Top

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη;

Καμπανάκι επιδημιολόγων

Parallaxi
γιατί-αυξάνονται-τα-κρούσματα-σε-αθήν-580867
Parallaxi

Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για την αύξηση του κρουσμάτων στα αστικά κέντρα και που οφείλεται αυτη μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ενώ ανέλυσε τι είναι η μεγάλη «λανθάνουσα περίοδο» του κορωνοϊού και πως επηρεάζει την ανίχνευση των κρουσμάτων.

Για την αύξηση του κρουσμάτων στα αστικά κέντρα μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Όπως ο ίδιος τόνισε «γνωρίζουμε ότι ο ιός ήταν και παραμένει εδώ και με την αυξημένη κίνηση και τον συγχρωτισμό είναι επόμενο ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να περάσει από τη πόλη να μείνει λίγες ώρες, να φύγει και να αφήσει πίσω του ενδεχομένως κάποιες επαφές που θα εκδηλώσουν με λίγα ή με περισσότερα συμπτώματα τον ιό αυτό. Είναι μια δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο χρόνο επώασης που εμποδίζει τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων και το άλλο το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα ή έχει πολύ λίγα συμπτώματα. Αυτά όμως εμποδίζουν τον σβήσιμο μια επιδημίας».

Παράλληλα, αναφερόμενος στα πάρτι και τους συνωστισμούς εξήγησε πως «είναι σαφές ότι τέτοιες δράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες διότι συγκεντρώνονται πολλά νεαρά άτομα τα οποία γνωρίζουμε ότι όταν έχουν μολυνθεί από τον SARS COV2 είναι κατεξοχήν ασυμπτωματικά επομένως μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδίδει.

Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και τραγούδι, φωνές, γέλια, είναι ακόμα μεγαλύτερες διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κορωνοιός  είναι ακόμα πιο έντονη» προσθέτοντας πως «έχουν καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις υπερμετάδοσης στο εξωτερικό από τέτοιες εκδηλώσεις ενώ επισημαίνει ότι για αυτά τα άτομα μετά δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους. Θα μετακινηθούν σε όλο το νησί ή το μέρος κα μετά πολύ πιθανό να πάνε και στο σπίτι τους και ξέρουμε ότι ο ιός αυτός έχει μια «μεγάλη λανθάνουσα περίοδο» δηλαδή από την στιγμή που θα εκτεθεί κάποιος στον ιό έως ότου εκδηλώσει τα συμπτώματα συνήθως είναι 5-7 μέρες αλλά μπορεί να είναι μέχρι και 2 εβδομάδες»

Αναφορικά με τα πανηγύρια και το τι αποφάσεις θα παρθούν από εδώ και πέρα ο κ. Δημόπουλος δήλωσε πως υπάρχει επιτροπή που συμβουλεύει τους αρμόδιους φορείς και η απόφαση που θα παρθεί βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων των προηγούμενων μερών και βδομάδων καθώς επίσης και σε μαθηματικά μοντέλα τα οποία μελετώνται από  ειδικούς επιστήμονες  που με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα μπορούν να κάνουν μία πρόβλεψη για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας και την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων που ισχύει είναι αυτή που θα μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση του ίου και την μόλυνση μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων και από εκεί και πέρα θα δει κανείς την εξέλιξη των πραγμάτων ενώ όπως ο ίδιος ανέφερε «σε σχέση με άλλα κράτη είμαστε ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση και με την εντατικοποίηση των μέτρων και την καμπάνια ενημέρωσης θα ενταθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου ενώ τόνισε πως τα καλά αποτελέσματα που είχαμε μέχρι τώρα οφείλονται όχι μόνο στις οδηγίες αλλά και στην εθελοντική συμμόρφωση όλων μας στα μέτρα αυτά».

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αυτή τη στιγμή στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης υπάρχουν 65 ενεργά κρούσματα. Από αυτά τα εννέα νοσηλεύονται, ενώ τα υπόλοιπα 56 βρίσκονται σε καραντίνα κατ’ οίκον.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας τόνισε: «Είμαστε καλύτερα από ό,τι η Αθήνα, αλλά χειρότερα από άλλες περιοχές και πρέπει να συμπεριφερθούμε αναλόγως. Αυτό συμβαίνει λόγω συγχρωτισμού, που είναι μεγαλύτερος στα αστικά κέντρα. Θα μπούμε σε λεωφορεία, σε σούπερ μάρκετ που έχει πιο πολύ κόσμο» και επισήμανε ότι τα αποτελέσματα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας θα φανεί σε μία εβδομάδα με δέκα μέρες. «Αν η κατάσταση ομαλοποιηθεί, θα είμαστε πολύ καλά. Εάν όχι, τότε θα πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα. Το ποια θα είναι αυτά θα το κρίνει η επιτροπή του υπουργείου, η οποία μας έχει δείξει ότι λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά. Βέβαια, δεν είναι μόνο τι θα μας πουν οι ειδικοί, είναι και τι θα κάνουμε εμείς».

Πάντως, η κατάσταση στα νοσοκομεία αναφοράς είναι απόλυτα ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη παρά την αυξημένη ροή περιστατικών που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα. «Υπάρχει όντως μια ελαφρώς πιο αυξημένη και αναμενόμενη ροή ασθενών που νοσούν από Covid-19 και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ωστόσο αυτό δεν εμπνέει καμία ιδιαίτερη ανησυχία και μακάρι να πάμε έτσι και στο μέλλον», σημειώνει χαρακτηριστικά o διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Παντελής Παντελιάδης.

Το ΑΧΕΠΑ είναι το πρώτο από τα νοσοκομεία αναφοράς για Covid-19 στην πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο δέχθηκε μεγάλο βάρος κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας στη χώρα μας.

Κοτανίδου στον ΣΚΑΪ: Κλείσιμο μαγαζιών αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων 

«Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ανοιχτά μαγαζιά με κίνδυνο μετάδοσης, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά η πνευμονολόγος.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν μαγαζιά στα οποία σημειώνεται συνωστισμός και να απαγορευτούν τα μπιτς πάρτι, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, άφησε μέσω του ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου. «Προτεραιότητα μας είναι η υγεία του κόσμου» ξεκαθάρισε.

«Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ανοιχτά μαγαζιά με κίνδυνο μετάδοσης, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κοτανίδου.

Ξεκαθάρισε πάντως, ότι «δεν είμαστε σε δεύτερο κύμα στη χώρα μας. Το καλοκαίρι περιμέναμε ότι θα έχουμε λίγο αυξημένα κρούσματα λόγω της αύξηση του τουρισμού και το καλοκαίρι οι νέοι ξεχνάμε την  ύπαρξη του COVID-19 και είναι λίγο πιο χαλαροί».

Η πνευμονολόγος απευθύνθηκε στο σημείο αυτό στους νέους επισημαίνοντας ότι «ουδείς είναι άτρωτος από τον COVID, μπορεί κάποιοι από τους φίλους τους να νοσήσουν, αυτό θέλω να τούς πω».

Όπως διευκρίνισε η κ. Κοτανίδου, περισσότερα κρούσματα καταγράφονται γιατί υπάρχει και μεγαλύτερη συρροή τουριστών στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πηγή skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα