Γκάνα: Σκότωσαν δημοσιογράφο που έψαχνε σκάνδαλα ποδοσφαίρου
Ο Ανάς, που κυκλοφορούσε συχνά μεταμφιεσμένος για λόγους ασφαλείας, αφού έχει δεχθεί επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής του, αποκαλείται από ορισμένους «υπερήρωας του αγώνα κατά της διαφθοράς» εξαιτίας της δουλειάς του.
Ο φόνος ενός γκανέζου δημοσιογράφου που είχε συμμετάσχει σε μεγάλη έρευνα που αποκάλυψε κυκλώματα διαφθοράς στο εγχώριο και αφρικανικό ποδόσφαιρο προκάλεσε κύμα κατακραυγής στον Τύπο της Γκάνας, αλλά και στον διεθνή Τύπο, εν μέσω καταγγελιών για τις «απειλές» εναντίον των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Ο Άχμεντ Χουσέιν, 34 ετών, δολοφονήθηκε το βράδυ της Τετάρτης από αγνώστους που κινούνταν με μοτοσικλέτα, καθώς επέστρεφε με το αυτοκίνητό του στο σπίτι του στην Άκρα, ανέφερε η αστυνομία. Ο ρεπόρτερ υπέστη τραύματα στο στήθος και στον λαιμό από τα πυρά τους.
Συμμετείχε στην ομάδα των ρεπόρτερ που διηύθυνε ο γνωστός γκανέζος δημοσιογράφος Ανάς Αρεμεγιάου Ανάς, που παρεισέφρησε στον χώρο του ποδοσφαίρου για να καταγράψει τα φαινόμενα διαφθοράς και τους στημένους αγώνες το 2018. Οι αποκαλύψεις οδήγησαν στην επιβολή ποινών από διεθνείς ποδοσφαιρικούς θεσμούς.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΔΙΤ), στο οποίο συμμετέχουν εκδότες και δημοσιογράφοι από 120 και πλέον χώρες, καθώς και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, προέτρεψαν την κυβέρνηση της Γκάνας να προχωρήσει στη διενέργεια «ταχείας έρευνας» για το έγκλημα και «να προσαγάγει τους δολοφόνους στη δικαιοσύνη».
«Η βάρβαρη δολοφονία του Χουσέιν υπογραμμίζει τις σοβαρές απειλές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι δημοσιογράφοι, ειδικά όσοι επιτίθενται στη διαφθορά και στις καταχρήσεις εξουσίας», κατήγγειλε το ΔΙΤ, που εδρεύει στη Βιένη.
Η Ένωση Συντακτών της Γκάνας προέτρεψε τον αρχηγό του Κράτους Νάνα Ακούφο-Άντο να «επιληφθεί προσωπικά» της υπόθεσης, κάνοντας λόγο για ακόμα «μια ανησυχητική ένδειξη ότι τα μέσα ενημέρωσης δέχονται επίθεση».
Οι δολοφονίες δημοσιογράφων είναι σπάνιες στην Γκάνα, χώρα που επαινείται συχνά για τον δημοκρατικό δυναμισμό της σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή και κατέλαβε πέρυσι την 23η από τις 180 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου, που καταρτίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.
Ο πρόεδρος Ακούφο-Άντο καταδίκασε το «ειδεχθές έγκλημα». «Αναμένω από την αστυνομία οι δράστες (…) να συλληφθούν το συντομότερο», τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.
Μια «έρευνα ευρείας κλίμακας» για να χυθεί φως στην υπόθεση διενεργείται από τη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας της Γκάνας.
«Θλιβερή είδηση, αλλά δεν θα μας κάνει να σωπάσουμε. Αναπαύσου εν ειρήνη, Άχμεντ», ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της έρευνας για τα φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο του ποδοσφαίρου στην Γκάνα, ο Ανάς Αρεμεγιάου Ανάς, αποτίοντας φόρο τιμής σε έναν «διαπρεπή, πεπειραμένο δημοσιογράφο-ερευνητή».
Ο Ανάς, που κυκλοφορεί συχνά μεταμφιεσμένος για λόγους ασφαλείας, αφού έχει δεχθεί επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής του, αποκαλείται από ορισμένους «υπερήρωας του αγώνα κατά της διαφθοράς» εξαιτίας της δουλειάς του.
Στο «Νούμερο 12», το εκρηκτικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε τον Ιούνιο του 2018, στο οποίο ο δολοφονημένος δημοσιογράφος έπαιζε ρόλο-κλειδί, εκτέθηκαν δεκάδες γκανέζοι και αφρικανοί διαιτητές, καθώς και πολλά στελέχη της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Γκάνας όταν οι δημοσιογράφοι πρότειναν να τους δωροδοκήσουν. Μετά τον σάλο που ξεσήκωσε το ντοκιμαντέρ, πάνω από 50 αφρικανοί διαιτητές τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την αφρικανική ποδοσφαιρική συνομοσπονδία (CAF).
Εξάλλου ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Γκάνας, ο Κουεσί Νιάντακι, καταγράφηκε σε βίντεο με «επενδυτές» (στην πραγματικότητα, δημοσιογράφους), καθώς τους ζητούσε εκατομμύρια δολάρια για να τους εξασφαλίσει κρατικές συμβάσεις. Παραιτήθηκε, μετά την επιβολή τρίμηνου αποκλεισμού από τη
size=”2″ face=”Constantia”>FIFA.
Εξάλλου, ο δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε υπέβαλε πρόσφατα μήνυση εναντίον βουλευτή του κυβερνώντος Νέου Πατριωτικού Κόμματος — αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ — διότι ο πολιτικός υποσχόταν σε όποιον «έδερνε» τον ρεπόρτερ γενναία χρηματική αμοιβή.
«Όπου κι αν τον συναντήσετε, τσακίστε τον», και «θα πληρώσω», είχε πετάξει ο βουλευτής, ο Κένεντι Αγκιαπόνγκ, κατά τη διάρκεια εκπομπής σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, απαιτώντας από τον σκηνοθέτη να μεγεθύνει τις φωτογραφίες του ρεπόρτερ στην οθόνη.
Ο δικηγόρος του Χουσέιν χαρακτήρισε «εγκληματικές» τις δηλώσεις του βουλευτή και καταδίκασε το γεγονός ότι οι αρχές δεν αντέδρασαν μπροστά στις απειλές που δεχόταν ο πελάτης του. Έκανε λόγο περί «ανευθυνότητας» των αρχών.
Ο βουλευτής, πλούσιος επιχειρηματίας με φήμη ανθρώπου που δεν μπορεί να αγγίξει κανείς στη Γκάνα, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για την υπόθεση χθες: «δεν είχε προσβάλει ποτέ εμένα», είπε και πρόσθεσε πως «το κακό που έκαναν θα τους ακολουθούσε», αναφερόμενος στην ομάδα των δημοσιογράφων