«Γονάτισε» τα νοσοκομεία η εκτόξευση των κρουσμάτων- Κρούσματα σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Πειραιά
Οι νεότερες εξελίξεις του ιού στη χώρα μας.
Μακριά από το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ, αλλά σε τετραψήφιο αριθμό κυμαίνονται και σήμερα τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.678 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 91 συνδέονται με συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 40.929, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες, ενώ 4.137 (10.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13.493 (33.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 140 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 37 (26.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 291 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 635 θανάτους συνολικά στη χώρα. 241 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αρνητική πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη, «φλέγεται» και η Αττική
Για ακόμα μια μέρα, η Θεσσαλονίκη κατακτά την «μαύρη» πρωτιά, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, από τα 1.678 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 449 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 300 κρούσματα.
Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, στην Ροδόπη καταγράφηκαν 112 νέα κρούσματα, στη Δράμα 90, σε Ιωάννινα και Λάρισα 59, στις Σέρρες 54 και στον Έβρο 48.
Κοροναϊός: «Πρωταθλήτρια» η Θεσσαλονίκη με 449 νέα κρούσματα- 300 στην Αττική
Θετικά κρούσματα covid-19 σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Πειραιά
Σε εξέλιξη διαδικασία ιχνηλάτησης σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Πειραιά, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων covid-19 σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 15 κρούσματα , αριθμός που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αυξηθεί.
«Γονάτισε» τα νοσοκομεία η εκτόξευση των κρουσμάτων
Ντόμινο προβλημάτων δημιουργεί στο σύστημα υγείας η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Τα νοσοκομεία της περιφέρειας γονατίζουν, καθώς οι κλινικές γεμίζουν και τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας είναι δυσεύρετα.
Ψάχνουν κλίνες για ηλικιωμένους στα Γιάννενα
Συναγερμός σήμανε στα Ιωάννινα μετά τον εντοπισμό 24 κρουσμάτων σε οίκο ευγηρίας, με αρκετούς ηλικιωμένους να εμφανίζουν έντονα συμπτώματα και να χρήζουν νοσηλείας. Με τα πανεπιστήμια των Ιωαννίνων όμως να είναι γεμάτα άρχισε ένας αγώνας δρόμου να βρεθούν κρεβάτια σε άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου αλλά και των Πατρών.
Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων νοσηλεύονται 53 ασθενείς με κορωνοιό με μόλις δύο κρεβάτια κενά. Σε ολόκληρη την Ήπειρο υπάρχουν 8 κλίνες , με μόνο 3 να μένουν κενές.
Το Ε.Σ.Υ. στην Εντατική
Εφημερίες στο κόκκινο, κλινικές που γεμίζουν, γιατροί και νοσηλευτές που καταρρέουν και ένας αγώνας δρόμου για ένα κρεβάτι στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο κορωνοιός χτυπά μια μια κάθε «ζωτική» λειτουργία των νοσοκομείων.
«Μόλις αδειάσει ένα κρεβάτι στην κλινική μας μέσα σε δύο ώρες το πολύ γεμίζει είναι πολύ μεγάλη η πίεση» τονίζει η Αμαλία Θερμογιάννη, νοσηλεύτρια κλινική covid «Σωτηρία».
Περισσότεροι από 1200 ασθενείς νοσηλεύονται με συμπτώματα της νόσου στη χώρα. 154 στις εντατικές στην πλειοψηφία τους διασωληνωμένοι. Με αυτούς τους ρυθμούς τα νοσοκομεία της χώρας θα γονατίζουν το επόμενο 15ημερο. Για το λόγο αυτό έχει δοθεί ήδη εντολή για δραματική μείωση των χειρουργείων.
Ο αγώνας των νοσηλευτών Η Αμαλία Θερμογιάννη νοσηλεύτρια στην κλινική covid του νοσοκομείου Σωτηρία κάθε πρωί φορά την προστατευτική στολή της για να μπει στο θάλαμο των ασθενών. Δεν μπορούν να δουν το πρόσωπό της. Πολλές φορές με δυσκολία ακούν τα όσα τους λέει πίσω από μάσκες και προσωπίδες. Μια καρδιά και μια καλημέρα είναι ζωγραφισμένα στη στολή της για να δίνει θάρρος και δύναμη στους covid ασθενείς.
Η πιο δύσκολη στιγμή όμως είναι όταν κάποιος πρέπει να διασωληνωθεί. Και δυστυχώς όπως εξηγεί η Αμαλία θερμογιάννη η επιδείνωση μπορεί να έρθει μέσα σε λίγα λεπτά.
Το άγχος και η αγωνία πλέον έχει κυριέψει τη ζωή των νοσηλευτών, κυρίως εκείνων που περιθάλπουν ασθενείς με προβλήματα υγείας, όπως η Ελένη Πέτρακα, που εργάζεται στο «Μεταξά».
Γιατροί και νοσηλευτές τονίζουν ότι τα νοσοκομεία χρειάζονται ένεση προσωπικού. Το υγειονομικό προσωπικό δεν επαρκεί για στελεχώσει τις μονάδες και εντατικές κορωνοιού, παρά τις όποιες παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας.
Δερμιτζάκης: Μπορεί σύντομα να «επιλέγουμε» ποιος θα ζήσει στα νοσοκομεία
«Μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο μπορεί τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 3.000», εκτίμησε ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης. Την ώρα που τόσο ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού, όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία «τρομάζει», η χώρα από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου μπαίνει σε νέο καθεστώς μέτρων με σκοπό την περαιτέρω αποφυγή της διασποράς του ιού.
Μάλιστα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των 1.678 κρουσμάτων κορονοϊού, το τελευταίο 24ωρο, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης μίλησε στο Open TV και μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση με τον ιό. Παράλληλα πρόσθεσε πως μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τις 3.000 κρούσματα ημερησίως, αλλά και πως υπάρχει περίπτωση τα ελληνικά νοσοκομεία να «επιλέγουν» αρρώστους.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς δεν υπάρχει ούτε πανάκια ούτε κάποιος μαγικός τρόπος με τον οποίο σε μικρό χρονικό διάστημα θα μειώσουμε τα κρούσματα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κινούνται στο σωστό πλαίσιο και κάνουν δύο πράγματα. Πρώτον εντείνουν την προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων και του ελέγχου της μετάδοσης του κορονοϊού στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Δεύτερον με τη χρήση μάσκας παντού αλλά και με την απαγόρευση κυκλοφορίας προστατεύουν τις περιοχές όπου η κατάσταση είναι καλή», ανέφερε αρχικά ο κ. Δερμιτζάκης.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «μπορούμε να πάμε και σε μέτρα όπως να τους βάλουμε όλους μέσα στα σπίτια τους. Προφανώς υπάρχει πιθανότητα κάποιοι που είναι θετικοί στον κορονοϊό να φύγουν και να πάνε σε μια άλλη περιοχή και να χειροτερέψει η κατάσταση. Όμως αυτό δεν αλλάζει την επιδημιολογική εικόνα. Αντίθετα αυτό που την αλλάζει είναι να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση του ιού σε αυτές τις περιοχές. Το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και το γεγονός ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία σε ένα μεγάλο ποσοστό προστατεύει ακόμα και τη μετάδοση των θετικών κρουσμάτων. Όσο πιο πολύπλοκα γίνονται τα μέτρα τόσο δύσκολη είναι η συμμόρφωση και η εφαρμογή».
Αναφορικά με τον συνωστισμό που παρατηρείται στα Μέσα Μεταφοράς υποστήριξε ότι «αυτά τα φαινόμενα είναι ανησυχητικά. Θα ήταν καλύτερα εάν μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα δρομολόγια στα λεωφορεία, ή οι άνθρωποι να βρουν διαφορετικό τρόπο μετακίνησης. Εγώ δεν μπορώ να ξέρω τις υποδομές. Ο καθένας θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Εάν αυξηθεί η τηλεργασία πιστεύω ότι θα μειωθούν τέτοια φαινόμενα».
Σχετικά με τον διπλασιασμό των κρουσμάτων ο καθηγητής Γενετικής τόνισε ότι «σίγουρα έχουμε άλλη μία εβδομάδα αυξήσεων στο ρυθμό που είχαμε μέχρι τώρα. Τα προηγούμενα μέτρα θα αφήσουν ένα αποτύπωμα αλλά όχι όσο τα καινούργια. Μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο μπορεί τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 3.000. Η συγκεκριμένη πορεία είναι φυσιολογική».
Ακόμη επεσήμανε ότι «οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Υπάρχει περίπτωση κάποιοι άνθρωποι να μην έχουν την κάλυψη της εντατικής θεραπείας. Κυρίως θα είναι άνθρωποι που έχουν μικρή πιθανότητα να επωφεληθούν από αυτή. Αυτό μπορεί να χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και μέχρι να πιάσουν τα μέτρα», κατέληξε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.
Κορωνοϊός: Μόνιμος επιβάτης στα Μέσα μεταφοράς ο συνωστισμός
Αλλάζουν όλα όσα ξέραμε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Από την Τρίτη τα λεωφορεία θα κυκλοφορούν με πληρότητα που δεν θα ξεπερνά το 65%, ενώ από αύριο κυκλοφορούν περίπου 100 λεωφορεία των ΚΤΕΛ για να ενισχύσουν το στόλο. Πάντως οι επιβάτες ανησυχούν για το πως θα ελέγχεται ότι θα τηρηθεί πράγματι η προβλεπόμενη πληρότητα, καθώς έως τώρα ο συνωστισμός ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις κάθε λογική. Εικόνες συνωστισμού σαν κι αυτές που επικρατούσαν τις προηγούμενες ημέρες σε λεωφορεία στο κέντρο της Αθήνας, προκαλούν πονοκέφαλο στις Αρχές.
Οι επιβάτες, δεν μπορούν ούτε να μπουν, ούτε όμως να βγουν από αυτό, ενώ κάποιοι από αυτούς τραβούν βίντεο με το κινητό τους.
«Θέλουν να κατέβουν και κοίτα τι κάνουν ρε φίλε»
«Δεν μπορεί το κράτος να ζητάει από τους πολίτες να είναι υπεύθυνοι και να είναι ευθύνη όλων μας όλο αυτό που ζούμε, χωρίς το κράτος να λαμωβάνει τα μέτρα που πρέπει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».
Από την Τρίτη τα λεωφορεία θα κυκλοφορούν που δεν θα ξεπερνάει το 65% όμως πολλοί επιβάτες συνεχίζουν να ανησυχούν. Από αύριο Δευτέρα θα κυκλοφορούν περίπου 100 λεωφορεία των ΚΤΕΛ περισσότερα στους δρόμους της Αθήνας. Ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα προστεθούν ακόμα 100 στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.
Όλα αυτά θα ενισχύσουν 60 περιφερειακές γραμμές
«Κούρσα» για ένα άτομο
«Από το πρωί δουλεύω να τι έχω βγάλει»
Ο Γιώργος Σταθόπουλος δουλεύει 24 χρόνια ταξί και όπως λέει η φετινή χρονιά ήταν η χειρότερη μέχρι σήμερα.
Τα πράγματα μάλιστα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο όπως λέει καθώς στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβερνηση σ ενώ στο επίπεδο Β’ θα επιτρέπεται μέσα στο ταξί ένας μόνο επιβάτης.
Οι οδηγοί των ταξί διαμαρτύρονται και τονίζουν πως την περίοδο του κορονοιού έχει πέσει ο τζίρος κατά 70 με 80% ενώ λένε πως τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης ουσιαστικά θα βάλουν ταφόπλακα στον κλάδο.
Οι οδηγοί των ταξί διαμαρτύρονται και τονίζουν πως την περίοδο του κορονοιού έχει πέσει ο τζίρος κατά 70 με 80% ενώ λένε πως τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης ουσιαστικά θα ισοπεδώσουν τον κλάδο.
Τα νέα μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και οι έλεγχοι για την εφαρμογή τους θα είναι αυστηροί.
Κορωνοϊός: Στη δεύτερη θέση των αρνητών και συνωμοσιολόγων οι Έλληνες
Τη στιγμή που τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2 χιλιάδες ημερησίως και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πενταψήφιο αριθμό, εάν δεν τηρήσουμε τα νέα μέτρα, υπάρχουν ακόμα και τώρα κάποιοι που αρνούνται ότι υπάρχει Κορωνοϊός. Ο Ηλίας Μόσιαλος επαίνεσε δημόσια τον Πρωθυπουργό που αναφέρθηκε ευθέως σε “ψεκασμένους”, τη στιγμή που έρευνα δείχνει ότι οι Έλληνες στην παγκόσμια κατάταξη είναι ο δεύτερος λαός που πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας για τους θανάτους από κορωνοϊό, μετά τη Νιγηριανούς. Οι αντιρρησίες της υγείας συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, πλάθοντας σενάρια συνωμοσιολογίας και καλλιεργώντας μια κουλτούρα παραβατικής συμπεριφοράς, εις βάρος των συνανθρώπων μας.
Παρά το γεγονός ότι ολόκληρος ο πλανήτης «φλέγεται από την λαίλαπα» του κορωνοϊού, κάποιοι επιμένουν να παρακούν τις συστάσεις των ειδικών, χωρίς φόβο.
Έκκληση Μητσοτάκη προς «αρνητές»
Να μην αμφισβητούμε τις συμβουλές και κατευθύνσεις των επιστημόνων, τις οποίες εφαρμόζει η ελληνική πολιτεία, ζήτησε από τους Έλληνες πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του.
Τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από ανθρώπους που βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, σχολίασε για ακόμα μια φορά μέσω ανάρτησης του στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος, υπερθεματίζοντας τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο του διάγγελμα.
Με τους ψεκασμένους και τα τρολ δεν υπάρχει διάλογος. Διάλογος γίνεται με ορθολογικούς ανθρώπους που προτείνουν διαφορετικές προσεγγίσεις και εναλλακτικές προτάσεις πάντα μέσα στα πλαίσια της αναγνώρισης ότι αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη πανδημία. Δεν μπορεί μια μικρή μειοψηφία να τρομοκρατεί και παραπληροφορεί συστηματικά.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, που παρουσίασε ο Guardian, η Ελλάδα είναι η 2η χώρα στον κόσμο , μετά τη Νιγηρία, στους αρνητές των θανάτων από κορωνοϊό.
Το 46% των Ελλήνων πιστεύει ότι ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό είναι πλασματικός , ενώ η μόνη χώρα που έχει περισσότερους δύσπιστους από την Ελλάδα είναι η Νιγηρία, καθώς εκεί το ποσοστό των αρνητών της θνησιμότητας του ιού φτάνει το 59%.
Ο περισσότερος κόσμος συμμορφώνεται με τα μέτρα προστασίας και τη χρήση μάσκας, ενώ παράλληλα κάνει έκκληση σε όσους δεν προσέχουν, να σέβονται τους συνανθρώπους τους και τις ευπαθείς ομάδες.
Αρνητικό το νέο τεστ της Νίκης Κεραμέως – Παραμένει σε απομόνωση
Νεότερα για την πορεία της υγείας της έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με ανάρτησή της στο Twitter.
Σύμφωνα με την υπουργό παιδείας, η οποία είχε διαγνωστεί θετική στον κορωνοϊό, η τελευταία ένδειξη δείχνει πως είναι αρνητική στον ιό.
“Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. Παρέμεινα ασυμπτωματική καθόλη τη διάρκεια και τώρα είμαι αρνητική. Θα εξακολουθήσω να είμαι σε απομόνωση και την ερχόμενη εβδομάδα, όπως προβλέπεται. Τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και “Μένουμε ασφαλείς”. Καλή δύναμη σε όλους” έγραψε η Νίκη Κεραμέως.
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. Παρέμεινα ασυμπτωματική καθόλη τη διάρκεια και τώρα είμαι αρνητική. Θα εξακολουθήσω να είμαι σε απομόνωση και την ερχόμενη εβδομάδα, όπως προβλέπεται. Τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και #menoumeasfaleis. Καλή δύναμη σε όλους. #COVID19
— Niki Kerameus (@nkerameus) November 1, 2020
ΠΗΓΗ: MEGA/ ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΕΘΝΟΣ/ SKAI
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ