Γουργουλιάνης για Όμικρον: Αν επιβεβαιωθεί ότι προκαλεί ήπια νόσο δεν θα χρειαστεί 4η δόση
«Αν επιβεβαιωθεί το επόμενο δεκαήμερο ότι είναι μια ήπια μετάλλαξη»
Για την πορεία της πανδημίας και την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
«Μιλάμε για μολύνσεις, και όχι για κρούσματα. Αυτοί οι άνθρωποι πήγαν περπατώντας στα κέντρα υγείας, στα φαρμακεία ή στα νοσοκομεία. Άρα είναι άνθρωποι με ήπια νόσο» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό είναι θετικό.
«Παρακολουθώντας τη Νότια Αφρική και την Αγγλία, είδαμε ότι από τη στιγμή που άρχισε να έχει εκθετική αύξηση, αυτή εξαντλήθηκε περίπου σε ένα μήνα» τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης, υπογραμμίζοντας ότι το κύμα της πανδημίας φαίνεται να προχωρά γρήγορα στην αύξησή του, αλλά και στην πτώση του. «Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται να εξαντλείται γρηγορότερα, πιθανότατα στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου» πρόσθεσε.
«Έχουμε αυτή την εκθετική αύξηση στην πατρίδα μας από τις 24 Δεκεμβρίου, άρα μόλις μια εβδομάδα. Αλλά η εικόνα που έχουμε είναι ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στο νοσοκομείο, αλλά όχι με βαριά νόσηση» εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου Λάρισας για την κλινική εικόνα των κρουσμάτων, υπογραμμίζοντας ότι όσοι πολίτες είναι εμβολιασμένοι και με τις τρεις δόσεις του εμβολίου είναι πλήρως προστατευμένοι και από τη μετάλλαξη Όμικρον.
Για την πιθανή επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και την πορεία της πανδημίας, ο κ. Γουργουλιάνης υποστήριξε ότι «μια μεταδοτική μετάλλαξη αντικαθιστά πολύ γρήγορα μια λιγότερο μεταδοτική μετάλλαξη. Επομένως πολύ γρήγορα θα είναι περισσότερες οι μολύνσεις από την Όμικρον, παρά από τη Δέλτα».
«Κάπως έτσι βλέπουμε το τέλος μιας πανδημίας, δεν ανακοινώνεται από την τηλεόραση, αλλά βλέπουμε να εκφυλίζεται η πανδημία, να έχει λιγότερους θανάτους και λιγότερες νοσηλείες» συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
«Επειδή είμαι γιατρός της πρώτης γραμμής, θα έλεγα ότι αυτοί οι 160.000 πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν άμεσα το εμβόλιο, γιατί κολλήσουν θα έχουν μεγάλες πιθανότητες να μπουν στο νοσοκομείο» κατέληξε ο κ. Γουργουλιάνης, υποστηρίζοντας ότι από τη μετάλλαξη Όμικρον θα φορτωθούν τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, όχι όμως και οι εισαγωγές για νοσηλείες.
Τέλος, υπογράμμισε ότι αν συνεχιστεί η μετάλλαξη Όμικρον, που εκδηλώνεται με πιο ήπια χαρακτηριστικά, τότε ίσως να μην χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολιασμού. «Αν επιβεβαιωθεί το επόμενο δεκαήμερο ότι είναι μια ήπια μετάλλαξη, που προκαλεί ήπια νόσο, τότε δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολιασμού» συμπλήρωσε ο κ. Γουργουλιάνης.
Γώγος: Μέσα στο 2022 θα ελέγξουμε την πανδημία-Πότε θα εκτονωθεί το κύμα της Όμικρον
Την αισιοδοξία του ότι κάτα την διάρκεια του 2022 η πανδημία θα ελεγχθεί, δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν αισιοόδοξα μηνύματα. Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μιας νόσου που προκαλεί ήπια συμπτώματα , μαζί με τα εμβόλια συμβάλει στην αύξηση της ανοσίας της αγέλης.Να καταλήξουμε δηλαδή σε ένα σύστημα ενδημικής νόσου. Έχουμε πολλά όπλα που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να γίνει αυτό, όπως τα χάπια και οι θεραπείες. Πιστεύω ότι μέσα στο 22 μπορεί να συμβεί αυτό, μπορεί και μέχρι το καλοκαίρι» τόνισε ο καθηγητής
Ωστόσο για το κύμα της Όμικρον εξήγησε πως παρά την φαινομενικά ηπιότερη νόσο που προκαλεί, θα δημιουργήσει πίεση στο σύστημα υγείας: «Υπάρχει πλημμύρα περιστατικών και τεράστια έξαρση παγκοσμίως. Ανεξάρτητα από την νοσηρότητα της Όμικρον, που φαίνεται να είναι ελαφρύτερη, θα δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα υγείας, θα αρρωστήσουν ασθενείς, και κάποιοι πιο σοβαρά, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι ανεμβολίαστοι. Επομένως θα έχουμε ένα διάστημα που θα πιεστεί το σύστημα».
Σε κάθε πέριπτωση σημείωσε ότι παρά την φοβερή διασπορά , τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα
Ανέφερε δε ότι από τα λίγα δεδομένα που έρχονται από την Νότια Αφρική από μικρούς αριθμούς ασθενών, φαίνεται ότι όσοι νόσησαν με την παραλλαγή Όμικρον ανέπτυξαν υψηλά αντισώματα έναντι της Δέλτα, κυρίως οι εμβολιασμένοι. Η Όμικρον φαίνεται να λειτουργεί σαν μια ενισχυτική δόση που παράλληλα με τον εμβολιασμό μπορεί να συμμετάσχει στην πολυκλωνική ανοσία απέναντι στον ιό
«Μέσα στον Γενάρη θα έχουμε συνεχείς αυξήσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες», επεσήμανε στην συνέχεια ο καθηγητής εκτιμώβντας παράλληλα ότι μετά τον Γενάρη θα αρχίσει μια εκτόνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Σχετικά με τα σχολεία δήλωσε πως αποτελεί επιθυμία της επιτροπής να μείνουν εκτός περιορισμών, ωστόσο προανείγγηλε αλλαγές στο ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο. «Είδαμε τεράστια ποιοτική βελτίωση στην εκπαιδευτική διαδικασία με την δια ζώσης διδασκαλία.Θα δούμε τις προτάσεις της υποεπιτροπής.Θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές όπως επέκταση του τέστινγκ και στα εμβολιασμένα παιδιά»
Στην Ελλάδα φτάνουν το επόμενο 10ημερο τα πρώτα χάπια κατά του κορωνοϊού
Μετά τα μονοκλονικά στη μάχη με τον κορωνοϊό μπαίνουν και τα δύο χάπια για τα οποία έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για τη χορήγησή τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο «Σωτηρία» αποκάλυψε ότι θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα έχουμε και τα δύο χάπια στη διάθεσή μας.
Σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα έχουμε 5.000 χάπια της Merck και στις αρχές Μαρτίου το χάπι της Pfizer.
Και τα δύο χάπια θα χορηγούνται μέσα στις πρώτες ημέρες σε ασθενείς που νοσούν βαριά προκειμένου να μη χρειαστεί να νοσηλευτούν.
Το χάπι της Merck λέγεται «Lagevrio» και αν χορηγηθεί μέσα στις πρώτες 5 ημέρες, οι μισοί από τους ασθενείς που νοσούν βαριά δεν θα χρειαστούν νοσηλεία.
Το χάπι της Pfizer λέγεται «Paxlovid» και αν αντίστοιχα χορηγηθεί μέσα στο πρώτο πενθήμερο, οι 9 στους 10 ασθενείς που νοσούν βαριά δεν θα χρειαστεί να μπουν στο νοσοκομείο. Και τα δύο χορηγούνται δύο φορές την ημέρα με δοσολογία τρία χάπια της Pfizer και δύο της Merck.
Το χάπι της Pfizer μπλοκάρει την ανάπτυξη του ιού και χορηγείται μαζί με αντιϊκό φάρμακο και εκείνο της Merck επιφέρει τυχαίες μεταλλάξεις του ιού.
Και τα δύο δεν είναι απίθανο να προκαλέσουν ήπιες παρενέργειες ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι το ισχυρότερο όπλο στα χέρια μας είναι το εμβόλιο.
Το σχέδιο για την επαναλειτουργία των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου
Την πρόταση της Επιτροπής των Εμπειρογνωνμών για το άνοιγμά των σχολείων αναμένει η κυβέρνηση, η οποία συνεδριάζει μέσα στην εβδομάδα.
Το σχέδιο της υπό-επιτροπής φαίνεται πως έχει κλειδώσει και ο ΣΚΑΪ αποκαλύπτει πως θα γίνει η επιστροφή στα θρανία.
Όλες οι απόψεις συγκλίνουν στον να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, με την επιτροπή να χαρακτηρίζει ανεδαφικό το σενάριο να παραταθούν οι σχολικές διακοπές καθώς την μεθεπόμενη εβδομάδα τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν και να υπάρχει διασπορά και στα παιδιά.
Επιθυμία της επιτροπής να υπάρξει αλλαγή στο τέστινγκ, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid αντί για σελφ τέστ, αν αυτό είναι εφτικτό.
Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:
- Σε περίπτωση εύρεσης κρούσματος, όλοι οι μαθητές , εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test . Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (τεστινγκ στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω , ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid τεστ σε όλους τους μαθητές της τάξης
- Τα τεστ θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7.
- Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10.
Με πληροφορίες από Skai/ Mega
Δείτε επίσης: