Διεθνή

Γιορτή της Μητέρας: Στη μητρότητα αφιερωμένο το σημερινό Google Doodle

Την ημέρα αυτή γιορτάζουν περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο

Parallaxi
γιορτή-της-μητέρας-στη-μητρότητα-αφιε-1007210
Parallaxi

Η σημερινή (14/05) ημέρα είναι αφιερωμένη στη μητρότητα εφόσον τιμάται η Γιορτή της Μητέρας, επομένως και το Google Doodle κινείται αναλόγως. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, με πολλά παιδιά να φτιάχνουν κάρτες και να προσφέρουν δώρα στη μητέρα τους.

Πώς άρχισε η Γιορτή της Μητέρας

Αναμφισβήτητα, ο εορτασμός των μητέρων ανάγεται στην εποχή των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι διοργάνωναν εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Ρέας, της μητέρας των θεών. Οι πρώτοι Χριστιανοί γιόρταζαν την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής ως Γιορτή της Μητέρας για να τιμήσουν τη Μαρία, τη μητέρα του Χριστού.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παράδοση της Γιορτής της Μητέρας μοιάζει πλέον πολύ με την αντίστοιχη αμερικανική, αλλά η προέλευσή της είναι διαφορετική, καθώς η ημέρα τιμά την επιστροφή στη μητέρα εκκλησία την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής. Οι Άγγλοι άποικοι που εγκαταστάθηκαν στην Αμερική, διέκοψαν την παράδοση της Κυριακής της Μητέρας, καθώς πιθανώς θα ήταν λίγο δύσκολο να επιστρέψουν στη μητέρα εκκλησία τους για την ημέρα αυτή.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, τον πρώτο καιρό, η Γιορτή της Μητέρας είχε συνδεθεί με την εορτή της Υπαπαντής,, αφού εκείνη την ημέρα (2 Φεβρουαρίου) η Ορθοδοξία τιμά την πρώτη επίσκεψη του Ιησού μαζί με την Παναγία και τον Ιωσήφ στην Εκκλησία.

Εντούτοις, από τη δεκαετία του 1960 και μετά, η Ελλάδα ακολούθησε τον δυτικό εορτασμό και έτσι η Γιορτή της Μητέρας πλέον τιμάται, κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Μολαταύτα, η Ορθόδοξη Εκκλησία επιμένει στην ημερομηνία της 2ας Φεβρουαρίου, διοργανώνοντας κάθε χρόνο σχετικές εκδηλώσεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα