Γιατί ανεβαίνουν ξανά τα κρούσματα κορονοϊού – Προβληματισμός ειδικών
Στο 50% η αύξηση της ζήτησης για self και rapid test στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης
Έντονη καταγράφεται και πάλι η κυκλοφορία του κορωνοϊού στη χώρα μας με τα θετικά κρούσματα να κινούνται σταθερά ανοδικά, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την πλήρη «απελευθέρωση» των μέτρων, με τελευταίο αυτό της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Το τείχος, που οικοδομήθηκε χάρη στον εμβολιασμό του πληθυσμού, προσφέρει μεγάλη προστασία από τη βαριά νόσηση και τη νοσηλεία λόγω της λοίμωξης covid-19, ωστόσο, το ενδεχόμενο μιας νέας, ήπιας επιδημικής έξαρσης προβάλλει στον θερινό ορίζοντα.
Η κυκλοφορία των υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Omicron, ΒΑ.4 και ΒΑ.5, που έχουν εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές της χώρας, ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων και τη δυναμική της επιδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το τελευταίο επταήμερο καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 35,3% στα κρούσματα. Χθες ανακοινώθηκαν 9.288 νέες λοιμώξεις, με τον δείκτη θετικότητας να αγγίζει το 5.57%. Ο δείκτης μετάδοσης της λοίμωξης, Rt, βρίσκεται και πάλι οριακά λίγο κάτω από τη μονάδα, στο 0,97.
Ωστόσο, κατά τόπους ο δείκτης έχει ξεπεράσει τη μονάδα φτάνοντας στο 1,03. Στην 1η Ιουνίου οπότε και ανεστάλη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους κλειστούς χώρους – στους εξωτερικούς είχε ανασταλεί έναν μήνα νωρίτερα- ο δείκτης Rt αισθητά χαμηλότερος, στο 0,89, με εύρος διακύμανσης από 0,82 έως 0,96.
Ενδεικτικό της κινητικότητας του κορονοϊού πάντως είναι ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για self test και rapid test – μάλιστα οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης προσδιόρισαν την αύξηση στο 50%.
Η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει όπως είναι αναμενόμενο και τους άλλους δείκτες της επιδημίας. Ο μέσος όρος εισαγωγών νέων ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία του τελευταίου επταήμερου είναι 104 ασθενείς. Την τελευταία εβδομάδα του Μαϊου ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν 89 ασθενείς.
Χθες στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν συνολικά 773 ασθενείς, με τους 549 σε απλές κλίνες και τους 224 σε Μονάδες. Από τους τελευταίους οι 103 είναι διασωληνωμένοι. Όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένως οι ειδικοί, οι διασωληνωμένοι ακολουθούν έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες την αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών. Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 130 εισαγωγές ασθενών, με τις 80 να γίνονται σε νοσοκομεία της Αττικής. Τουλάχιστον 11 εισαγωγές έγιναν σε νοσοκομεία της Κρήτης, άλλες 12 σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και οι υπόλοιπες στην υπόλοιπη επικράτεια, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Τι εκτιμούν οι ειδικοί
Ανήσυχος για την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος κορωνοϊού εμφανίζεται ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αχιλλέας Γραβάνης. «Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον» σημειώνει σε ανάρτησή του στο facebook. Σύμφωνα με τον καθηγητή «η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σουπερμάρκετ) είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση. Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο» καταλήγει.
Τον προβληματισμό του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα ιδίως σε ό,τι αφορά την παράλειψη βασικών υγειονομικών μέτρων έναντι του κορωνοϊού εκφράζει με ανάρτησή του και ο Πνευμονολόγος στην 5η Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ» και Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Γιώργος Χειλάς. «Ο σημερινός αριθμός μολύνσεων (και όχι κρουσμάτων επιμένω) αγγίζει τις 10.000 εν μέσω καλοκαιριού και ισοδυναμεί με επιπολασμό χειμώνα. Ωστόσο, ο αριθμός είναι ευθέως ανάλογος της καθολικής άρσης όλων των υγειονομικών μέτρων. Η σοφότερη επιλογή θα ήταν η προοδευτική «απαγκίστρωση» και η διατήρηση κάποιων στοιχειωδών προφυλάξεων (πχ μάσκα σε σχολεία, εσωτερικούς χώρους κτλ). Για την ατομική μας δε προφύλαξη δε χρειαζόμαστε πια μέτρα, όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ο πληθυσμός μας είναι εμβολιασμένος σε υψηλό ποσοστό, και οι επαναμολύνσεις σπάνιες και υγειονομικά «αδιάφορες». Μπορούμε να έχουμε μια ανοικτή κοινωνία τηρώντας απλά κάποια εντελώς βασικά υγειονομικά μέτρα ώστε να προφυλάξουμε τα νοσοκομεία μας που διαχειρίζονται επιτέλους και όλα τα άλλα νοσήματα» αναφέρει.
ΠΗΓΗ: protothema.gr