Αθλητισμός

Γιατί ο Στέφανος Τσιτσιπάς πέτυχε κάτι πραγματικά σπουδαίο

Ο φοβερός 20χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς, η λαμπρή πορεία και το υποσχόμενο μέλλον.

Parallaxi
γιατί-ο-στέφανος-τσιτσιπάς-πέτυχε-κάτ-349928
Parallaxi

Λέξεις: Ειρήνη Μοσχούλα

Την τελευταία εβδομάδα παρακολουθούμε τις συνεχείς επιτυχίες ενός νέου Έλληνα αθλητή ο οποίος κατορθώνει να αποσπά θετικά σχόλια από τους καλύτερους τενίστες αλλά και μεγάλες αθλητικές εφημερίδες και ιστοσελίδες παγκοσμίως.

Ο 20χρονος, Στέφανος Τσιτσιπάς συμμετείχε στη μεγάλη διοργάνωση του Rogers Cup στον Καναδά, μια διοργάνωση της σειράς των ATP Masters 1000, και κατάφερε αλλεπάλληλες επιτυχίες σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και συνολικά για το ελληνικό τένις.

Ο Έλληνας αθλητής κατάφερε να προκριθεί στον πρώτο του τελικό ενός Masters 1000 τουρνουά, ενώ στην πορεία του σε αυτό απέκλεισε 4 παίκτες από το Top10 της παγκόσμιας κατάταξης. Το γεγονός αυτό, τον μετατρέπει στον μικρότερο σε ηλικία παίκτη που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο στο ίδιο τουρνουά.

Ξεκινώντας τη φετινή σεζόν, ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρισκόταν στο No.91 της παγκόσμιας κατάταξης με 606 βαθμούς, έχοντας ως προσωπικό στόχο την είσοδο στο Top50. Η επιτυχία του στόχου αυτού ήρθε με την πρόκρισή του στον τελικό του Barcelona Open τον Απρίλιο, όπου έχασε από τον Rafael Nadal (6-2 6-1). Επόμενος στόχος στην καριέρα του έγινε η είσοδος στο Top30. Στόχος τον οποίο κατάφερε μετά από μία πολύ καλή εβδομάδα, στο Citi Open της Washington όπου βρέθηκε στην θέση No.27 στις 06 Αυγούστου.

Κι έτσι, μπαίνοντας στο τουρνουά του Rogers Cup στο Τορόντο είχε ήδη καταφέρει να βελτιώσει την career high θέση του για τη φετινή σεζόν 13 φορές! Στο Τορόντο απέδειξε πως είναι ένας κορυφαίος τενίστας καθώς μπορεί να προσαρμόζεται στο παιχνίδι του αντιπάλου και να αλλάζει τεχνική όταν το παιχνίδι δεν του βγαίνει. Πράγμα που φάνηκε ξεκάθαρα στο παιχνίδι με τον Novak Djokovic όπου κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον γρήγορο ρυθμό του και τα μεγάλα χτυπήματα, όπως επίσης και σε αυτό με τον Kevin Anderson όπου αντιμετώπισε ένα από τα ισχυρότερα πρώτα σερβίς του Top20.

Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν του ήταν εύκολο στο παιχνίδι με τον Rafael Nadal, όπου πειραματίστηκε στις εναλλαγές παιχνιδιού, αλλά βρήκε απέναντί του έναν πολύ καλά προετοιμασμένο Nadal με τεράστια εμπειρία, και αστείρευτες τεχνικές ικανότητες. Τα παιχνίδια του Τσιτσιπά στο Rogers Cup της περασμένης εβδομάδας ήταν τα εξής:

Damir Dzumhur No.24 (6-3 7-63) Dominic Thiem No.8 (6-3 7-66) Novak Djokovic No.10 (6-3 6-75 6-3) Alexander Zverev No.3 (3-6 7-611 6-4) Kevin Anderson No.6 (6-74 6-4 7-67) Rafael Nadal No.1 (2-6 6-7)

Με την επιμονή του, τις τεχνικές ικανότητές του και την ψύχραιμη αντίδρασή του μέσα σε κάθε παιχνίδι, κατάφερε να ανέβει στη θέση Νο.15 της παγκόσμιας κατάταξης, από σήμερα, με 2.089 βαθμούς έχοντας ακόμα μπροστά του μεγάλα τουρνουά πριν το τέλος της φετινής σεζόν.

Συνολικά, έχει 34 νίκες στα παιχνίδια του, 7 από τις οποίες είναι απέναντι σε παίκτες του Top10 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ τις 30 απ’ αυτές τις έχει επιτύχει τη σεζόν 2018. Έχει καταφέρει να προκριθεί σε 5 ημιτελικούς καριέρας, οι 4 εκ των οποίων έγιναν τη φετινή σεζόν στα τουρνουά Estoril Open, Barcelona Open, Citi Open, Rogers Cup. Φέτος, κατάφερε επίσης να σημειώσει την 1η του νίκη σε Grand Slam διοργάνωση στο Roland Garros, τον Μάιο. Επίσης, στη διοργάνωση του τρίτου Grand Slam, του Wimbledon, κατάφερε την πρόκριση στον 4ο γύρο, όντας ο πρώτος Έλληνας τενίστας που παίζει στα προημιτελικά του τουρνουά. Έπειτα από την επιτυχία του στο Wimbledon, μια υπογεγραμμένη ρακέτα του από τη φετινή διοργάνωση, συμπεριλαμβάνεται στα εκθέματα του Wimbledon Lawn Tennis Museum, ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία παγκοσμίως σχετικά με το τένις.

Πέρα όμως από τις on court επιτυχίες του Τσιτσιπά, είναι πολύ αγαπητός στον κόσμο και πάντοτε σεμνός στις δηλώσεις του και στον τρόπο που διαχειρίζεται και μοιράζεται με το κοινό τις επιτυχίες του. Σίγουρα, πρόκειται για ένα συγκροτημένο παιδί, μόλις 20 χρονών, ο οποίος θέλει να αναδείξει την αγάπη του για το άθλημα και ταυτόχρονα να αποδείξει και σε άλλα νέα παιδιά πως μπορούν να καταφέρουν αυτό που ονειρεύονται, προσπαθώντας πολύ γι’ αυτό.

“Θέλω να εμπνεύσω άλλους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν το ίδιο πράγμα. Να τους δώσω μια ιδέα για το πώς λειτουργεί το tour και πώς είναι το τένις. Πόσο όμορφο είναι να μπορείς να ταξιδεύεις, κάποιες φορές. Μου βγαίνει φυσικά και όταν το κάνω, νιώθω περισσότερο χαρούμενος από πριν.”

Το επόμενο παιχνίδι του Στέφανου Τσιτσιπά είναι στο πλαίσιο της διοργάνωσης Western & Southern Open στο Cincinnati των Η.Π.Α. την Τρίτη 14/08 στις 17:00 απέναντι στον David Goffin (CosmoteTV Sports). Ο Τσιτσιπάς θα συμμετέχει και στο τελευταίο Grand Slam της σεζόν, το US Open το οποίο διοργανώνεται δύο εβδομάδες, από 27 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα