Γιατί τα ελληνικά τυριά είναι τόσο ακριβά, ενώ στην Ιταλία παρέμεινε σταθερή η τιμή τους
Ποιος ο λόγος των αυξήσεων;
Σε είδος απλησίαστο φαίνεται πως έχει μετατραπεί το ελληνικό τυρί, είτε είναι φέτα, είτε γραβιέρα, αφού οι συνεχείς ανατιμήσεις κάνουν τον Έλληνα καταναλωτή να πληρώνει χρυσά, είδη που μπορούσε να αγοράσει σε συχνή βάση τα περασμένα χρόνια.
Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή της ελληνικής γραβιέρας έχει φτάσει να είναι πια αυξημένη κατά 56.52%.
Την ίδια ώρα οι τιμές των ιταλικών τυριών, παρά το γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων σε όλο τον κόσμο, φαίνεται να είναι προσιτές για τους καταναλωτές, αφού οι αυξήσεις δεν ξεπέρασαν το 22%.
Ο λόγος των αυξήσεων είναι το ότι για τα ελληνικά τυριά ΠΟΠ και ΠΓΕ πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ελληνικό γάλα.
Όμως αυτό πλέον είναι δυσεύρετο λόγω της συρρίκνωσης της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Λόγω της εκτόξευσης των ζωοτροφών, οι κτηνοτρόφοι έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε συρρίκνωση των κοπαδιών τους ειδικά στα αιγοπρόβατα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Mega, σε μια τριετία ο ελληνικός πρωτογενής τομέας έχασε 870.000 πρόβατα και 535.000 κατσίκια.
Αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στη γαλακτοπαραγωγή, αφού το ίδιο χρονικό διάστημα η χώρα απώλεσε 174.000 τόνους πρόβειου και 160.000 τόνους κατσικίσιου γάλακτος.
Οι μέσες τιμές παραγωγού στο πρόβειο γάλα παρουσιάζουν αύξηση 29,6% και στο γίδινο 28,6%.
Μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο αρκετές επιχειρήσεις τυροκόμησης που πραγματοποιούν εξαγωγές να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις παραγγελίες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο απομιμήσεων ελληνικών τυριών όπως της φέτας σε αγορές του εξωτερικού.