Γραβάνης: 95% των βαριά νοσούντων και θανάτων από COVID-19 θα είναι ανεμβολίαστοι
«Με το στέλεχος ΔΕΛΤΑ η μία δόση δεν είναι αποτελεσματική.»
Για κίνδυνο που διατρέχουν οι ανεμβολίαστοι μέσα στο φθινόπωρο, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.
«Οι περιπτώσεις βαριάς νόσου ή και θανάτου θα αφορούν τους ανεμβολίαστους, σε ποσοστό σχεδόν 95% και επειδή ακριβώς θα είναι μειοψηφία, θα είναι πολύ δύσκολη η οικονομική και κοινωνική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown, που θα τους προστατέψει», εξηγεί ο κ. Γραβάνης και παραθέτει την πραγματικότητα, μελετώντας τι συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού. «Με κινητοποίησαν τα δεδομένα από δύο χώρες-παραδείγματα του εμβολιασμού, την Μ. Βρετανία και το Ισραήλ, που έχουν πλησιάσει στο 55% πλήρους εμβολιασμού και τις τελευταίες μέρες ανακοινώνουν νέα κρούσματα, όταν τα είχαν σχεδόν μηδενίσει». Αυτό, όπως εξηγεί, οφείλεται κατεξοχήν στο νέο στέλεχος ΔΕΛΤΑ, που προέρχεται από την Ινδία και το οποίο συμπυκνώνει πολλές μεταλλάξεις από τα προηγούμενα στελέχη.
Αυτό, όπως αναφέρει, δείχνει ότι ο ιός επιταχύνει την προσπάθειά του να αντεπεξέλθει στην ανοσία της κοινότητας από τα εμβόλια και την λοίμωξη και η συντριπτική πλειοψηφία αφορά τους ανεμβολίαστους, ή εμβολιασμένους με την πρώτη δόση, ή εμβολιασμένους και με την δεύτερη δόση, που όμως μολύνθηκαν αμέσως μετά, χωρίς να έχει προλάβει να ολοκληρωθεί η ανοσία. «Με το συγκεκριμένο στέλεχος η μία δόση δεν είναι αποτελεσματική. Χρειαζόμαστε 40-80 μέρες για έναν πλήρη εμβολιασμό οπότε πρέπει να έχουμε προλάβει, γιατί με αυτό το απαιτούμενο διάστημα, πλησιάζουμε στην αρχή του φθινοπώρου», προειδοποιεί ο Καθηγητής.
Όσο αφορά στο ενδεχόμενο να χρειαστούμε και τρίτη δόση, ο κ. Γραβάνης, ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για τρίτη δόση, αλλά για αναμνηστική δόση επικαιροποίησης και εμβολιασμού με τις νέες μεταλλάξεις αλλά και μεγαλύτερης χρονικότητας της ανοσίας μας, ενώ προβλέπει ότι θα έχουμε αναμνηστική δόση στο τέλος του έτους, αρχές του επόμενου, για όσους εμβολιάστηκαν στην αρχή του 2020.
Επιπλέον σε σχέση με τις υπόλοιπες ιώσεις, όπως της γρίπης, τονίζει πως «τα προφυλακτκά μέσα που πήραμε για να προστατέψουμε τον εαυτό μας από τον κορονοϊό, ενδεχομένως να πίεσαν τον ιό της γρίπης και να δημιούργησαν στελέχη που είναι πιο επικίνδυνα και θα πρέπει να το δούμε αυτό. Είναι ένα μήνυμα αυτό, που θα πρέπει να μας κινητοποιήσει για να επικαιροποιήσουμε το εμβόλιο της γρίπης».
Σχετικά με την χθεσινή ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριου Θεμιστοκλέους, για τα ποσοστά εμβολιασμού του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ και συγκεκριμένα για το νοσηλευτικό προσωπικό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε ποσοστό 69% και 73% αντίστοιχα, ο κ. Γραβάνης, σχολίασε πως το θεωρεί αντιεπαγγελματικό.
«Επειδή οι υγειονομικοί δίνουμε τον Ιπποκράτειο όρκο που κεντρικό σημείο του είναι πως «αν δεν μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε σαν ασθενή μας, δεν μας επιτρέπεται να σας βλάψουμε», κατά συνέπεια δεν μπορεί ένας λειτουργός της υγείας που μπορεί να είναι ασυμπτωματικός να μολύνει κάποιον ασθενή του, δεν επιτρέπεται, τονίζει ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, να συμβεί αυτό ηθικά και επαγγελματικά και σαν ανθρωπιστική θέση ενός λειτουργού της υγείας.
Τέλος απευθυνόμενος στην Πολιτεία, λέει, πως «δεν μπορεί να γυρίσει το βλέμμα της, στην μη διάθεση κάποιων συναδέλφων μου σε όλες τις βαθμίδες, να εμβολιαστούν για λόγους επαγγελματικής ηθικής. Πρέπει να επιβάλλει τον εμβολιασμό τουλάχιστον σε συναδέλφους ειδικά της πρώτης γραμμής που έρχονται σε επαφή με ασθενείς και η επιτροπή βιοηθικής έχει δώσει τα στοιχεία για να γίνει γρήγορα. Δεν έχουμε πολύ χρόνο να παίζουμε με την διάθεση ανθρώπων που δεν έχουν επαγγελματική συνείδηση».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ