Γιώργος Παπανδρέου: Η Δημοκρατία απειλείται ξανά
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό έκανε από το βήμα της Βουλής
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό έκανε από το βήμα της Βουλής, και στη συζήτηση επί της πρότασης μομφής, ο Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας τους ότι εργαλειοποιούν τους θεσμούς ή τους υπονομεύουν. Και τόνισε ότι η Δημοκρατία απειλείται ξανά, κυρίως λόγω του ύπουλου τρόπου με τον οποίο υπονομεύεται.
«Η Δημοκρατία απειλείται ξανά. Όμως υπάρχει μια διαφορά σήμερα σε σχέση με την δικτατορία. Τότε η κατάργηση των δημοκρατικών θεσμών ήταν τόσο ξεκάθαρη, αλλά και τόσο εύκολο να τη διαγνώσει κανείς.
Ο αγώνας για την αποκατάστασή της κατανοητός. Σήμερα, οι μέθοδοι υπονόμευσής της είναι ύπουλοι, λιγότερο φανεροί και ο αγώνας για την υπεράσπισή της είναι πιο δύσκολος και ο δρόμος δύσβατος. Και ο καλύτερος μαθητής αυτών των νέων μεθόδων, αποδεικνύεται η σημερινή Ν.Δ.», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
«Συμφωνούμε με την Πρόταση Δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε, καλώντας πάντως και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει «γενναία αυτοκριτική». «Γιατί όταν αναλάβατε την εξουσία, θεωρήσατε ότι “ήρθε η επανάσταση” και λειτουργήσατε “επαναστατικώ δικαίω”.
Αψηφώντας θεσμούς και λειτουργίες ελέγχου της εξουσίας – άρα και της δικής σας εξουσίας. Αντίληψη, που ακολουθεί ιστορικά την παραδοσιακή Αριστερά. Μια αντίληψη, σύμφωνα με την οποία, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», είπε
Ωστόσο, επιτιθέμενος στην κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Δεξιά, γνωστή για τις επιδόσεις της στο “φακέλωμα” των αντιπάλων της στο παρελθόν, σήμερα μας εκπλήσσει με τη δεινότητά της στις νέες τεχνολογίες».
«Αυτό όμως που δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει -και είναι κρίμα, πολύ κρίμα, αγαπητοί συνάδελφοι της Ν.Δ.-, είναι η διαχρονική της πορεία να εργαλειοποιεί θεσμούς, όπως την ΕΥΠ, να υπονομεύει θεσμούς που δεν της ταιριάζουν, όπως, τη Διαύγεια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, την Αυτοδιοίκηση, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, την αξιοκρατία», συμπλήρωσε και τόνισε:
«Το λεγόμενο επιτελικό σας κράτος, τελικά, κατάντησε ένα σύστημα διακυβέρνησης που υπονομεύει κάθε θεσμό δημοκρατικό. Που υπονομεύει κάθε τι που ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και εμποδίζει την πρόθεσή σας για κυριαρχία, πελατειακή διαχείριση του κράτους, για υπερ-συγκέντρωση, ιδιοποίηση και νομή της εξουσίας», είπε.