Ελλάδα

Γιάννενα: Από covid-free πόλη στο μίνι lockdown

Τι λέει ο δήμαρχος της πόλης για τα νέα μέτρα.

Parallaxi
γιάννενα-από-covid-free-πόλη-στο-μίνι-lockdown-637711
Parallaxi

γιάννενα ζαγοροχώρια 8

Για την τήρηση των μέτρων και την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή μίνι lockdown στην περιοχή των Ιωαννίνων, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δήμαρχος της πόλης, Μωυσής Ελισάφ.

Μιλώντας με τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, ο κ. Ελισάφ σημείωσε πως τα Γιάννενα ήταν μια πόλη covid free μέχρι τον Σεπτέμβριο, «ωστόσο από τότε έχουμε ένα σεβαστό αριθμό κρουσμάτων κάθε μέρα».

Εξήγησε πως στην αρχή ήταν συρροές κρουσμάτων, όπως στον προσφυγικό καταυλισμό της Αγίας Ελένης, ενώ μετά υπήρχε ένα συμβάν που σχετίζεται με κοινωνική εκδήλωση. «Όμως στη συνέχεια έχουμε πολλαπλά μεμονωμένα κρούσματα που δείχνουν διασπορά του ιού στην κοινωνία» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν κρούσματα στα νοσοκομεία της πόλης, σε υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και στα δύο γηροκομεία της πόλης».

Αναφορικά με τους ελέγχους που γίνονταν από τις Αρχές για την τήρηση των μέτρων, ο δήμαρχος Ιωαννιτών υποστήριξε πως ο ίδιος είχε ζητήσει από τη διεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας και τη δημοτική αστυνομία να γίνονται συνεχώς έλεγχοι, ενώ συμπλήρωσε πως είχε απευθύνει έκκληση στους ιδιοκτήτες καταστημάτων, στους αρμόδιους φορείς, ακόμα και στα σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη και θα μπορούσα να είναι εστίες μολύνσεων.

Γώγος για Αχαΐα – Γιάννενα

«Είχαμε σημαντική ροή νέων κρουσμάτων στην Πάτρα, ενώ εδώ και καιρό είχαμε πολύ λίγα κρούσματα. Δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που είναι περιορισμένη από την υπόλοιπη χώρα. Η διασπορά ήταν βέβαιο ότι θα συμβεί. Η Πάτρα είναι μια φοιτητούπολη, ο κόσμος μετακινείται. Έχουν χαλαρώσει και τα μέτρα. Έχουμε μέχρι στιγμής την τελευταία εβδομάδα 57 κρούσματα, αλλά η δυναμική είναι ανησυχητική καθώς έχουμε αύξηση και διασπορά. Είναι mini lockdown, δεν είναι το δεκαπενθήμερο που συνηθίσαμε, καθώς όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε ότι ο βασικός χρόνος αναπαραγωγής του ιού είναι οι 7-10 μέρες», ανέφερε ο κ. Γώγος.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί σε Γιάννενα και Αχαΐα υιοθετήθηκε το μέτρο της μάσκας παντού, ενώ στην Αθήνα όχι, ο κ. Γώγος είπε ότι: «Τα μέτρα του lockdown, έχουν μέσα στο “πακέτο” και την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Στην Αθήνα η οδηγία είναι αν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον να φοράμε μάσκα. Θα δούμε αν θα έρθει η καθολική χρήση μάσκας στην Αθήνα. Μέχρι τη Δευτέρα θα δούμε αν έχουν αποδώσει τα μέτρα, και αν όχι θα εξετάσουμε και αυτό το μέτρο».

ΠΗΓΗ: MEGA / vradini.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα