Top

Γκάγκα: Σε λίγο θα πρέπει να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με Covid ή με εγκεφαλικό

«Κάποιοι λένε ότι τα νέα μέτρα είναι αυστηρά και άλλοι ζητούν να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα»

Parallaxi
γκάγκα-σε-λίγο-θα-πρέπει-να-διαλέξουμε-835796
Parallaxi
Night Shift in the intensive care unit for the coronavirus disease (COVID-19) in Thoracic Diseases Hospital of Athens in Greece on May 18, 2021. / Νυχτερινή βάρδια στη μονάδα εντατικής θεραπείας για τη νόσο του κοροναϊού (COVID-19) στο Νοσοκομείο Θωρακικών Νοσημάτων της Αθήνας στην Ελλάδα στις 18 Μαΐου 2021.

«Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα κοροναϊού, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό», είπε η Μίνα Γκάγκα, στον ΑΝΤ1 σχολιάζοντας την απότομη αύξηση σε κρούσματα και διασωληνωμένους.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, είπε πως «είναι σαφές ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Ο καθένας μας ξέρει φίλους και γνωστούς που νοσούν. Έχουμε περισσότερα κρούσματα από ποτέ. Σήμερα όλοι μας ξέρουμε τους τρόπους ατομικής προστασίας, βασικότερος των οποίων είναι ο εμβολιασμός και πρέπει να τους ακολουθούμε. Αυτός που θέλει να παρακάμψει τα μέτρα, μπορεί. Αν θέλουν, μαζεύονται 20-30 φίλοι σε ένα σπίτι, χωρίς να τηρείται κανέναν μέτρο. Το θέμα είναι ο καθένας να τηρήσει τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Σε ότι αφορά τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, η κ. Γκάγκα παρατήρησε πως «κάποιοι λένε ότι τα νέα μέτρα είναι αυστηρά και άλλοι ζητούν να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα» και ότι εφαρμόζεται ότι είναι απαραίτητο, όπου είναι απαραίτητο.

Ανακοινώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας είπε ακόμη ότι «συζητείται από την Επιτροπή η δωρεάν χορήγηση τρίτου self test στα μικρά παιδιά, ώστε με ασφάλεια να μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις εξωσχολικές ή άλλες δραστηριότητες τους όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Αυτό είναι κάτι που ζητείται από τους γονείς και έχει αρχίσει να συζητείται στην Επιτροπή, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις».

Σε ότι δε αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την διάρκεια ισχύος του, σε σχέση και με την τρίτη δόση του εμβολίου, η κ. Γκάγκα είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες αφορούν και θα εφαρμοστούν και στην Ελλάδα.

Τράπεζες: Πώς θα γίνεται η είσοδος στα καταστήματα από τη Δευτέρα

Με self test από σήμερα οι ανήλικοι σε αμιγείς και μεικτούς χώρους

Μέχρι τώρα τα παιδιά 4 έως 12 ετών εισέρχονταν σε κλειστούς χώρους εστίασης με self test ενώ οι ανήλικοι από 12 έως 17 με αρνητικό rapid test

Μόνο με self test θα εισέρχονται τελικά οι ανήλικοι σε αμιγείς και μεικτούς χώρους.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά έως χθες, οι ανήλικοι θα έμπαιναν με self test στους μεικτούς χώρους. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, πλέον ανήλικοι ηλικιών 4 έως 17 θα μπαίνουν με αρνητικό self τεστ (και όχι με rapid οι 12-17, όπως ίσχυε πριν) σε όλους τους χώρους

Με απλά λόγια, από σήμερα τα παιδιά έως 17 ετών θα μπορούν να εισέρχονται σε αρνητικό self test σε καταστήματα λιανικής, να κάθονται σε εξωτερικούς χώρους εστίασης αλλά και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς επίσης και να μπαίνουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και κομμωτήρια.

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, από σήμερα Σάββατο, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πλέον υποχρεώνονται σε δυο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) για τους ενηλίκους θα γίνεται σε:

– δημόσιες υπηρεσίες – τράπεζες – εστίαση – λιανεμπόριο – εμπορικά κέντρα – κομμωτήρια

Τα παιδιά έως 18 ετών στους παραπάνω χώρους θα μπορούν να κάθονται ή να εισέρχονται με αρνητικό self test. Ερωτηματικό παραμένει το τι θα ισχύσει με την παρουσία ανήλικων στα γήπεδα.

Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, Ε.Α.Δ., ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Παρασκευή 5.11.2021 συνολικά 94.673 ελέγχους και κατέγραψαν 382 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 100.500€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε δεκαέξι (16) επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/ Μη τήρηση αποστάσεων

2. Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος

3. Μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας/ ορίου πελατών εντός του καταστήματος

4. Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την covid 19

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Περιφέρεια Αττικής

· Η Ε.Α.Δ. επέβαλε ένα (1) διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ για μη χρήση μάσκας από υπάλληλο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) κατά την ώρα εργασίας.

* Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και επέβαλε προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας εξήντα (60) ημερών για εξυπηρέτηση δύο (2) πελατών χωρίς πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού. Επιπλέον, βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 300€ στους εν λόγω πελάτες.

* Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη και επέβαλε πρόστιμο 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού. Επιπλέον, βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 300€ στον εν λόγω πελάτη.

* Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ (2×300€) σε δυο (2) πολίτες στα ΚΤΕΛ Κηφισσού για μη κατοχή των απαραίτητων πιστοποιητικών.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

* Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

* Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ (2×2.000€) σε δύο(2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών στο κάθε ένα, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

* Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.100€ (7×300€)σε πολίτες χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμού.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

* Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

* Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.000€ (2×1.000€) σε δυο (2) ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

* Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε επιβάτη λεωφορείου ΚΤΕΛ που στερούταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά νόσησης ή εμβολιασμού.

Περιφέρεια Θεσσαλονίκης

* Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε δύο (2) συλλήψεις ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ (2×2.000€) σε δύο(2) καταστήματα και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών στο κάθε ένα, για εξυπηρέτηση δύο (2) πελατών (1 πελάτης σε κάθε κατάστημα) χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμού. Επιπλέον, στους εν λόγω πελάτες επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 300€ έκαστος.

* Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μία (1) σύλληψη κλειθροποιού για παρ. αρθρ. 167,169, 285 και 361 Π.Κ. και επιβολή προστίμου 300 ευρώ διότι παρείχε υπηρεσίες χωρίς να κάνει χρήση προστατευτικής μάσκας και κατά την διάρκεια του ελέγχου απώθησε και εξύβρισε τους υπαλλήλους της ΔΙΜΕΑ και της Δημοτικής Αστυνομίας.

* Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 1.500€ (5×300€) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

* Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μία (1) σύλληψη ιδιοκτήτριας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών, για εξυπηρέτηση τεσσάρων (4) πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά, επιπλέον επέβαλε πρόστιμο 300€ στον κάθε πελάτη.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

* Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και επέβαλε πρόστιμο 300€ στον πελάτη.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

* Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και επέβαλε πρόστιμο 300€ στον πελάτη.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

* Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε επιβάτη λεωφορείου ΚΤΕΛ που στερούταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά νόσησης ή εμβολιασμού.

* Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 6.000€ (3×2.000€) σε τρία (3) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών στο κάθε κατάστημα, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

* Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 2.100€ (7×300€) σε πολίτες που δεν κατείχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμού.

Περιφέρεια Κρήτης

* Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε κατάστημα για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού ατόμων.

* Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση δύο (2) πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και επέβαλε πρόστιμο 300€ σε κάθε πελάτη.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

* Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και επέβαλε πρόστιμο 300€ στον εν λόγω πελάτη.

* Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση πελάτη με ψευδές πιστοποιητικό εμβολιασμού.

* Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε μία (1) σύλληψη πελάτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ στον εν λόγω πελάτη, γιατί προσκόμισε ψευδές πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

* Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε μία (1) σύλληψη ημεδαπού υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ στο κατάστημα και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση δύο (2) πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και επέβαλε πρόστιμο 300€ σε κάθε πελάτη

Επικράτεια

· Τα κλιμάκια της Ε.Α.Δ. διενήργησαν ελέγχους σε πενήντα εννέα (59) αντικείμενα, καταγράφηκε μία (1) παράβαση και επιβλήθηκε ένα (1) διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€. Επιπλέον διενεργήθηκαν έλεγχοι σε εννιακόσια (900) φυσικά πρόσωπα για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων. Σε αμιγείς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, ελέγχθηκαν και τα σχετικά πιστοποιητικά χιλίων εξακοσίων εξήντα (1660) φυσικών προσώπων μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR και δεν επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο.

· Τα κλιμάκια της Ε.Α.Δ. έλεγξαν δύο (2) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.) στο Δήμο Κατερίνης. Σε σύνολο σαράντα τεσσάρων (44) εργαζομένων, οι σαράντα τρείς (43) διέθεταν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (42 πιστοποιητικά εμβολιασμού και 1 νόσησης) ήτοι ποσοστό 98,00%. Ένας (1) εργαζόμενος, βρίσκεται σε αναστολή εργασίας.

· Το Λιμενικό πραγματοποίησε οκτώ χιλιάδες τριακόσιους σαράντα επτά (8.347) ελέγχους, δεν διαπιστώθηκε παράβαση και δεν επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα.

· Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε οκτώ (8) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

· Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ δύο (2) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1/ ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Πέθανε 27χρονη με κοροναϊό στο Ιπποκράτειο

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα