Γιατί είναι κρίσιμοι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος- «Θα έχουμε μέτρα και μετά το εμβόλιο»
Αναλυτικά οι πληροφορίες για την επικρατούσα κατάσταση και τα μέτρα εξαιτίας του κοροναϊού.
Νέο ρεκόρ 508 ημερήσιων κρουσμάτων σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, προκαλώντας ανησυχία για την κατάσταση με τον φονικό ιό στη χώρα.
Την ανησυχία, όμως, φαίνεται να αυξάνει ο επερχόμενος Νοέμβριος λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας που αναμένεται να ευνοήσει τη μεταδοτικότητα του ιού. Αλλά και ο Δεκέμβριος σηματοδοτεί την έναρξη του εποχικού κύματος γρίπης, με αποτέλεσμα η αγωνία να κορυφώνεται.
Αξιοσημείωτες είναι δε οι εκτιμήσεις των ειδικών, οι οποίοι κάνουν λόγο για 20.000 ενεργά κρούσματα που μπορεί να λειτουργήσουν ως “βόμβα” μετάδοσης εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.
“Ο ιός κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα, και αυτό είναι ένα στοιχείο που με ανησυχεί. Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν κλεφτοπόλεμο, υπό την έννοια ότι ουδείς γνωρίζει πού θα ξεσπάσει συρροή κρουσμάτων. Και αυτό διότι ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα – αρκεί ένα κοινωνικό γεγονός, μια συγκέντρωση στο καφενείο, ένα πάρτι…” λέει στο “Βήμα” ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Πάτρα: Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα σημεία συνωστισμού το βράδυ του Σαββάτου
Tην ώρα που συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού, μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. διεξήχθη χθες το βράδυ στην Πάτρα.
Συγκεκριμένα, αστυνομικοί επενέβησαν σε τρία σημεία, στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, της Πατρέως και της Γεροκωστοπούλου, ώστε να απομακρύνουν τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί εκεί μη τηρώντας τα μέτρα κατά της Covid-19.
Σύμφωνα με πληροφορίες, νεαροί έχουν κάθονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε στέκια της πόλης.
Δερμιτζάκης: Τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν ραγδαία
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει από μέρους του ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, τονίζοντας πως τις επόμενες δύο εβδομάδες τα κρούσματα θα αυξηθούν ραγδαία.
Ο ίδιος θεώρησε λογικό να υπάρχουν στη χώρα 20.000 κρούσματα.
«Μπορεί να είμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος. Ένα άλμα μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες. Όπως έγινε στην Ελβετία. Οι αυξήσεις μπορεί να επιταχυνθούν πολύ γρήγορα. Στην Ελλάδα δεν θα είναι τόσο απότομες όσο στο εξωτερικό» είπε.
«Από εδώ και πέρα χρειάζονται βαριά μέτρα που θα μπουν μόνιμα. Σε πορτοκαλί περιοχές θα έβαζα το «μάσκα παντού». Κι ακόμη θα έβαζα περισσότερη τηλεργασία και να δοθεί κίνητρο για περισσότερους, όπως για το 80%» δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Open.
Κοτανίδου: Θα έχουμε μέτρα και μετά το εμβόλιο
Aλλά και η καθηγήτρια πνευμονολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Αναστασία Κοτανίδου είπε τα εξής:
«Από την αρχή είχαμε πει πως είναι μία δύσκολη περίοδος που δεν θα κρατήσει λίγους μήνες, αλλά ίσως ένα με δύο χρόνια. Φανταστείτε την κούραση των ανθρώπων που δουλεύουν στα νοσοκομεία».
Η καθηγήτρια σημείωσε πως μέτρα θα παίρνουμε και μετά το εμβόλιο, ωστόσο δεν θα είναι τόσο αυστηρά.
«Η ανοσία της αγέλης απέτυχε και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Σουηδία», είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.
Στους πρώτους της ΕΕ η Ελλάδα στην αξιοποίηση πόρων για την πανδημία
Στα θετικά νέα που αφορούν στον ιό και την οικονομία, αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις της ΕΕ που αξιοποίησε τους πόρους για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Η πληροφορία αυτή προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία πόροι άνω των 13 δισ. ευρώ των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής κατευθύνθηκαν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και στη στήριξη των εργαζομένων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Για την ακρίβεια, όπως μετέδωσε το kathimerini.gr, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αξιοποίησε στον μέγιστο βαθμό το προσωρινό πλαίσιο ευελιξίας που παρείχαν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και το διαχειριστικό εργαλείο της αναθεώρησης, κινητοποιώντας επιπλέον πόρους άνω του 1,5 δισ. ευρώ από την πολιτική συνοχή.
Με πληροφορίες από Το Βήμα/in.gr/Open/ kathimerini.gr