Αγγίζουν τα προ κρίσης επίπεδα οι τιμές των ακινήτων – Ανεβαίνουν σταθερά την τελευταία 7ετία
Οι παράγοντες της ανόδου
Οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα το 2024 άγγιξαν ξανά τα επίπεδα που είχαν πριν από την κρίση χρέους, έπειτα από επτά διαδοχικά χρόνια ανόδου. Σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank, οι τρέχουσες τιμές υπολείπονται πλέον μόλις κατά 1,3% από το ιστορικό υψηλό του 2008, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.
Επιβράδυνση ρυθμού αύξησης
Αν και η άνοδος των τιμών συνεχίστηκε και το 2024, ο ρυθμός αύξησης ήταν πιο ήπιος σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η μέση ετήσια αύξηση των τιμών διαμορφώθηκε στο 8,7%, παρουσιάζοντας επιβράδυνση από το 13,9% που είχε καταγραφεί το 2023.
Η πορεία αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δραματική πτώση της περιόδου 2009-2017, όταν η ελληνική κρίση χρέους οδήγησε σε μείωση των τιμών των διαμερισμάτων κατά 42%. Τότε, η ύφεση και οι περιορισμένες δυνατότητες δανεισμού περιόρισαν τη ζήτηση, ωθώντας την αγορά σε πρωτοφανή συρρίκνωση. Ωστόσο, από το 2018 και μετά, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έδωσε νέα ώθηση στον κλάδο, με τις τιμές να αυξάνονται σωρευτικά κατά 70,1% και την αγορά να πλησιάζει ξανά στα προ κρίσης επίπεδα.
Παράγοντες ανόδου
Η συνεχιζόμενη άνοδος αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες, πέρα από τη μειωμένη προσφορά ακινήτων. Συγκεκριμένα, η ζήτηση για διαμερίσματα παραμένει ισχυρή λόγω:
- Της ανάπτυξης του τουριστικού τομέα και της αύξησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου «Airbnb», που έχουν ανεβάσει την αξία των ακινήτων σε δημοφιλείς περιοχές.
- Της γενικής οικονομικής ανάκαμψης, που έχει ενισχύσει τη ρευστότητα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών.
- Του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, ειδικά μέσω του προγράμματος «Golden Visa». Ενδεικτικά, οι ξένες επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων ανήλθαν στα 2,3 δισ. ευρώ το 2023, έναντι 1,8 δισ. το 2022.
Αύξηση επενδύσεων σε κατοικίες
Ένας ακόμη δείκτης της αναγέννησης της αγοράς ακινήτων είναι η αύξηση των επενδύσεων παγίων σε κατοικίες. Κατά την περίοδο της κρίσης, οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο κατέρρευσαν, όμως από το 2018 και μετά, η ανάκαμψη ήταν σταθερή. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι επενδύσεις παγίων σε κατοικίες αυξήθηκαν από 1,1 δισ. ευρώ το 2017 (0,6% του ΑΕΠ) σε 5,6 δισ. ευρώ το 2024 (2,3% του ΑΕΠ), δείχνοντας τη θεαματική αλλαγή στο τοπίο.
Παρά τη βελτίωση, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με την Ευρωζώνη, όπου οι επενδύσεις κατοικιών φτάνουν το 5,8% του ΑΕΠ. Ωστόσο, πριν από την κρίση, η χώρα κατείχε πολύ υψηλότερο ποσοστό, αγγίζοντας το 11% του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά υποδηλώνει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο ανόδου.
Συμπερασματικά, η ελληνική αγορά ακινήτων έχει επιστρέψει δυναμικά, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2008. Η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων συνεχίζεται, αν και με πιο ήπιους ρυθμούς, ενώ η ζήτηση παραμένει ισχυρή. Ωστόσο, η μελλοντική πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί από την ευρύτερη οικονομική σταθερότητα, τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και τις πολιτικές αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το επόμενο κεφάλαιο της ανάκαμψης.
Πηγή: imerisia.gr / Θανάσης Παπαδής