Top

Γιατί τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του COVID εξακολουθούν να είναι χαμηλά σε ορισμένες χώρες;

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία σε όλο τον κόσμο

Parallaxi
γιατί-τα-ποσοστά-εμβολιασμού-κατά-του-co-752070
Parallaxi

corona

Οι περιορισμένες προμήθειες παραμένουν πρόβλημα, αλλά οι ειδικοί λένε ότι άλλες προκλήσεις περιλαμβάνουν πλέον απρόβλεπτες παραδόσεις, αδύναμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και διστακτικότητα εμβολίων.

Οι περισσότερες χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού βρίσκονται στην Αφρική. Από τα τέλη Φεβρουαρίου, 13 χώρες στην Αφρική έχουν εμβολιάσει πλήρως λιγότερο από το 5% του πληθυσμού τους, σύμφωνα με τον Phionah Atuhebwe, υπεύθυνο του περιφερειακού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Αφρική.

Άλλες χώρες με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού περιλαμβάνουν την Υεμένη, τη Συρία, την Αϊτή και την Παπούα Νέα Γουινέα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του περασμένου έτους, οι αναπτυσσόμενες χώρες μαστίζονταν από έλλειψη προμηθειών. Οι πλούσιες χώρες αποθήκευαν δόσεις και πολλές χώρες δεν είχαν τις εγκαταστάσεις για να φτιάξουν δικά τους εμβόλια. Η COVAX – μια πρωτοβουλία για την ισότιμη διανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο – άργησε να χορηγήσει εμβόλια.

Πολλές πλούσιες χώρες είχαν προγραμματίσει να δωρίσουν δόσεις μόλις εμβολιαστούν οι δικοί τους πληθυσμοί, αλλά η εμφάνιση των παραλλαγών δέλτα και όμικρον ώθησε τις εκστρατείες ενίσχυσης που καθυστέρησαν περαιτέρω, αυτά τα σχέδια. Οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν σε μεγάλο βαθμό αρνηθεί να μοιραστούν τις φόρμουλες ή την τεχνολογία τους, περιορίζοντας περαιτέρω την παραγωγή.

Έχουν επίσης προκύψει άλλα προβλήματα στους εμβολιασμούς.

«Το κύριο πρόβλημα μεταξύ των χωρών με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού είναι η κακή υποδομή για τη διανομή εμβολίων», λέει η Ντίνα Μπορζεκόφσκι, διευθύντρια της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. «Αυτό που απουσιάζει είναι οι βέλτιστες πρακτικές για τη λήψη εμβολίων σε πληθυσμούς που συνήθως ζουν χωρίς ασφαλή συστήματα υγιεινής ή αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια».

Τα δωρεάν εμβόλια παραδίδονται επίσης μερικές φορές κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, δίνοντας στους υγειονομικούς υπαλλήλους λίγο χρόνο για να τα διανείμουν, λέει ο Sinhye Ha των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Σε ορισμένες χώρες λείπουν επίσης υλικά όπως σύριγγες για την ένεση των εμβολίων ή τρόποι διατήρησης των εμβολίων στη σωστή θερμοκρασία.

Η διστακτικότητα των εμβολίων που τροφοδοτείται από την παραπληροφόρηση και τη δυσπιστία προς τις κυβερνήσεις συνέβαλε επίσης στη χαμηλή απορρόφηση εμβολίων σε ορισμένες χώρες, λέει ο Atuhebwe.

Γαλλία : 110.744 νέες μολύνσεις, 167 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα 110.744 νέα κρούσματα κορονοϊού και 167 θανάτους εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19.

Την ίδια ώρα 2.321 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οκτώ λιγότεροι σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο.

Από την έναρξη της πανδημίας, η Γαλλία αριθμεί περισσότερα από 136.000 θύματα.

Ακόμη 32 θάνατοι σε Βικτώρια και Νέα Νότια Ουαλία

Σε 32 ανήλθαν οι νέοι θάνατοι COVID-19 σε Βικτώρια και Νέα Νότια Ουαλία, ενώ αναμένονται τα στοιχεία και από τις άλλες Πολιτείες και Περιοχές.

Ειδικότερα, η Βικτώρια ανακοίνωσε 23 θανάτους, 7.093 νέα κρούσματα (έναντι 7.126 την προηγούμενη), 262 νοσηλευόμενους (από 264), 33 στην εντατική.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων με την 3η δόση, 18 ετών και άνω, ανέρχεται σε 59,8%.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε 9 ακόμη θανάτους, 11.338 νέα κρούσματα (από 10.650 την προηγούμενη και 8.874 την Τρίτη), 1.035 νοσηλευόμενους (από 1.072), 43 στην εντατική.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων και με την 3η δόση, 18 ετών και άνω, ανέρχεται σε 54,8%.

Εμβόλιο: Με ποιο κινδυνεύεις λιγότερο να νοσηλευτείς λόγω Covid-19

Ο κίνδυνος νοσηλείας λόγω Covid-19 μετά τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson είναι περίπου πενταπλάσιος σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν με το δύο δόσεων εμβόλιο Pfizer/NioNTech, όπως δείχνει μία μεγάλη γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, συνέκριναν στοιχεία για σχεδόν 700.000 άτομα που εμβολιάστηκαν με J&J και άλλους τόσους με Pfizer. Η μέση ηλικία των ατόμων ήταν τα 66 έτη. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκε σχεδόν όλος ο πληθυσμός άνω των 55 ετών που είχε κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο στη Γαλλία.

Διαπιστώθηκε ότι στο χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών μετά τον εμβολιασμό στην ομάδα των εμβολιασμένων με J&J υπήρξαν 129 εισαγωγές στο νοσοκομείο, ενώ στην ομάδα της Pfizer μόνο 23 (δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο). Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το εμβόλιο Pfizer είχε αποτελεσματικότητα 92% έναντι του κινδύνου νοσηλείας, ενώ της J&J 59%.

Οι Γάλλοι επιστήμονες συμπέραναν ότι αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τη σύσταση ότι πρέπει να χορηγείται δεύτερη ενισχυτική δόση εμβολίου mRNA (Pfizer ή Moderna) σε όσους είχαν κάνει αρχικά το μονοδοσικό εμβόλιο.

Για ποιους συνιστά το φάρμακο molnupiravir o ΠΟΥ

Η διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τάσσεται υπέρ της χρήσης του αντιικού φαρμάκου μολνουπιραβίρη (molnupiravir) της Merck σε ασθενείς που δεν έχουν βαριά Covid-19, αλλά έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο. Στην κατηγορία αυτή θεωρείται ότι ανήκουν ιδίως οι ανεμβολίαστοι, οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή χρόνιες παθήσεις.

Η επιτροπή του ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι νέοι και κατά τα άλλα υγιείς ασθενείς με κορονοϊό, τα παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες δεν πρέπει να παίρνουν το φάρμακο λόγω των δυνητικών επιπτώσεών του. Το molnupiravir εμποδίζει τον κορονοϊό να πολλαπλασιάζεται και να εξαπλώνεται μέσα στο σώμα. Αν χρησιμοποιηθεί έγκαιρα, όσο γίνεται νωρίτερα μετά την αρχική λοίμωξη, βοηθά στο να αποτρέψει την εκδήλωση πιο σοβαρών συμπτωμάτων της Covid-19.

Η νέα σύσταση του ΠΟΥ, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, βασίζεται σε νέα δεδομένα από έξι τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά 4.796 ασθενείς. Από αυτές προκύπτει ότι το molnupiravir μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας (43 λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο ανά 1.000 ασθενείς υψηλού κινδύνου) και τον χρόνο αποδρομής των συμπτωμάτων (3,4 λιγότερες μέρες νόσησης κατά μέσο όρο), ενώ υπάρχει και μια μικρή μείωση της θνησιμότητας (έξι λιγότεροι θάνατοι ανά 1.000 ασθενείς).

Η σύσταση δεν αφορά ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα κλινικής δοκιμής του φαρμάκου σε αυτή την ομάδα. Επίσης οι ειδικοί του ΠΟΥ επισημαίνουν τα προβλήματα κόστους και διαθεσιμότητας του molnupiravir. Στην ίδια σύσταση η επιτροπή των ειδικών συνιστά επίσης μια θεραπεία που συνδυάζει δύο μονόκλωνα αντισώματα (casirivimab και imdevimab) αλλά μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή

Όμικρον του κορονοϊού, καθώς έναντι της τελευταίας το εν λόγω «κοκτέιλ» δεν είναι αποτελεσματικό. Ακόμη, η επιτροπή υπενθυμίζει ότι συνεχίζει να συνιστά τη χρήση του Baricitinib, των κορτικοστεροειδών και των αναστολέων της ιντερλευκίνης-6 στους ασθενείς με βαριά Covid-19, καθώς επίσης τη χρήση του μονοκλωνικού αντισώματος sotrovimab στους ασθενείς με σχετικά ήπια Covid-19, ενώ τάσσεται κατά της χρήσης του πλάσματος αίματος ιαθεντων, της ιβερμεκτίνης και της υδροξυχλωροκίνης στους ασθενείς Covid-19, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της νόσου.

Αντιφλεγμονώδες φάρμακο βοηθά έναντι σοβαρής νόσησης από Covid-19

Βρετανοί ειδικοί ανακάλυψαν ακόμα ένα φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει νοσούντες από Covid.

Πρόκειται για το αντιφλεγμονώδες baricitinib  που χρησιμοποιείται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Δοκιμές υποδεικνύουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά το ένα πέμπτο σε ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία.

Θα μπορούσε να χρησιμοποιείται με άλλες αγωγές κατά της Covid, όπως το φτηνό στεροειδές dexamethasone, για να σωθούν ακόμα περισσότερες ζωές, σημειώνουν οι ερευνητές. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ τους θανάτους.

Φαίνεται πως ορισμένοι πολύ σοβαρά άρρωστοι από Covid περιλαμβανόμενων αυτών σε αναπνευστήρες έχουν καλύτερη εξέλιξη αν λαμβάνουν baricitinib. Το όφελος ήταν επιπλέον άλλων αποδεδειγμένα σωτήριων φαρμάκων.

Ο ερευνητής στην κλινική δοκιμή Recovery, Sir Martin Landray, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αγωγή με το baricitinib βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19. Επίσης ότι το όφελος είναι επιπρόσθετο αυτού από άλλες αγωγές που περιορίζουν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού, όπως τα dexamethasone και tocilizumab.

Το παραπάνω ανοίγει την πιθανότητα χρήσης συνδυασμών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τη μείωση του κινδύνου θανάτου σε ορισμένους από τους πιο βαριά νοσούντες.

Τέλος το πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι μάσκες στη Γαλλία

Δεν θα απαιτούνται πλέον μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και πιστοποιητικά εμβολιασμού από αργότερα τον Μάρτιο, όπως δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ την Πέμπτη στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1.

«Η κατάσταση βελτιώνεται, οπότε ανακοινώνω ότι από τη Δευτέρα 14 Μαρτίου θα αναστείλουμε την εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι δεν θα απαιτούνται πλέον μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, με εξαίρεση τα μέσα μαζικής μεταφοράς, «δεδομένου του συνωστισμού».

Η Γαλλία ακολούθησε αυτή την πολιτική, αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκωτία ανακοίνωσαν ότι θα άρουν τους περιορισμούς για την Covid-19 νωρίτερα τον Φεβρουάριο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα