Γιουχάν: Απίστευτες εικόνες συνωστισμού από εκεί που ξεκίνησε η πανδημία
Ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης είναι αντιμέτωπος με το δεύτερο κύμα
Η εικόνα του κόσμου να συσσωρεύεται σε ένα υδάτινο πάρκο στο Γουχάν της Κίνας, χωρίς μάσκες ή κοινωνικές αποστάσεις, μοιάζει με ένα σκληρό αστείο για τα έθνη όπου κανένα ανασταλτικό μέτρο δεν φαίνεται να βοηθάει στην καταπολέμηση της πανδημίας.
H Γιουχάν είναι η πόλη, όπου παρατηρήθηκαν τα πρώτα, παγκοσμίως, κρούσματα του κορωνοϊού. Η πόλη των 11 εκατομμυρίων, και ένα μεγάλο μέρος της γύρω επαρχίας, τέθηκε υπό αυστηρό εγκλεισμό για να σταματήσει η ραγδαία εξάπλωση του ιού.
Λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, στην κινεζική πόλη, το περασμένο Σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκε ένα πάρτι σε ένα υδάτινο πάρκο. Το πρακτορείο ειδησέων AFP δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο ενός φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στο Wuhan Maya Beach Water Park.
VIDEO: 🇨🇳 Crowds packed out a water park over the weekend in the central Chinese city of #Wuhan, where the #coronavirus first emerged late last year, keen to party as the city edges back to normal life pic.twitter.com/SJFBmx5sU8
— AFP news agency (@AFP) August 17, 2020
Αν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι το πάρκο λειτουργεί επίσημα με χωρητικότητα 50%, «κανένας δεν φάνηκε να φορά μάσκες προσώπου», ανέφερε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Το AFP πρόσθεσε την επίσημη εξήγηση ότι «δεν έχουν αναφερθεί επίσημα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης στην επαρχία Χουμπέι» από τα μέσα Μαΐου και ότι το μέτρου του “εγκλεισμού” των 76 ημερών είχε αρθεί από τον Απρίλιο.
Thousands of Chinese ignored the coronavirus and participated last weekend in a techno music macro party at a water park in Wuhan, where Coronavirus disease emerged at the end of 2019, which generated controversy this Monday on social networks. pic.twitter.com/tJKPQq8knW
— David (@DavidPrzMX) August 17, 2020
Ενώ κοντινές χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία κατάφεραν να επιβραδύνουν την επιδημία χωρίς καραντίνα, καμία άλλη χώρα δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Στις ΗΠΑ έχουν τώρα εφαρμόσει το μέτρο για διπλάσιο χρόνο από την Γιουχάν, 154 ημέρες από τη Δευτέρα, αν και αρχικά υποτίθεται ότι ήταν μόνο για 15 ημέρες για να επιβραδύνει την εξάπλωση. Ως αποτέλεσμα, η οικονομία έχει σταματήσει, οι μικρές επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί και εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν έξωση επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το ενοίκιο. Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
We cannot stop with our social distancing.
We cannot stop wearing our face coverings.
We cannot be going to house parties or standing among maskless crowds outside a bar.
We have to stick with the things we’ve been doing – things that are saving lives.
— Governor Phil Murphy (@GovMurphy) August 14, 2020
Επιπλέον, οι αλλαγές στα μέτρα που αφορούν τις μάσκες από τις κυβερνήσεις, «μην τις φοράτε, δεν λειτουργούν» τον Μάρτιο έως «όλοι πρέπει να τις φορέσουν αλλιώς πρόστιμα» τον Ιούλιο – έχει εξοργίσει πολλούς, που δηλώνουν απογοητευμένοι από τις ατελείωτες “κλειδαριές” και την οικονομική καταστροφή.
Παραδοχές από κορυφαίους επιστημονικούς συμβούλους, όπως ο Δρ Anthony Fauci στις ΗΠΑ, ότι η αρχική ρητορική στις μάσκες δεν προήλθε από την επιστήμη, αλλά από την επιθυμία να αποφευχθεί η συσσώρευση από το ευρύ κοινό, δεν βοήθησαν στην απόκτηση της εμπιστοσύνης του. Ούτε η συμπεριφορά του καθηγητή Neil Ferguson, του δημιουργού του μοντέλου της “καραντίνας”, ο οποίος πιάστηκε να την παραβιάζει για να είναι με την ερωμένη του, τον Μάιο. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επιμένουν ότι ο “εγκλεισμός” λειτουργεί, πρέπει να συνεχιστεί επ ‘αόριστον και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς αυτό το μέτρο.
Πηγή: RT