Γιατί η Σάκκαρη και ο Τσιτσιπάς δεν φορούν το εθνόσημο
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2021.
Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί για το γεγονός ότι οι Έλληνες πρωταθλητές του τένις, Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη δε φέρουν το εθνόσημο στις εμφανίσεις με τις οποίες αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.
Η αλήθεια είναι πως στο Ολυμπιακό τουρνουά του τένις, η ΔΟΕ έχει παραχωρήσει τη δυνατότητα στην παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος, οι αθλητές που αγωνίζονται να φορούν τα ρούχα που θέλουν, εν προκειμένω των χορηγών τους, ούτως ώστε να τους προσελκύσουν στη διοργάνωση.
Έτσι, οι επαγγελματίες παίκτες μπορούν να φορούν είτε τις φανέλες των χωρών τους, χωρίς διακριτικά, είτε φανέλες των χορηγών τους, με ή χωρίς εθνικά διακριτικά. Για παράδειγμα, ο Νόβακ Τζόκοβιτς αγωνίζεται με τη φανέλα και το εθνόσημο της Σερβίας, ενώ ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ με μπλουζάκι των χορηγών τους.
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τον ιματισμό των αθλητών, σ’ αυτή την περίπτωση των τενιστών, με την επίσημη ενδυμασία στο Ολυμπιακό Χωριό, τις προπονήσεις και τις μετακινήσεις, αλλά όχι στους αγώνες. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, εκεί είναι υπεύθυνη η αθλητική Ομοσπονδία κάθε αθλήματος που είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το αίτημα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τένις
Όσον αφορά στους Στέφανο Τσιτσιπά και Μαρία Σάκκαρη, η Ομοσπονδία τένις της Ελλάδας δεν ζήτησε ποτέ από τους δύο Έλληνες πρωταθλητές να έρθουν σε επικοινωνία με τους χορηγούς τους, ούτως ώστε να ετοιμάσουν μπλουζάκια με το εθνόσημο ή την αναγραφή Hellas στο πίσω μέρος. Έτσι, οι δύο τενίστες αγωνίστηκαν με απλά μπλουζάκια των χορηγών με χρώματα που να ταιριάζουν στα χρώματα της Ελλάδας.
Ωστόσο, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τον πρώτο αγώνα του Τσιτσιπά, η ΕΟΕ ενημέρωσε τους δύο αθλητές να τοποθετήσουν το εθνόσημο και την αναφορά Hellas στο πίσω μέρος της εμφάνισή τους. Άμεσα, το αίτημα έγινε αποδεκτό από τους δύο πρωταθλητές και έχει ξεκινήσει αγώνας… δρόμου για να δημιουργηθούν νέα ρούχα που θα φέρουν το εθνόσημο και το όνομα της Ελλάδας για τον Στέφανο Τσιτσιπά και την Μαρία Σάκκαρη.
Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Πρόκριση στους 16 για τη Σάκκαρη με άνετη νίκη κόντρα στη Στογιάνοβιτς
Δεύτερη νίκη για την Ελληνίδα τενίστρια, η οποία δήλωσε: «Εδώ δεν είμαι σαν Σάκκαρη αλλά σαν Ελλάδα». Άνετη πρόκριση για τη φάση των 16 του τουρνουά τένις των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο εξασφάλισε η Μαρία Σάκκαρη, επικρατώντας με 2-0 σετ της Σέρβας Νίνας Στογιάνοβιτς.
Η Ελληνίδα τενίστρια επικράτησε άνετα στα δυο σετ (6-1, 6-2) και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μία εκ των Σβιτολίνα ή Τομλιάνοβιτς για μια θέση στις 8.
Αυτή μάλιστα ήταν και η δεύτερη νίκη της Σάκκαρη που βρίσκεται στο νούμερο 19 της παγκόσμιας κατάταξης, απέναντι στη Σέρβα τενίστρια. Η πρώτη ήταν το 2015 στο Μινσκ.
Σάκκαρη: «Είμαι εδώ σαν Ελλάδα»
Η Μαρία Σάκκαρη μετά τη νίκη στον αγώνα εμφανίστηκε ικανοποιημένη για την εμφάνισή της. «Είναι μια μοναδική εμπειρία για μένα, ήταν ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για μένα οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αγαπώ πάρα πολύ τη Ελλάδα και το να την εκπροσωπώ σε αυτή την διοργάνωση είναι κάτι το απίστευτο και χαίρομαι που μπόρεσα και έφτασα μέχρι εδώ. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους ξυπνάνε και με βλέπουν γιατί είναι δύσκολες οι ώρες. Ξέρουν πόσο τους αγαπώ που μας στηρίζουν, γιατί εδώ δεν είμαι σαν Μαρία Σάκκαρη, αλλά σαν Ελλάδα. Ελπίζω να τους κάνουμε υπερήφανους στο τέλος της διοργάνωσης».
Τόκιο: Η νέα απειλή μετά την πανδημία και τη ζέστη
Τυφώνας θα χτυπήσει αύριο περιοχές που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ιστιοπλοΐας, της κωπηλασίας και της τοξοβολίας και θα υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα – Ποιοι είναι αυτοί που πανηγυρίζουν. Οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο πέρασαν στην ιστορία ως οι πρώτοι που αναβλήθηκαν κατά ένα έτος και οι πρώτοι που γίνονται χωρίς θεατές λόγω της πανδημίας του covid-19.
Κάθε μέρα είναι και μία πρόκληση για διοργανωτές και αθλητές καθώς εκτός από τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τις υψηλές θερμοκρασίες και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας.
Φαίνεται όμως πως όλα αυτά δεν είναι τα μόνο προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν όσοι διοργανώνουν και όσοι συμμετέχουν στην διοργάνωση. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μεγάλο μέρος της χώρας θα επηρεαστεί από το πέρασμα τυφώνα Nepartak.
Άνεμοι μέχρι και 140 χιλιόμετρα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται την Τρίτη 27 Ιουλίου όπου ο τυφώνας θα επηρεάσει περιοχές που βρίσκονται αθλητικές εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με Ιάπωνες μετεωρολόγους είναι πιθανό να έχουμε ταχύτητα ανέμων 120-140 χιλιόμετρα την ώρα και 150 χιλιοστά βροχοπτώσεων.
«Μην ανησυχείτε. Προσπαθούμε να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσαν οι διοργανωτές. Σύμφωνα με μετεωρολόγους των ΗΠΑ, ο εισερχόμενος τυφώνας θα είναι μια τροπική καταιγίδα μεσαίου βαθμού.
Ποια αθλήματα επηρεάζονται
Τα αθλήματα της τοξοβολίας, της κωπηλασίας και της ιστιοπλοΐας έχουν ήδη προσαρμόσει τα προγράμματα της Τρίτης (27/7). Το μπιτς βόλεϊ παίζεται σε όλες τις καιρικές συνθήκες εκτός από την καταιγίδα. Τόσο ο τελικός των γυναικών στους αγώνες του Πεκίνου όσο και ο τελικός των ανδρών στους αγώνες του Ρίο πραγματοποιήθηκαν σε δυνατή βροχή. Στο Ariake Tennis Park, το κεντρικό γήπεδο τένις έχει μια αναδιπλούμενη οροφή που μπορεί να κλείσει λόγω κακοκαιρίας, αλλά το παιχνίδι στα εξωτερικά γήπεδα θα πρέπει να ανασταλεί.
Δεν χρειάζεται πανικός
Ο εκπρόσωπος των Αγώνων του Τόκιο Masa Takaya δήλωσε ότι δεν αναμένονται άλλες αλλαγές: «Είναι μια τροπική καταιγίδα τριών βαθμών της πεντάβαθμης κλίμακας. Οπότε δεν πρέπει να ανησυχείτε πάρα πολύ για αυτό. Για την κλίμακα της Ιαπωνίας είναι ένας τυφώνας και για αυτό αναφέρεται ως τυφώνας», δήλωσε ο Takaya και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η πιο αδύναμη κατηγορία, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας τυφώνας, οπότε δεν πρέπει να υπάρχει πανικός για τον αντίκτυπο που θα έχει στους Αγώνες”.
Πανηγυρίζουν οι σέρφερς
Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που κυριολεκτικά πανηγυρίζουν και δεν είναι άλλοι από τους σέρφερς. Εκτιμούν πως λόγω του τυφώνα ο αγωνιστικός στίβος στην παραλία Tsurigasaki θα έχει ιδανικές συνθήκες αρκεί το “μάτι της καταιγίδας” να μην βρεθεί στην παραλία καθώς αυτό θα ήταν καταστροφικό και επικίνδυνο για τους αθλητές καθώς θα σηκωθούν κύματα δύο φορές πάνω από το επιτρεπτό. Η συγκεκριμένα παραλία βρίσκεται περίπου 150 ανατολικά του Τόκιο. Μάλιστα ο διαγωνισμός σέρφινγκ καθυστέρησε σήμερα λόγω χαμηλής παλίρροιας.
Τόκιο: Η γερμανική ομάδα γυμναστικής αντιδρά στην σεξουαλικοποίηση του αθλήματος
Ολυμπιακοί Αγώνες: Από ανακυκλωμένα μπουκάλια οι στολές των Ιαπώνων λαμπαδηδρόμων
Η οργανωτική επιτροπή των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων προβάλλει το Τόκιο 2020 ως τους πιο «πράσινους» Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουν διοργανωθεί ποτέ. Αν και πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για «περιβαλλοντικό ξέπλυμα», οι στολές των Ιαπώνων λαμπαδηδρόμων κατασκευάστηκαν από υλικό που προήλθε από ανακύκλωση πλαστικών φιαλών τις οποίες συνέλεξε η Coca-Cola, επίσημος χορηγός των Αγώνων και ένας από τους κορυφαίους ρυπαντές πλαστικού παγκοσμίως, εδώ και πολλά χρόνια.
Η Tokyo Olympic Association σχεδίασε τις unisex στολές των λαμπαδηδρόμων με θέμα «Η Ελπίδα Φωτίζει τον Δρόμο μας».
Το τμήμα ντιζάιν της Ένωσης, με επικεφαλής τον διευθυντή ολυμπιακού ντιζάιν Daisuke Obana, συνεργάστηκε με τον κολοσσό αναψυκτικών για τη δημιουργία των στολών: πλαστικές φιάλες που συνέλεξε η Coca-Cola ανακυκλώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για μέρος της στολής, στο πλαίσιο που στόχου που έχει τεθεί, δηλαδή της «διοργάνωσης βιώσιμων Αγώνων».
«Έχω ερμηνεύσει τη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας ως κάτι που συνδέει τους λαμπαδηδρόμους με τις σκέψεις τους με άλλα λόγια κάθε ένας που θα συμμετέχει στη λαμπαδηδρομία και θα έχει διάφορες σκέψεις -και όσον αφορά στους Αγώνες- και η Φλόγα που θα συνδέει αυτές τις σκέψεις» σχολίασε σχετικά σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Daisuke Obana.
Όπως και με την Ολυμπιακή Δάδα, η οποία κατασκευάστηκε από οικοδομικά απορρίμματα από τον μεγάλο σεισμό στην ανατολική Ιαπωνία και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011, και στις στολές των λαμπαδηδρόμων επιδίωξη της Ένωσης ήταν να συμβάλει η λαμπαδηδρομία στην ίαση των τραυμάτων των θυμάτων και να υμνήσει την πρόοδο που έχει έκτοτε συντελεστεί. Η λαμπαδηδρομία επί ιαπωνικού εδάφους ξεκίνησε τον Μάρτιο στη Φουκουσίμα, τιμώντας τις ζωές που χάθηκαν από τον σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή εκεί.
«Στην Ιαπωνία, αναφέρονται σε αυτούς τους Αγώνες ως «οι Αγώνες της Ανάκαμψης», άρα η Ολυμπιακή Φλόγα θα ξεκινήσει το ταξίδι της από μια περιοχή που επλήγη από πρόσφατες φυσικές καταστροφές.
Ελπίζω ότι η Ολυμπιακή Φλόγα που μεταφέρεται στη Ιαπωνία θα φέρει μαζί της την ενθάρρυνση και τις σκέψεις ανθρώπων από όλον τον κόσμο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Daisuke Obana.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Χωρίς μάσκες στο βάθρο για 30 δευτερόλεπτα
Την απόφαση να μπορούν οι αθλητές που ανεβαίνουν στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο να αφαιρούν τις μάσκες από τα πρόσωπά τους για 30 δευτερόλεπτα έλαβε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Αφορμή για να αλλάξει κάπως στάση η ΔΟΕ στο συγκεκριμένο θέμα στάθηκε η ενέργεια των κολυμβητριών της Αυστραλίας, που πανηγύρισαν την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 4Χ100 ελεύθερο, σε συνδυασμό με την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ του αγωνίσματος.
Οι Μπρόντε Κάμπελ, Μεγκ Χάρις, Έμα ΜακΚίον και Κέιτ Κάμπελ, την ώρα που είχαν ανέβει στο βάθρο, έβγαλαν για λίγο τις μάσκες τους, προκειμένου να φωτογραφηθούν, όπως έκαναν και οι αθλήτριες των ΗΠΑ και του Καναδά, που πήραν τη 2η και την 3η θέση αντίστοιχα.
Ήταν επόμενο η κίνηση αυτή να προκαλέσει συζητήσεις, την ώρα που υπάρχουν αυστηροί κανόνες τόσο από τη ΔΟΕ όσο και από τις ιαπωνικές Αρχές για τη χρήση της μάσκας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Η ΔΟΕ πήρε αμέσως θέση μετά τον «ντόρο» που προκλήθηκε και με επίσημη ενημέρωση προς τις ομάδες ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας έκανε γνωστό ότι εδώ και λίγες ώρες ο κανονισμός άλλαξε με παρέμβαση της ΔΟΕ, και στο εξής όποιος αθλητής ή αθλήτρια ή ομάδα ανεβαίνει στο βάθρο των νικητών θα έχει το δικαίωμα να αφαιρεί για μισό λεπτό τη μάσκα από το πρόσωπο, προκειμένου να βγαίνουν οι αναμνηστικές φωτογραφίες.
«Η ΔΟΕ μάς κοινοποίησε τους νέους κανόνες. Σύμφωνα με αυτούς, οι αθλητές μπορούν να βγάζουν τη μάσκα για 30 δευτερόλεπτα πάνω στο βάθρο, για τις φωτογραφίες, και μετά είναι υποχρεωμένοι να τις ξαναφορούν.
Οι αθλήτριές μας ακολούθησαν τη σχετική οδηγία που έλεγε ότι μπορούσαν να βγάλουν τις μάσκες. Η ΔΟΕ επιβεβαίωσε πως όλα έγιναν σωστά» τόνισαν οι εκπρόσωποι της Αυστραλίας, ενώ η ΔΟΕ ξεκαθάρισε πως έχει κάνει αυστηρές συστάσεις στους αθλητές να αποφεύγουν τις αγκαλιές πάνω στο βάθρο.
«Είμαστε μαζί με τους αθλητές, όμως δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι αυστηροί κανόνες που είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε. Ζητάμε από όλους να υπακούουν σε αυτούς.
Είναι σημαντικό για όλα τα αθλήματα, για όλους όσοι εμπλέκονται και για τους ιάπωνες φίλους μας, και θα στέλναμε με αυτόν τον τρόπο ένα ισχυρό μήνυμα» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς.
Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Απίστευτη στιγμή -Ποδηλάτισσα πανηγύρισε το χρυσό, αλλά το είχε πάρει άλλη
Η Ολλανδή ποδηλάτης Ανεμιέκ βαν Βλέτεν πανηγύρισε έξαλλα καθώς διέσχισε τη γραμμή τερματισμού στην ποδηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2021 πιστεύοντας ότι είχε καταφέρει να εξασφαλίσει το χρυσό μετάλλιο. Αλλά έκανε λάθος.
Η Αυστριακή Άννα Κισενχόφερ κατετάγη τελικά πρώτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2021 έχοντας ολοκληρώσει τον αγώνα της ένα λεπτό και 15 δευτερόλεπτα νωρίτερα. Η χαρά της Βαν Βλέτεν μετατράπηκε τελικά σε απογοήτευση όταν της είπαν ότι ήρθε δεύτερη και ξέσπασε σε δάκρυα εξηγώντας το λάθος της.
Η Ολλανδή ποδηλάτης, που ήταν φαβορί στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2021 πριν από τον αγώνα και είχε συγκεντρώσει τα βλέμματα επάνω της με τις ελπίδες της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου, έκανε ένα σπριντ στο τελευταίο σημείο του αγώνα με ένα τεράστιο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της. Δυστυχώς, δεν γνώριζε πως η Αυστριακή, μαθηματικός στο επάγγελμα, Κισενχόφερ είχε κάνει μια εντυπωσιακή κούρσα. Υπενθυμίζεται ότι οι ποδηλάτες των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχουν πρόσβαση σε ράδιο, όπως κάνουν στους επαγγελματικούς αγώνες με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν που βρίσκονται οι υπόλοιποι αθλητές.
«Νόμιζα ότι είχα κερδίσει. Έκανα λάθος»
Η απογοήτευση ήταν εμφανής στην Ολλανδή αθλήτρια. «Ναι, νόμιζα ότι είχα κερδίσει. Έκανα λάθος» είπε η Βαν Βλέτεν στους δημοσιογράφους, με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης να το χαρακτηρίζουν μεγάλο λάθος. «Ένιωσα πολύ ηλίθια όταν το ανακάλυψα. Μιλάμε για εσφαλμένη επικοινωνία. Δεν ήξερα πώς είχε η κατάσταση όπως και κανείς άλλος».
Πάντως δεν ήταν οι μόνοι που δεν πρόσεξαν ότι η Αυστριακή Κισενχόφερ προηγούνταν. Η επίσης πρωταθλήτρια Άννα βαν ντερ Μπρέγκεν επίσης νόμιζε ότι νίκησε η Βλέτεν στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2021. Όσο για τη νικήτρια; «Δνε μπορούσαν να το πιστέψω» είπε. «Ακόμη και όταν πέρασα τη γραμμή τερματισμού, σκεφτόμουν: ‘Τι έγινε τώρα;’».
Τόκιο: Τι έκαναν σήμερα (26/07) οι αθλητές και αθλήτριες της ελληνικής αποστολής
Η ιστιοπλόος μας Βασιλεία Καραχάλιου έκανε δύο εντυπωσιακές ιστιοδρομίες στα Laser Radial, και πλέον φιγουράρει στη 2η θέση της γενικής κατάταξης έπειτα από τέσσερις ιστιοδρομίες.
Από κει και πέρα, ο Βύρων Κοκκαλάνης έπεσε στη 13η θέση της γενικής κατάταξης στα RS:X μετά την έκτη ιστιοδρομία, ενώ για το ίδιο αγώνισμα στις γυναίκες η Κατερίνα Δίβαρη ανέβηκε από την 23η στην 21η θέση της κατάταξης.
Στην κολύμβηση, ο Απόστολος Χρήστου έμεινε εκτός του τελικού στα 100μ. ύπτιο, ενώ η Δώρα Γκουντούρα στην ξιφασκία αποκλείστηκε στη φάση των «32».
Ο Νίκος Μαυρομάτης είχε 119/125 βολές στα προκριματικά του σκιτ και πήρε την 20ή θέση στην τελική κατάταξη, ενώ ο Περικλής Ηλίας κατετάγη 35ος στην ορεινή ποδηλασία.
Πηγή: ΑΠΕ, Ethnos, iefimerida, In.gr
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ