Α. Τσίπρας: Η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Parallaxi
α-τσίπρας-η-σημερινή-γενική-γραμματεί-349354
Parallaxi

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο Υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οπως είπε, επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας τοποθετείται Διοικητής, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας.

Η επιλογή του επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της (στο πλευρό του Διοικητή) συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κλπ).

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίσης επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης. Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Αναλυτικά η αναβάθμιση μηχανισμού πολιτικής προστασίας:

Μιλώντας για τη «ριζική αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας» έτσι ώστε «ποτέ πια να μη ζήσουμε όσα ζήσαμε τον τελευταίο καιρό και ποτέ πια να μην υπάρξει το κρίσιμο και βασανιστικό ερώτημα αν κάναμε όσα έπρεπε και όσα μπορούσαμε να κάνουμε» έκανε λόγο για νέο, αποτελεσματικό, με γρήγορα αντανακλαστικά, μηχανισμό. Όπως είπε, η τραγωδία στο Μάτι έδειξε ότι το σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της χώρας έκλεισε τον κύκλο του και απαιτείται ριζική αναδιαμόρφωση στα πρότυπα των πλέον προηγμένων και έμπειρων στον τομέα αυτόν χωρών.

Συγκεκριμένα, η νέα αναβαθμισμένη δομή που δημιουργείται έχει δύο κεντρικά χαρακτηριστικά: α) Να αποτελεί ένα ενιαίο φορέα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών -με λειτουργική, επιχειρησιακή και επιστημονική αναβάθμιση σε σχέση με την υφιστάμενη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και, β) Να υιοθετεί προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα και στην ελληνική κλίμακα, τα πιο σύγχρονα και παραγωγικά στοιχεία των μοντέλων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο ενιαίος φορέας για τη διαχείριση των εκτάκτων αναγκών ενοποιεί στο πλαίσιο της λειτουργίας του όλους τους διαθέσιμους εθνικούς επιστημονικούς, επιχειρησιακούς, διοικητικούς και ανθρώπινους πόρους, διασυνδέει τα επιστημονικά μοντέλα προβλέψεων και ανάλυσης κινδύνων, με την πολιτική απόφαση και τη χρήση των κατάλληλων επιχειρησιακών μέσων και έχει την απόλυτη ευθύνη του επιχειρησιακού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σε όλες τις διαφορετικές φάσεις.

Ειδικότερα, προχωρούν ταχύτατα οι εξής παρεμβάσεις:

– Η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία η οποία θα υπόκειται ιεραρχικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.

– Επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας θα τοποθετηθεί διοικητής, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας.

– Η επιλογή του επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.

– Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της (στο πλευρό του διοικητή) συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων κ.λπ.).

-Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίσης επίπεδο στο πλευρό του διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης. Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

– Βασική καινοτομία του νέου σχεδιασμού είναι η συντεταγμένη αξιοποίηση των δυνατοτήτων, των μέσων, του προσωπικού και της εμπειρίας που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, σύμφωνα και με την εμπειρία της Ισπανίας που ακολούθησε παρόμοια προσέγγιση. Η νέα Υπηρεσία θα ενσωματώσει συντεταγμένα στην πολιτική προστασία τον παράγοντα του «εθελοντισμού», ως οργανωμένης όμως επιχειρησιακής δύναμης, που υπακούει σε κανόνες και συγκεκριμένη λειτουργική βοήθεια. Η διαδικασία αυτή απαιτεί οργανωμένο σύστημα πιστοποίησης εθελοντικών οργανώσεων και εθελοντικών δομών, διαρκή εκπαίδευση, προγράμματα επικοινωνίας κ.ο.κ.

-Προχωρά άμεσα η Κατάρτιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΣΔΕΑ), προκειμένου αυτό να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα.

– Επίσης, με στοχευμένες παρεμβάσεις ενδυναμώνεται ο θεσμός του Διοικητή Συμβάντος, ώστε να έχει τη θεσμική κάλυψη και όλες τις διοικητικές δυνατότητες για να συντονίζει αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικές φυσικές καταστροφές, το υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο επεξεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για την εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδοτικής κάλυψης του προγράμματος επιχειρησιακής, τεχνολογικής, υλικοτεχνικής και στελεχιακής αναβάθμισης με πόρους από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με πόρους που έχουν ήδη δεσμευτεί και θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ.

Σύσταση επιτροπής υπό τον καθηγητή Γ. Γκ. Γκόλνταμερ

Μιλώντας για τις ενέργειες που θα γίνουν, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μνημόνιο για την εκτίμηση του μεγέθους και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, που ζήτησε από τους κ.κ. Ζερεφό και Λέκκα και στην προχθεσινή επικοινωνία του με τον Γερμανό καθηγητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, «έναν διεθνούς εμβέλειας και κύρους ειδικό στις πυρκαγιές», από τον οποίο ζήτησε να συγκροτήσει μια επιτροπή υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών, «ενός οργανισμού που λειτουργεί ως Εξειδικευμένο Κέντρο, υπό τις προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης για τις Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές Φυσικές Καταστροφές του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, η επιτροπή αυτή, θα έχει στόχο να διερευνήσει άμεσα τις υποκείμενες αιτίες της πρόσφατης τραγωδίας και να εκπονήσει μια έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον. Ο καθηγητής, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δέχθηκε, επί της αρχής, την πρόταση και σύντομα θα ανακοινωθούν οι σχετικές λεπτομέρειες.

Αναφερόμενος στον λόγο που επέλεξε τον συγκεκριμένο επιστήμονα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν ήθελε να υπάρξει και η παραμικρή υπόνοια για οποιαδήποτε πολιτική εξάρτηση ή μη ουδετερότητα της επιτροπής. Ο κ. Γκόλνταμερ θα επιλέξει Έλληνες επιστήμονες που θα συμβάλουν στη διερεύνηση των αιτιών της καταστροφής, ενώ ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε προσωπικά για την υποστήριξη που θα παρέχεται στην επιτροπή από το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία απευθυνόμενος για μία ακόμα φορά στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, που «με ηρωισμό, με αλτρουισμό, με αποφασιστικότητα δίνουν την μάχη για την προστασία του πολίτη.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα