Γιατροί και νοσηλευτές περιγράφουν τη δραματική κατάσταση σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου

Εφιαλτικές εφημερίες χωρίς εφεδρείες

Parallaxi
γιατροί-και-νοσηλευτές-περιγράφουν-τ-633319
Parallaxi

Δραματική περιγράφουν την κατάσταση στα νοσοκομεία οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δίνουν καθημερινό αγώνα στην πρώτη γραμμή κατά του κοροναϊού που παρά το lockdown συνεχίζει την επέλαση σε όλη τη χώρα.

Το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ βρίσκεται στα όρια της απόγνωσης, καθώς στις 8 σήμερα, Τετάρτη ξεκίνησε μια ακόμη εφιαλτική εφημερία, χωρίς εφεδρείες.

Το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την εφημερίδα με 230 ασθενείς Covid ενώ μέχρι τη λήξη της το πρωί της Πέμπτης και με τις νέες εισαγωγές που θα προκύψουν, ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τους 300 αρρώστους.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο εντατικολόγος του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Τσάπας σχετικά με την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης.

«Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ δύσκολη, είμαστε στο μη παρέκει» λέει ο κ. Τσάπας, που αναφέρει ότι πρόβλημα υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, καθώς τα κρεβάτια για διασωληνωμένους μέσα στις εντατικές δεν επαρκούν και πλέον διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε χώρους εκτός εντατικής – σε χώρους ανάνηψης χειρουργείων, σε χειρουργικές αίθουσες και σε άλλους χώρους με την κατάλληλη υποδομή ώστε να συνδέονται οι αναπνευστήρες. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Τσάπα δεν γίνεται μόνο στο «Παπαγεωργίου» αλλά σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης.

Ο ίδιος τονίζει ότι όλοι οι γιατροί προσφέρουν τα μέγιστα, ωστόσο υπό συνθήκες τόσο μεγάλου φόρτου διασωληνωμένων ασθενών ελλοχεύει ο κίνδυνος της πτώσης της ποιότητας νοσηλείας και της υποθεραπείας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάπα δεν έγιναν οι απαραίτητες στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Απαιτούνται γιατροί και νοσηλευτές επαρκείς σε αριθμό, ποιότητα και εκπαίδευση.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνές Ιταλίας με ασθενείς με covid σε ράντζα τόνισε ότι το πώς θα εξελιχθεί η ανάγκη για διασωληνώσεις τις επόμενες ημέρες είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε.

Όπως λένε οι εργαζόμενοι στο iatropedia.gr, το ΑΧΕΠΑ ξεκινά την εφημερία του με το προσωπικό στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης και με την αγωνία ότι δεν υπάρχει κενό κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με σοβαρή πνευμονία, που θα χρειαστούν διασωλήνωση.

«Έχουμε 40 κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Covid και τα 40 είναι κατειλημμένα», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός.

Και συνεχίζει: «Έχουμε 230 νοσηλευόμενους μέσα στο Νοσοκομείο θετικούς και ξεκινάμε μια εφημερία με μηδενικά κρεβάτια ΜΕΘ. Άγνωστο τι θα γίνει«.

ΑΧΕΠΑ: «Δεν βλέπουμε φως στο τούνελ»

Γιατροί και νοσηλευτές συνεχίζουν να εργάζονται με αυταπάρνηση εδώ και 15 ημέρες σε εξαντλητικούς ρυθμούς, χωρίς ξεκούραση και ρεπό.

Κάποιοι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα μέσα στο νοσοκομείο.

Στη σωματική κούραση, έρχεται να προστεθεί και η ψυχολογική, σύμφωνα με τον κ. Κοροξενό:

«Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει κάτι για να το σώσουμε, ή αν θα μπορούσαμε να τα βελτιώναμε τα πράγματα νωρίτερα. Σημασία έχει ότι σήμερα -και εάν συνεχίσει ακόμη δύο τρεις μέρες αυτή η εισροή των ασθενών στα νοσοκομεία- δεν θα αντέξουμε. Μπορεί ξενοδοχειακό εξοπλισμό να έχουμε -από κρεβάτια και μηχανήματα- να υποστηρίζεται το σύστημα μηχανικά στο ΑΧΕΠΑ, αλλά το εργατικό δυναμικό έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του και αρχίζει και μπαίνει και ο θυμός σιγά – σιγά ανάμεσα στους εργαζόμενους και η απόγνωση. Που θα πάει αυτό το πράγμα; Μέχρι πότε; Ανάσα δεν παίρνουμε» λέει.

Και τα διπλάσια «χέρια» να υπήρχαν πάλι δεν θα έφταναν. Πόσο μάλλον που το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ έχει αποδεκατιστεί εδώ και ενάμιση μήνα, από τη διασπορά του κοροναϊού στο νοσοκομείο. Εκατόν πενήντα γιατροί και νοσηλευτές διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό. Σήμερα νοσούν ακόμη περίπου 20. Όσοι είχαν την τύχη να μη νοσήσουν και εργάζονται ακόμη στο νοσοκομείο καλούνται να καλύψουν τα ωράρια, όσων συναδέλφων τους βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια.

Εργαζόμενοι ΑΧΕΠΑ: «Περιμένουμε ενισχύσεις με νέο προσωπικό»

Στο ανθρώπινο δυναμικό του ΑΧΕΠΑ έχουν προστεθεί μέχρι σήμερα τρεις Αναισθησιολόγοι – Εντατικολόγοι. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) το προσωπικό δεν επαρκεί, όπως λένε, ενώ ελλείψεις υπάρχουν σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, υπαλλήλους τεχνικής υπηρεσίας κλπ.

Με αγωνία, όπως αναφέρει το iatropedia.gr, οι εργαζόμενοι περιμένουν το νέο επικουρικό προσωπικό που αναμένεται να προσληφθεί ή να μετακινηθεί από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, με τη νέα τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Υγείας.

«Στις ΜΕΘ ξεκινήσαμε με 15 κρεβάτια έχουμε φτάσει στα 42 και έχουν έρθει 2-3 γιατροί. Και το προσωπικό έχει μειωθεί εξαιτίας αυτών που νοσούν. Λιγότεροι είναι οι εργαζόμενοι από πιο παλιά, ενώ οι κλίνες ΜΕΘ τριπλασιάστηκαν», λέει ο κ. Κοροξενός.

Καλύτερα είναι τα πράγματα στις κλινικές Covid, στις οποίες δεν χρειάζεται προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση. Έτσι έχουν επιστρατευθεί γιατροί όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτές από άλλες κλινικές. Κι εκεί φυσικά υπάρχουν ελλείψεις, όπως λένε οι εργαζόμενοι, καθώς υπήρχαν και πριν από την πανδημία του κοροναϊού.

ΠΗΓΗ: in.gr / iatropedia.gr / MEGA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα