Γώγος: H τηλεργασία είναι το ζητούμενο του χειμερινού εξαμήνου
«Το διάλυμα χλωρίνης 10% το καλύτερο από όλα για την απολύμανση. Καθολική η χρήση μάσκας»
«Πρέπει να δούμε το θέμα της τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό. Αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα του χειμερινού εξαμήνου. Πρέπει να το προτείνουμε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των εργαζομένων στους κλειστούς χώρους» είπε ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, σχετικά με τον κορονοϊό.
Ο κ. Γώγος τόνισε τη σημασία της καθολικής χρήση μάσκας. «Καθολική χρήση μάσκας και σε κλειστούς χώρους και σε συγχρωτισμό σε ανοιχτούς χώρους», ενώ δεν απέκλεισε «αναγκαστικά μέτρα σε περιοχές που είναι στο κόκκινο» είπε μιλώντας στον Θέμα 104,6.
«Τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα αυτή τη στιγμή» εκτίμησε και τόνισε: «Δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες εκτός από την ευλαβική τήρηση των μέτρων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετή διασπορά σε νέους ανθρώπους, στις νεανικές ηλικίες».
«Πρέπει να μπει τάξη στα πλοία»
Ερωτηθείς για την κατάσταση στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια ο κ. Γώγος τόνισε πως «πρέπει να μπει μαι τάξη σε αυτό, υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στην επιβίβαση και αποβίβαση και μέσα στα πλοία».
«Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι κανόνες όλοι να τηρούνται στα λεωφορεία στα μετρό. Να βρεθεί ένας τρόπος να ελεγχθεί ο συνωστισμός στους κλειστούς χώρους» πρόσθεσε.
Απολύμανση και μάσκες
Τι γίνεται με τα απολυμαντικά και τις μάσκες;
«Το διάλυμα χλωρίνης 10% είναι το καλύτερο από όλα» εξήγησε ο κ. Γώγος και πρότεινε να «να έχει κανείς έτοιμες τρεις μάσκες υφασμάτινες, να τις έχει και τις τρεις μαζί του να τις πλένεις το βράδυ και στη διάρκεια της ημέρας να της αλλάζει».
Ως προς την απολύμανση ρούχων και παπουτσιών ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος απομάκρυνσης των ιικών σωματιδίων είναι ο εξαερισμός».
Παράλληλα ο καθηγητής συμπεριέλαβε στις ευπαθείς ομάδες τους καρδιοπαθείς, τους ηλικιωμένους και τους παχύσαρκους. «Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι γιατί μπορεί κάποιοι και από αυτούς λόγω μιας προδιάθεσης του οργανισμού, μερικές εκδηλώσεις τους να είναι υπερβολικές και να οδηγούν σε κακή έκβαση» ανέφερε.
Ειδικά για τα μικρά παιδιά ο καθηγητής ανέφερε πως «πρέπει να τα ενημερώσουμε, ώστε να μπουν σε μια φάση αναγνώρισης του προβλήματος» και κατέληξε πως «πρέπει να γίνει μια δέσμη μέτρων για τα σχολεία, για να είναι αποτελεσματική η φετινή χρονιά».