Γκάγκα-Τζανάκης: Πιο υψηλά τα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα – Πίεση στο ΕΣΥ
«Όλα έχουν σχέση με το πόσο πολύ τηρούμε τα μέτρα.»
Η χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων έφερε μεγάλο προβληματισμό για την σταδιακή άρση των μέτρων, και για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ. Ο Νικόλαος Τζανάκης Αντιπρόεδρος Πνευμονολογικής Εταιρείας και η Μίνα Γκάγκα Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, μίλησαν για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα τόνισαν πως: «Το σύστημα στην Αττική είναι πάρα πολύ πιεσμένο. Υπάρχουν κρεβάτια μονάδας, αλλά ό,τι κρεβάτι μονάδας μετατρέπουμε σε Covid, αφαιρείται από άλλους ασθενείς που το χρειάζονται.»
Όπως τόνισε, είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα κρούσματα σε χαμηλό επίπεδο έτσι ώστε να μπορούν να έχουν περίθαλψη όσοι τη χρειάζονται.
Σχετικά με την έκρηξη κρουσμάτων και το πότε θα αρθεί το lockdown, διευκρίνισε ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα και η αύξηση δείχνει ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά.
«Όλα έχουν σχέση με το πόσο πολύ τηρούμε τα μέτρα.»
Ο κ. Τζανάκης εξήγησε πως, σύμφωνα με το μοντέλο πρόβλεψης κρουσμάτων, αναμένουν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου τα κρούσματα να φτάσουν περίπου τις 2500.
Ωστόσο, αυτή είναι μια κεντρική τιμή, δεν είναι τα ακραία της σημεία. Προς τα κάτω είναι 2200 και προς τα πάνω είναι 2800.
«Αν η μέση του τιμή είναι τα 2200, που είναι και το πιο πιθανό, το απώτατο σημείο θα είναι μέχρι 2800 κρούσματα. Αν όμως η μέση τιμή πάει στα 2500, το απώτατο σημείο θα είναι πάνω από 3000 κρούσματα.», επεσήμανε.
Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, «το θέμα με το συγκεκριμένο κύμα είναι ότι εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο της χώρας. Εντοπίζεται στην Αττική κατά τα 2/3. Η πίεση δεν διαχέεται σε όλη τη χώρα, ώστε να πέσει σαν μέσος όρος σε όλα τα μέρη, αλλά επιβαρύνει πάρα πολύ την Αττική.»
Επομένως, την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το μοντέλο, είναι πιο πιθανό τα κρούσματα να φτάσουν τα 2200, με ίσως κάποιες εξάρσεις. Δείτε επίσης: