Γκάλοπ για το Νταβός: Παγκόσμια ύφεση προβλέπεται για το 2023
Πως βλέπουν την κατάσταση 4.410 επικεφαλής επιχειρήσεων.
Η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ξεκίνησε στο Νταβός με τα στελέχη των επιχειρήσεων και τους οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι πιθανή το 2023.
Από 4.410 ηγέτες επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε έρευνα της PricewaterhouseCoopers LLP τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το 73% προέβλεψε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί τους επόμενους 12 μήνες.
Σύμφωνα με το Bloomberg η μέτρηση ήταν η χειρότερη από τότε που η εταιρεία συμβούλων ξεκίνησε τις δημοσκοπήσεις το 2011. Δύο στους πέντε εξέφρασαν μάλιστα την ανησυχία ότι οι εταιρείες τους μπορεί να μην αντέξουν μια δεκαετία.
Μια ξεχωριστή έρευνα μεταξύ επικεφαλής οικονομολόγων, που δημοσιεύθηκε από το Φόρουμ, διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα αναμένουν παγκόσμια ύφεση το 2023, καθώς οι επιχειρήσεις θα περικόψουν το κόστος- το 18% θεωρούσε μια τέτοια ύφεση «εξαιρετικά πιθανή».
Οι ανησυχίες είναι πιθανό να είναι διάχυτες αυτή την εβδομάδα, καθώς περισσότερα από 2.700 στελέχη, τραπεζίτες και οικονομολόγοι κατευθύνονται στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός για πρώτη φορά τον Ιανουάριο από το 2020.
Ενώ τα πρόσφατα στοιχεία έχουν αυξήσει τις ελπίδες ότι οι οικονομίες μπορούν ακόμη να επιτύχουν μια ήπια προσγείωση, η περσινή άνοδος του πληθωρισμού και η επακόλουθη αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει πολλούς να προετοιμάζονται για συρρίκνωση των οικονομιών.
Ο πρόεδρος της PWC, Bob Moritz, δήλωσε ωστόσο ότι ο βαθμός ανησυχίας στη δημοσκόπηση της εταιρείας του ήταν μάλλον υπερβολικός.
Οι προσδοκίες για επιβράδυνση έχουν ενσωματωθεί στις προβλέψεις επειδή οι άνθρωποι το έχουν δει να έρχεται εδώ και πολύ καιρό, είπε. Σε σύγκριση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τα αφεντικά φοβούνται περισσότερο για την οικονομία τώρα, αλλά είναι πιο σίγουροι ότι οι εταιρείες τους θα «διαχειριστούν αυτή την ύφεση».
Ακόμα κι έτσι, η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών στις προοπτικές ανάπτυξης της δικής τους εταιρείας μειώθηκε περισσότερο από την κρίση του 2008.
Προσαρμογή ή θάνατος: Οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι
Οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι του τρέχοντος έτους είναι ο πληθωρισμός, η μακροοικονομική αστάθεια και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, σύμφωνα με την έρευνα.
Ο Moritz της PWC δήλωσε ότι η κύρια έκπληξη ήταν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές, με το 40% των επικεφαλής να είναι πεπεισμένοι ότι «οι οργανισμοί τους δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμοι σε 10 χρόνια αν δεν μετασχηματιστούν».
«Το βραχυπρόθεσμο αφορά τον τρόπο διαχείρισης των πιέσεων κόστους και το μακροπρόθεσμο αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού, το κλίμα, τις τεχνολογικές διαταραχές». Τα αφεντικά πρέπει να αναλάβουν δράση τώρα για να «επιβιώσουν δύο χρόνια για να ευδοκιμήσουν τα επόμενα 10», διασφαλίζοντας παράλληλα ότι διαθέτουν το κεφάλαιο για να το αναπτύξουν για το μέλλον.
Πέρυσι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι ανησυχούσαν για τις απειλές στον κυβερνοχώρο, την υγεία και το κλίμα. Ο Moritz δήλωσε ότι η κλιματική κρίση παραμένει επείγον ζήτημα. «Δεν ανησυχώ ότι έπεσε στις λίστες. Τα πράγματα είναι σχετικά – το 60% έως 70% των διευθυντικών στελεχών αναλαμβάνουν ήδη δράση», δήλωσε.
Οι γεωπολιτικές απειλές δεν απομονώνονται στη Ρωσία και την Κίνα. «Αν μπορεί να συμβεί (ένας πόλεμος) Ρωσία-Ουκρανία, τότε τι άλλο μπορεί να συμβεί;» ρώτησε ο Moritz. «Τι γίνεται με τη Μέση Ανατολή και τον ρόλο του Ιράν;
Ακόμη και ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αποτελεί πιθανό κίνδυνο». Οι επιδοτήσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα καθαρής ενέργειας προκαλούν γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη.
Η δύναμη των εργαζομένων
Όσον αφορά τη στελέχωση, το 60% των αφεντικών δεν σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό και το 80% δεν θα μειώσει τις αποζημιώσεις, καθώς κρατούν τους εργαζόμενους αντί να προχωρήσουν σε δαπανηρές διαδικασίες πρόσληψης. Η απομάκρυνση του προσωπικού αναμένεται να είναι υψηλή και φέτος.
«Η δύναμη παραμένει στους εργαζόμενους που έχουν τις σωστές δεξιότητες», δήλωσε ο Moritz.
Οι ηγέτες των επιχειρήσεων στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμη λιγότερο αισιόδοξοι για την εγχώρια ανάπτυξη από ό,τι για την παγκόσμια επέκταση.
Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει βελτιωθεί ως τόπος επιλογής των επιχειρήσεων, με τα διευθυντικά στελέχη να το κατατάσσουν στην τρίτη πιο σημαντική χώρα για την αύξηση των εσόδων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα και ισότιμα με τη Γερμανία. Στο παρελθόν δεν είχε καταταγεί ποτέ ψηλότερα από την τέταρτη θέση.
Πηγή: ieidiseis.gr