόγω της μεγαλύτερη ηλικίας του πληθυσμού», λέει ο ίδιος.
Παράλληλα, εξηγεί ότι και προ πανδημίας υπήρχε και αύξηση στους θανάτους στη χώρα μας λόγω της αύξησης του πληθυσμού μεγαλύτερης ηλικίας.
«Μπορεί ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας να μειώνεται τα τελευταία χρόνια, όμως η μείωση αυτή είναι επειδή φεύγουν στο εξωτερικό άτομα μικρής ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού είναι πολύ μεγαλύτερος. Ως εκ τούτου υπάρχουν αρκετά άτομα στις ηλικίες άνω των 85 ετών που χάνουν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια», καταλήγει ο ίδιος.
ΠΗΓΗ: news247.gr – Ρεπορτάζ: Γιάννης Δεβετζόγλου