20 Ελληνικοί προορισμοί με παραλίες…διαμάντια!

Μερικές από τις αμέτρητες παραλίες της χώρας, που αποτυπώνουν στην όψη τους την επιτομή του "ελληνικού καλοκαιριού"

Ιωάννα Μπαντή
20-ελληνικοί-προορισμοί-με-παραλίεςδι-604245
Ιωάννα Μπαντή

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλούς κρυφούς αλλά και φανερούς μαγευτικούς προορισμούς. Ειδυλλιακά τοπία, τόσο χειμερινά, όσο και καλοκαιρινά δεσπόζουν σε κάθε άκρο της χώρας, με πλήθος κόσμου κάθε χρόνο να τα επισκέπτεται και να τα εξερευνά. Ορισμένοι καλοκαιρινοί προορισμοί , ωστόσο, είναι αυτοί που έχουν αναδείξει τη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, με κάποιες νησιωτικές και όχι μόνο παραλίες να έχουν την τιμητική τους κάθε καλοκαίρι, προσφέροντας αξέχαστες εμπειρίες διασκέδασης και χαλάρωσης, σε Έλληνες και ξένους παραθεριστές.

  •  Ρούκουνας, Ανάφη 

Στο νησί των Κυκλάδων βρίσκεται η παραλία του Ρούκουνα, η οποία τη δεκαετία του ’70, υπήρξε γνωστό στέκι των χίπις και “ανήκε” σε όσους έστηναν τη σκηνή τους και απολάμβαναν την παραλία , συχνά, κάνοντας γυμνισμό. Μάλιστα, παλαιότερα, η πρόσβαση ήταν εφικτή μόνο από καΐκι ή έπειτα από πεζοπορία. Πλέον η παραλία ενώνεται με τη Χώρα, το λιμάνι και τις γύρω περιοχές, με άσφαλτο, ενώ το μήκος της εκτείνεται στο μισό χιλιόμετρο ανοργάνωτης αμμουδιάς.  Η παραλία, επιπλέον, είναι κατάφυτη από δέντρα, χαρακτηριστικό που προσφέρει στους επισκέπτες της άπλετη σκιά, ενώ στην αριστερή πλευρά της θα εντοπίσει κανείς τον “Κάλαμο”, τον χαρακτηριστικό ογκόλιθο του νησιού, τον δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης, μετά από αυτό του Γιβραλτάρ.

  • Κάτεργο, Φολέγανδρος

Έχοντας κατακτήσει μια θέση στις καλύτερες παραλίες της χώρας, το “Κάτεργο”, συνδυάζει εντέχνως την αγριότητα της φύσης με την αποστομωτική ομορφιά της. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού και δεσπόζοντας αγέρωχη και άσπιλη κάτω από απότομους βράχους, αποτελεί μια καλά κρυμμένη έκπληξη. Ο ευκολότερο τρόπος για να φτάσει κανείς στην περιοχή είναι η δεκάλεπτη διαδρομή με καραβάκι από το λιμάνι της Φολέγανδρου (Καραβοστάσης).

  • Γέρακας, Μήλος

Στο νότιο άκρο του νησιού και κάτω από το ηφαίστειο της Αγίας Άννας, βρίσκεται η παραλία “Γέρακας”. Η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο από θάλασσα, λόγω της πλαγιάς που έχει δημιουργήσει το ηφαίστειο, ενώ το έδαφός της συνδυάζει τη λευκή άμμο με το χαλίκι. Η εμπειρία γίνεται ακόμη πιο απολαυστική όταν κολυμπήσει κανείς στη σπηλιά που βρίσκεται εκεί και απολαύσει τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας , τα οποία αντλούν θερμοκρασία από τις θερμές πηγές του πυθμένα.

  • Παπάφραγκας, Μήλος

Αυτή τη φορά στο βόρειο τμήμα της Μήλου , μια παραλία που σίγουρα κρίνεται άξια αναφοράς, είναι αυτή με το όνομα “Παπάφραγκας”. Κάποτε υπήρξε ηφαίστειο, στοιχείο που προδίδεται από τα γκριζόλευκα βράχια που την κοσμούν. Μάλιστα, τις παλιότερες εποχές η παραλία αποτελούσε καταφύγιο πειρατών, με τους βράχους και τις σπηλιές του Παπάφραγκα να αποτελούν το ιδανικό καμουφλάζ. Τα νερά είναι βαθιά και κρυστάλλινα, ενώ επισκέπτες και λουόμενοι δεν αντιστέκονται στην περιπλάνηση των τριών σπηλιών, παρ’ όλο των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί ειδικά την περίοδο του Αυγούστου. Η πρόσβαση πραγματοποιείται μέσω του ασφαλτόδρομου, με τη στάθμευση οχημάτων να διευκολύνει ανοιχτός χώρος επάνω από την παραλία, ενώ δρομολόγια πραγματοποιούνται και από το τοπικό ΚΤΕΛ, το οποίο κάνει στάση στην περιοχή.

  • Ζόρκος, Άνδρος

Μπορεί να χρειαστεί να περάσεις χωμάτινο και κακοτράχαλο δρόμο για να φτάσεις στην ακτή της παραλίας Ζόρκος, αλλά από τη στιγμή που θα την αντικρίσεις, θα καταλάβεις πως έχεις ανταμειφθεί και με το παραπάνω. Στα βορειανατολικά του νησιού, με απέραντη αμμουδιά και τα γαλανά νερά να χάνονται στον ορίζοντα, ο “Ζόρκος”, είναι η απόλυτη επιλογή για καλοκαιρινές βουτιές. Στη μισή παραλία θα βρεις παχιά αμμουδιά και στην άλλη μισή βότσαλο. Είναι οργανωμένη, με αποτέλεσμα να καλύπτει τόσο όσους θέλουν την απολαύσουν από την ξαπλώστρα του beach bar, όσο και εκείνους που παραμένουν πιστοί στην άνεση της πετσέτας τους.

  • Καλό Αμπέλι, Σέριφος

Στη νότια ακτή της Σερίφου, βρίσκεται μια μικρή αμμώδης παραλία περιτριγυρισμένη από πετρώματα και ακούει στο όνομα “Καλό Αμπέλι”. Εκεί φτάνει κανείς μόνο με καράβι ή αν ταξιδεύεις με όχημα θα χρειαστεί να το παρκάρεις λίγο πιο πάνω και να συνεχίσεις με τα πόδια. Το μονοπάτι προς την παραλία έχει κλίση προς την Εκκλησία του Σωτήρος και έπειτα καταλήγει στην ακτή. Οι βράχοι που δεσπόζουν εκεί είναι κατάλληλοι για κολύμβηση, ενώ υπάρχουν διάφοροι κρυμμένοι κολπίσκοι, έτοιμοι για εξερεύνηση.

  • Αποκοφτό, Σίφνος

Η παραλία Αποκοφτό, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Σίφνου, δίπλα στη Μονή της Χρυσοπηγής. Κίτρινη αμμουδιά και ποικιλία βοτσάλων στολίζουν την ακτή με τα ρηχά τιρκουάζ νερά, ενώ τα δέντρα σε ρόλο ομπρέλας προσφέρουν την κατάλληλη σκιά στους επισκέπτες. Πίσω από την παραλία υπάρχουν ταβέρνες που σερβίρουν πιάτα τοπικών συνταγών, ενώ πάνω από τη Μονή Χρυσοπηγής βρίσκονται ξενοδοχεία που φιλοξενούν όσους επιλέξουν να μείνουν στην περιοχή.

  • Αλυκό, Νάξος

Το “Αλυκό”, είναι ένα φυσικό καταφύγιο στη νοτιοδυτική ακτή της Νάξου, το οποίο καταλαμβάνει μια μικρή χερσόνησο με αμμόλοφους, κέδρους και όρμους. Είναι καλυμμένο με ψιλή άμμο και μικροσκοπικά βοτσαλάκια, αποτελώντας προορισμό για όσους εκτιμούν την ηρεμία και την ησυχία, μιας και η παραλία είναι ανοργάνωτη, χωρίς ταβέρνες, ξαπλώστρες ή καφετέριες. Η περιοχή φιλοξενεί το Κερδόδασος της Νάξου, χαρακτηριστικό που προσδίδει περισσότερο στην αίγλη του, μιας και αυτό είναι σπάνιο φαινόμενο για το Σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Η πρόσβαση θεωρείται εύκολη, λόγω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου, ο οποίος μετατρέπεται σε βατό χωματόδρομο που με τη σειρά του, οδηγεί στην ακτή.

  • Πορί, Άνω Κουφονήσι

Η παραλία “Πορί”, συχνά περιγράφεται ως “επίγειος παράδεισος”, από όσους την έχουν επισκεφτεί. Και όχι άδικα! Εκεί θα κολυμπήσεις σε καταγάλανα νερά και θα περπατήσεις στην απαλή άμμο, ενώ θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου ομπρέλες και καρέκλες, μιας και η παραλία είναι ανοργάνωτη, διατηρώντας τη φυσική ομορφιά της. Πρόκειται για μια εκτενή ακτή σε σχήμα ημισέληνου, με κρυστάλλινα νερά, τα οποία ενδείκνυται για απολαυστικές βουτιές. Για να φτάσεις στο Πορί, θα χρειαστεί είτε να επιβιβαστείς σε τοπικό καραβάκι που ξεκινά από το λιμάνι της Χώρας, είτε να οδηγήσεις στον ασφαλτόδρομο, ο οποίος απέχει λίγα λεπτά από το κέντρο του νησιού, είτε, τέλος, περπατώντας για λίγη ώρα στο μονοπάτι που ξεκινά από τη Χώρα και περνάς από όλες τις ανατολικές ακτές του νησιού.

  • Καράβι, Σέριφος

Σε απόσταση μόλις 15′ με τα πόδια από το λιμάνι του νησιού (Λιβάδι), βρίσκεται το “Καράβι”. Παραλία γυμνιστών. εξαιρετικά αγαπημένη τόσο από ντόπιους, όσο και από τουρίστες. Στο “Καράβι” δεν υπάρχει ίχνος τουριστικής υποδομής, αλλά υπάρχει πληθώρα βράχων, διάσπαρτων βοτσάλων, με τη χρυσή του άμμο να αποτελεί το απόλυτο “στρώμα” ξεκούρασης, ενώ μέσα στη γαλήνη και ηρεμία της ακτής, κάπου στον ορίζοντα θα διακρίνεις το νησί της Σίφνου. Για να προσεγγίζεις την παραλία θα χρειαστεί να περπατήσεις από το Λιβάδι, να ανηφορήσεις στο χωματόδρομο και έπειτα να κατηφορίσεις προς την ακτή.

  • Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Στα βορειοδυτικά του νησιού της Κέρκυρας, βρίσκεται η Παλαιοκαστρίτσα, μια εκ των εντυπωσιακότερων παραλιών του Ιονίου Πελάγους. Μια καταπράσινη περιοχή με αρκετούς όρμους κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και αρκετές τουριστικές υποδομές, η παραλία της Παλαιοκαστρίτσας, αναμφίβολα αποτελεί έναν προορισμό πολλά υποσχόμενο. Υπάρχει πληθώρα καφέ, εστιατορίων, αλλά και υπηρεσιών θαλάσσιων σπορ, για όσους αγαπούν την αδρεναλίνη. Η παραλία , μάλιστα, είναι βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία, ενώ η πρόσβασή σε αυτή, κατά κόρων, πραγματοποιείται μέσω του οδικού δικτύου του νησιού.

  • Λαγανάς, Ζάκυνθος

Ο “Λαγανάς”, αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες οργανωμένες παραλίες ολόκληρης της Ελλάδας και πόσο μάλλον του νησιού. Η χρυσή αμμουδιά εκτείνεται σε μήκος χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Ζακύνθου, με τον οικισμό Λαγανά να βρίσκεται ακριβώς από πίσω. Στην παραλία, παρέχονται υπηρεσίες θαλάσσιων σπορ ( καταδύσεις, κανό-καγιάκ), ενώ αποτελεί και το φυσικό τοπίο των χελωνών Carreta-Carreta, οι οποίες κάνουν πάντα αισθητή την παρουσία τους στα ρηχά νερά της ακτής.

  • Αφάλες, Ιθάκη

Η παραλία “Αφάλες”, βρίσκεται στον ομώνυμο κόλπο του νησιού, στο βόρειο άκρο. Για να φτάσεις εκεί θα διασχίσεις ένα δρόμο με πυκνή βλάστηση, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι την ακτή της παραλίας. Εκεί διακρίνονται απόκρημνοι βράχοι που προσφέρουν απλόχερα τη σκιά και τη δροσιά τους στους επισκέπτες. Ωστόσο, εκεί κρύβονται και δύο μικρότερες παραλίες , το “Κουλούμι” και το “Περιβόλι”, για όσους επιζητούν την ησυχία. Οι Αφάλες έχουν από ελαφρύ έως έντονο κυματισμό λόγω του ανέμου “Μαΐστρο”, ο οποίος πνέει στο νησί και το δροσίζοντάς το τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού.

  • Κάθισμα, Λευκάδα

Η παραλία “Κάθισμα” στη Λευκάδα, συγκαταλέγεται κι αυτή στην αγαπημένες επιλογές Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Συνδυάζει την “άγρια” ομορφιά με τον κοσμοπολίτικο αέρα, προσελκύοντας λουόμενους με διαφορετικά γούστα. Η παραλία έχει μήκος πάνω από 1 χλμ., οπότε σίγουρα θα μπορέσεις να βρεις πιο ήσυχα σημεία- και μια φανταστική σπηλιά για εξερεύνηση- προς το τέλος της. Είτε ταξιδεύεις με το άλλο σου μισό, είτε με την οικογένεια ή τους φίλους σου, θα βρεις σε αυτό το μέρος κάτι που θα λατρέψεις. Στο Κάθισμα μπορείς να φτάσεις με αυτοκίνητο από οποιοδήποτε σημείο της Λευκάδας, ενώ στο τέλος του δρόμου υπάρχει και χώρος για στάθμευση.

  • Πισίνα, Σύβοτα

Προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα, με καταπράσινα καθαρά νερά και κατάφυτο τοπίο πέριξ, η παραλία “Πισίνα”, κατέχει ξεχωριστή θέση στην λίστα αυτή. Αρχικά μπορείς να πάρεις ένα οικονομικό βαρκάκι που θα σε πάει και θα σε φέρει καθώς κάνει το δρομολόγιο από τα Σύβοτα. Επίσης μπορεί να σε κάνει και ένα άλλο δρομολόγιο για να θαυμάσεις και άλλα εξωτικά νερά γύρω από το νησί αλλά και την Σπηλιά στο πίσω μέρος του νησιού του Αγίου Νικολάου. Ο δεύτερος τρόπος είναι να νοικιάσεις δικό σου βαρκάκι από τα Σύβοτα το οποίο, βέβαια, είναι λίγο πιο ακριβό σαν λύση οπότε ίσως συμφέρει καλύτερα αν είστε μεγάλη παρέα. Οι βουτιές και το κολύμπι σε αυτό το διαμάντι  της Ηπειρωτικής Ριβιέρας, θα είναι σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία.

  • Βάι, Λασίθι

Δεν θα γινόταν σε καμία περίπτωση να μη γίνει αναφορά στην εξωτική παραλία “Βάι” του Λασιθίου Κρήτης. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Κρήτης δίπλα στη θάλασσα, συγκεκριμένα στις κρητικές ακτές του Καρπάθιου πελάγους, λίγο βορειότερα από το χωριό Παλαίκαστρο και σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από τη Σητεία. Είναι ένα από τα 19 Αισθητικά Δάση της Ελλάδας στα οποία εντάχθηκε το 1973. Ο λόγος ένταξής του στην κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών είναι η ύπαρξη του ενδημικού Κρητικού φοίνικα. Ο συγκεκριμένος φοίνικας είναι γνωστός από τη Μινωική εποχή και ονομάζεται φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii).

  • Κόκκινη Άμμος, Μάταλα

Η παραλία Κόκκινη Αμμος βρίσκεται νότια από τα Μάταλα. Είναι παγκοσμίου φήμης η παραλία, δεδομένης της ιστορικής εποχής των χίπις, οι οποίοι την τιμούσαν κάθε καλοκαίρι.  Για να φτάσετε στην παραλία Κόκκινη Αμμο μπορείτε να περπατήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει μέσα από τα Μάταλα ή να έρθετε με βάρκα. Στα ψηλά βράχια που περιβάλλουν την παραλία στα βόρεια υπάρχει θαλασσινή σπηλιά που μπορείτε να εξερευνήσετε, αν δεν φοβάστε τα μαύρα νερά και την κλειστοφοβική αίσθηση. Στην παραλία Κόκκινη Αμμος στην αρχή του καλοκαιριού δεν υπάρχουν ομπρέλες και θα πρέπει να κρατάτε μαζί σας νερό. Αργότερα όμως όταν οι τουρίστες αυξάνονται κάποιος έχει στήσει μια μικρή επιχείρηση και προσφέρει ομπρέλες και αναψυκτικά σε πολύ χαμηλές τιμές. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Κόκκινη Αμμος είναι παραλία γυμνιστών, όχι αποκλειστικά όμως. Συνήθως οι γυμνιστές είναι η μειοψηφία, αλλά υπάρχουν.

  • Αλέκος, Ασπροπόταμος

Πρόκειται ομολογουμένως, για μια “παραλία” λίγο διαφορετική από τις υπόλοιπες. Αυτό που την ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων, λίγο πριν από το χωριό “Τζούρτζια” στον Ασπροπόταμο. Γνωστή και ως “Πλαζ Αλέκος”, έχει δημιουργηθεί από τα κρυστάλλινα νερά της φυσικής λίμνης ανάμεσα στο ορεινό τοπίο της Πίνδου, με τον Δήμο να έχει μεριμνήσει για την άνεση των επισκεπτών, τοποθετώντας ξύλινα τραπεζοκαθίσματα αλλά και δημιουργώντας γήπεδο beach volley. Αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή για καλοκαιρινές εξορμήσεις, υπενθυμίζοντας σε χιλιάδες επισκέπτες, τα κρυφά “θαύματα” της ηπειρωτικής Ελλάδας.

  • Άγιος Γεώργιος Μεγίστης, Καστελόριζο

Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι, μια από τις πολλές βραχονησίδες του Καστελόριζου, η οποία είναι προσβάσιμη με καραβάκι. Εκεί οι λουόμενοι απολαμβάνουν τις βουτιές τους στα ειδυλλιακά νερά του νοτιοανατολικού άκρου της Ελλάδας, μόλις μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια.  Στη πραγματικότητα δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη παραλία αλλά για μία τσιμεντένια πλατφόρμα, εξοπλισμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Από πίσω ακριβώς υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Στο σημείο υπάρχει και μία ταβέρνα από την οποία εκτός από φαγητό μπορείτε να προμηθευτείτε νερό, καφέ και αναψυκτικά.

          • Καμινάκια, Αστυπάλαια

Στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, μόλις 25 λεπτά από τη Χώρα, βρίσκεται η παραλία “Καμινάκια”. Σήμα κατατεθέν της είναι το ψιλό γκριζωπό βοτσαλάκι, αλλά και τα διάσπαρτα αρμυρίκια με την πλουσιοπάροχη σκιά τους. Δεν υπάρχουν σημαντικές τουριστικές υποδομές στα “Καμινάκια”, ωστόσο όσοι μετά το μπάνιο τους στα απολαυστικά νερά της θάλασσας αναζητήσουν φαγητό, θα βρουν μια αξιολάτρευτη ταβερνούλα για να απολαύσουν ντόπιες συνταγές. Με μια 30λεπτη διαδρομή με το αυτοκίνητο από τη Χώρα προς το χωματόδρομο που καταλήγει στην παραλία, έχεις φτάσει σε ένα μαγευτικό βραχώδες τοπίο με κρυστάλλινα νερά που σε περιμένει να το εξερευνήσεις.

ΠΗΓΗ:57 παραλίες της Ελλάδας που θυμίζουν επίγειο παράδεισο (protothema.gr)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα