80 τόνοι επικίνδυνων αμιαντούχων αποβλήτων απομακρύνθηκαν από το εργοστασίο Χίτζου

Ο απολογισμός της επιχείρησης.

Parallaxi
80-τόνοι-επικίνδυνων-αμιαντούχων-αποβλ-236320
Parallaxi

Ξεκίνησε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 και ολοκληρώθηκε μετά από 5 ημέρες η αποξήλωση και απομάκρυνση 80 τόνων επικίνδυνων αμιαντούχων υλικών από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο σωληνουργίας Χίτζου που βρίσκεται δίπλα στο σχολικό συγκρότημα Καρατάσιου.

Τα αμιαντούχα υλικά συσκευάστηκαν σε ασφαλείς μεγάλους σάκους και φορτώθηκαν σε 5 μεγάλα φορτηγά για τον τελικό προορισμό που είναι Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων της Γερμανίας.

Στην αρχική μελέτη και χρηματοδότηση εκτιμήθηκαν τα αμιαντούχα υλικά σε περίπου 80 τόνους, που τελικά σύμφωνα με τα ζυγολόγια είναι περίπου 120 τόνοι, γιατί υπάρχει πρόσμιξη με άλλα υλικά και δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός τους.

Οι 40 τόνοι αμιαντούχων υλικών θα παραμείνουν συσκευασμένοι μέσα στο πρώην εργοστάσιο Χίτζου μέχρι να γίνει τροποποίηση της σύμβασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, φορέα υλοποίησης του έργου, για να χρηματοδοτηθεί η απομάκρυνσή τους από το Πράσινο Ταμείο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες αέρα για τη μέτρηση ινών αμιάντου από εξειδικευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» – Πλίνιος Ανεξάρτητοι Σύμβουλοι Περιβάλλοντος, ενώ μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων έγιναν στο χώρο εργασιών και κυρίως στο προαύλιο των σχολείων, από τον Δρ. Χημικό Μηχανικό Δημήτρη Κουτσονικόλα, Επιστημονικό Συνεργάτη του Δήμου Παύλου Μελά. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που ήταν πολύ χαμηλές δεν προέκυψε κάτι ανησυχητικό. εργασίες υλοποίησε η Polyeco Α.Ε., αδειοδοτημένη και πιστοποιημένη κάθετη μονάδα διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων και καθημερινά στο χώρο εργασιών παραβρίσκονταν οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Δημήτριος Αθάνατος, Ιωσήφ Αράπογλου, και ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Περιβάλλοντος Σάκης Λαζαρίδης. Πλέον γίνονται συμπληρωματικές εργασίες καθαρισμού και ασφάλειας του χώρου και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα