Άγιος Μάμας: Η πιο ξακουστή εμποροπανήγυρη της Χαλκιδικής πλησιάζει

«Δίψα» σε διοργανωτές, εκθέτες, επισκέπτες με ελπίδες για αριθμούς που θα φτάσουν του 2019 - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αλλά και εναλλακτικές προτάσεις εάν βρεθείς εκεί

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
άγιος-μάμας-η-πιο-ξακουστή-εμποροπανή-354045
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Το πανηγύρι – ορόσημο του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική μετράει αντίστροφα για να υποδεχτεί και φέτος χιλιάδες επισκέπτες που ανυπομονούν να κάνουν τις βόλτες τους ανάμεσα στους πάγκους, τα ψώνια τους, να φάνε τα σουβλάκια τους και να γλεντήσουν με τη ψυχή τους με το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, αλλά και τα μικρά γλέντια που στήνονται στις δεκάδες καντίνες που υπάρχουν στο χώρο.

Οι… πύλες θα ανοίξουν την Τρίτη 29 Αυγούστου με την αυλαία να πέφτει τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου.

Οι προετοιμασίες όλο αυτό το διάστημα είναι πυρετώδεις προκειμένου όλα να είναι έτοιμα.

Ε.ΠΟ.Κ.Α.Μ και δήμος Ν. Προποντίδας ολοκληρώνουν τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση του χώρου.

Στόχος των διοργανωτών είναι φέτος να καλυφθούν και οι 580 διαθέσιμες θέσεις των εκθετών, καθώς στο περσινό πανηγύρι περίπου στις 75 θέσεις παρέμειναν κενές.

Ακόμα βέβαια και αν μείνουν κάποια ελάχιστα κενά, ο αριθμός αναμένεται να προσεγγίσει αυτούς στη προ πανδημίας εποχής, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και από πλευράς νέων εκθετών.

Το ενεργειακό παραμένει ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για διοργανωτές και εκθέτες, γι’ αυτό το λόγο και ελαφρώς… τσιμπημένο κατά 10-15% είναι το κόστος των φετινών συμμετοχών.

Οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη αύξηση για να καταφέρουν με τη σειρά τους να ανταπεξέλθουν στις τιμές του ρεύματος.

Οι παραπάνω αυξήσεις «αγγίζουν» κυρίως τις θέσεις που προορίζονται για τους επαγγελματίες της εστίασης, αλλά και εκείνες που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της εμποροπανήγυρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια βραδιά στον Άγιο Μάμα

Η… δίψα πάντως από πλευράς εκθετών είναι μεγάλη και γι’ αυτό το λόγο δε φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις φετινές τιμές. Άλλωστε, οι διοργανωτές έχουν φροντίσει να υπάρξει μείωση τιμών για τους πάγκους που θα στηθούν στα… ενδότερα του χώρου που θα φιλοξενήσει και φέτος το μεγάλο πανηγύρι.

Το ενδιαφέρον των εκθετών, σε συνδυασμό με την παράδοση των επισκεπτών να πηγαίνουν στον Άγιο Μάμα με πρόθεση να ξοδέψουν χρήματα, είναι κάτι που κάνει τους διοργανωτές να ευελπιστούν σε άνοδο του τζίρου σε σχέση με την περασμένη χρονιά που ακόμα τα πράγματα ήταν «ρευστά» λόγω covid.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι προ πανδημίας ο τζίρος ανά έτος μπορεί να ξεπερνούσε τα 310.000 ευρώ, αλλά πέρσι το καλοκαίρι ήταν μειωμένος κατά 20.000 ευρώ.

Τα κέρδη φυσικά είναι πολλαπλά για όλη τη γύρω περιοχή και το στοίχημα για την φετινή πορεία του πανηγυριού είναι μεγάλο.

Ήδη αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ενοικιαζόμενα δωμάτια βλέπουν να υπάρχει ζήτηση για τη συγκεκριμένη περίοδο, από επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού συνδυάζοντας την παρουσία τους στη Χαλκιδική με την επίσκεψη στο πανηγύρι του Αγίου Μάμα.

Και φυσικά τα… πάνω τους παίρνουν την εβδομάδα εκείνη και τα μίνι μάρκετ, καφέ και εστιατόρια της γύρω περιοχής.

Όσον αφορά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, την Τρίτη 29/8 θα γίνει η έναρξη της εμποροπανήγυρης.

Την Παρασκευή στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η περιφορά της ιεράς εικόνας του Αγίου Μάμαντος, αλλά και ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο χώρο της εμποροπανήγυρης.

Στις 21:00 θα ακολουθήσει ένα μεγάλο μουσικοχορευτικό γλέντι. Σε αυτό θα συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Μάμαντος με την Παιδική Χορευτική Ομάδα με χορούς από τη Χαλκιδική και τη Μακεδονία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Τρίγλιας με χορούς από τη Μακεδονία και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Μάμαντος με το τμήμα παραστάσεων με χορούς από χωριά των Μεταξάδων του Νομού Έβρου.

Την βραδιά θα «ντύσουν» καλλιτέχνες με τις φωνές τους, καθώς και βιολιά, τα κλαρίνα, την γκάιντα, το λαούτο και τα κρουστά.

Το πρωί του Σαββάτου στις 08:00 είναι προγραμματισμένη η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στις 11:00 θα γίνει καλωσόρισμα των επισκεπτών – προσκυνητών στην αίθουσα της Ε.ΠΟ.Κ.Α.Μ.

Η βραδιά θα κλείσει με την συναυλία από την λαϊκή ορχήστρα των αδελφών Τσικούρη που θα ξεκινήσει στις 21:00.

Το βράδυ της Κυριακής στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί μία συναυλία – αφιέρωμα σε μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες μέσα από τις πενιές του μοναδικού Μανώλη Καραντίνη.

Η αυλαία θα πέσει το βράδυ της Δευτέρας στις 21:00 με το παραδοσιακό γλέντι από το μουσικό σχήμα Σαλονικιώτικο Τακίμι.

Σύντομο Ιστορικό

Η παλαιότερη γνωστή οργανωμένη εγκατάσταση ανθρώπων στην περιοχή του Αγίου Μάμαντος, βρισκόταν στην ομώνυμη “Τούμπα” και υπήρχε ήδη γύρω στο 5000 π.Χ. Για την ύπαρξη του χωριού όμως και μάλιστα με το ίδιο όνομα οι παλαιότερες γνωστές μαρτυρίες, προερχόμενες από αγιορείτικα έχω γραφα είναι του 1047 μ.Χ.

Έκτοτε υπάρχει μία συνέχεια πληροφοριών που καλύπτει όλο το χρονικό φάσμα της ιστορίας του χωριού. Η κτηματική περιφέρειά του μέχρι και τον 14ο αιώνα, ανήκε κυρίως στην αγιορείτικη Μονή Βατοπεδίου, υπήρχαν όμως και άλλες ιδιοκτησίες μοναστηριαικές και αρχοντικές, παράλληλα με το μικροϊδιοκτησίες των Αγιομαμιτών. Το 1929 είχε οικοδομηθεί ήδη ο μετοχικός πύργος του Βατοπεδίου (στο σημερινό ΕΘΙΑΓΕ) και το 1357, με την μέριμνα της ίδιας της Μονής, οικοδομήθηκε ένα μικρό κάστρο κάπου κοντά στο χωριό, στο “Στυλιάριον”. Γύρω στο 1423 ο Άγιος Μάμας υποτάχθηκε στους Οθωμανούς και στα μέσα του 15ου αιώνα το χωριό ανήκε σε ένα Οθωμανό άρχοντα.

Κατά τον 17ο αιώνα ο Άγιος Μάμας φαίνεται ότι ήταν η έδρα της Αρχιεπισκοπής Κασσανδρείας. Το 1821 οι Αγιομαμίτες έλαβαν ενεργό μέρος στην επανάσταση και το χωριό πυρπολήθηκε από τους Τούρκους. Με την επανοικοδόμηση του χωριού μετά το 1823 φαίνεται να σχετίζεται και η έναρξη της μεγάλης Εμποροζωοπανήγυρης κατά την εορτή του Αγίου Μάμαντος για την οποία όμως η πρώτη γνωστή ιστορική μαρτυρία είναι από το 1870.

Η απαλλοτρίωση του μεγάλου βατοπεδινού μετοχίου και του μεγαλύτερου τσιφλικιού του Μιχαήλ Μπέη, κατά την δεκαετία του 1930 και η αναμόρφωση της Εμποροπανήγυρης συνέβαλαν ουσιαστικώς στην οικονομική και πολιτιστική αναβάθμιση του χωριού, με αποτέλεσμα ο Άγιος Μάμας να αποτελεί ένα από τα αξιόλογα χωριά της Χαλκιδικής, του οποίου μάλιστα η οικονομία στηρίζεται στη γεωργία και στον τουρισμό.

Εναλλακτικές προτάσεις για εσένα που θα επισκεφτείς το πανηγύρι

Ανακάλυψε το Βυζαντινό Μετόχι Φλογητών

Η πρώτη σαφής αναφορά στο παλαιό μετόχι Νέων Φλογητών της αγιορείτικης μονής Αγίου Παντελεήμονος ανάγεται στο 1311. Ωστόσο, τα υφιστάμενα κτήρια – το Παλαιό, το Κεντρικό και το Μεμονωμένο – χρονολογούνται από το 1853 έως το 1909. Σταθμό στη νεότερη ιστορία του συγκροτήματος αποτέλεσε η δεκαετία του 1920, όταν εγκαταστάθηκε νοσοκομείο του Αμερικάνικου Ερυθρού Σταυρού, με το Κεντρικό Κτήριο να λειτουργεί ως η βασική κτηριακή μονάδα του. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το συγκρότημα μετατράπηκε σε έδρα των κατοχικών δυνάμεων, ενώ το 1960, μετά από καταστροφική πυρκαγιά, εγκαταλείφθηκε. Το 1999 το συγκρότημα περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Σήμερα, το μνημειακό σύνολο, καταλαμβάνοντας έκταση 27 περίπου στρεμμάτων, συνίσταται σε ένα συγκρότημα δύο κτηρίων του αρχικού πυρήνα (Κεντρικό και Παλαιό Κτήριο), ένα περιφερειακό (Μεμονωμένο Κτήριο), καθώς και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις. Το Ανοιχτό Κέντρο Συντήρησης Αρχαιοτήτων λειτουργεί ήδη στο Μεμονωμένο Κτήριο. Στον χώρο έχουν διαμορφωθεί τρία ανοιχτά εργαστήρια συντήρησης που καλύπτουν τρεις βασικές κατηγορίες αντικειμένων: το βιβλίο (χειρόγραφο ή έντυπο), την κεραμική και την εικόνα. Έτσι, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ζωντανά τη διαδικασία συντήρησης αρχαιοτήτων από προσωπικό της Εφορείας. Συγχρόνως, σε μεγάλες αναρτημένες οθόνες παρουσιάζεται η λεπτομέρεια των εργασιών, είτε σε πραγματικό χρόνο, είτε βιντεοσκοπημένα.

ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: από 1/4 έως 31/10 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 08:30 – 15:30, Σάββατο – Κυριακή κλειστό ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Ελεύθερη είσοδος

Επισκέψου το Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών & Εργαλείων Ν. Μουδανιών

Το Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών & Εργαλείων στα Ν.Μουδανιά εγκαινιάστηκε στην περιοχή το 2002, σε ένα ολοκαίνουργιο κτίριο που κατασκευάστηκε ειδικά για αυτό τον σκοπό, έπειτα από πρωτοβουλία του Ναυτικού Ομίλου και του Δήμου Ν. Μουδανιών. Εκτός από τις μόνιμες συλλογές που διαθέτει και τις εκθέσεις ναυτιλιακών εργαλείων, αντικειμένων, εργαλείων και πρακτικών ψαρέματος, ο επισκέπτης αξίζει να δει τη μοναδική συλλογή με τα 4.000 όστρακα και κοχύλια, με τους φανούς και τις πυξίδες, καθώς επίσης και να περπατήσει στην αίθουσα βυθού παρατηρώντας τις προβολές της, τα σπάνια σκάφανδρα και τις στολές δυτών. Ανάμεσα σε όλα αυτά, το μουσείο περιλαμβάνει εντός του έναν σπάνιο μηχανισμό κομπρεσέρ χορήγησης του αέρα στις πρώτες στολές των δυτών στις αρχές του 20ου αιώνα, ο οποίος μεταφέρθηκε από τις «χαμένες πατρίδες». Εκθεσιακό κομμάτι και ο Μπουγιαντές, παραδοσιακό σκαρί που φιλοξενείται στην έκτασή του. Το μουσείο επίσης παρουσιάζει και μία ακόμα μόνιμη συλλογή με τίτλο «Τα γλυπτά της φύσης» του ιδιώτη κ. Κουτσού Κωνσταντίνου. Επίσης, υπάρχουν άγκυρες εσωτερικά και εξωτερικά του μουσείου, αλλά και ένας φάρος στην είσοδό του.

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 16:00

Η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ

Κολύμπα σε βραβευμένες γαλάζιες θάλασσες

Πρωτιά και το φετινό καλοκαίρι για τις παραλίες της Χαλκιδικής με 94 γαλάζιες σημαίες.

Στο Δήμο Νέας Προποντίδας θα βρεις:

  • Βεργιά
  • Γεωπονικά-Μυκονιάτικα
  • Διονυσίου
  • Ελαιώνας/Ikos Oceania
  • Μουριές
  • Νέα Ηράκλεια
  • Νέα Ηράκλεια-Σαχάρα
  • Νέα Καλλικράτεια
  • Νέα Μουδανιά
  • Νέα Πλάγια
  • Νέα Ποτίδαια Προποντίδας
  • Νέα Ποτίδαια/Portes Beach
  • Νέα Ποτίδαια-Ανατολικά Διώρυγας Τορωναίου
  • Πορταριά
  • Πόρτες / Portes Lithos
  • Ρόα/Pomegranate wellness spa & Potidea palace
  • Σωζόπολη Κέντρο
  • Σωζόπολη/Ναυτίλος
  • Τρίγλια
  • Φλογητά

Πανσέληνος 31ης Αυγούστου 2023: Στο Φως του Φεγγαριού στη Χαλκιδική

Φέτος, οι ημέρες του πανηγυριού συμπίπτουν και με την αυγουστιάτικη πανσέληνο την τελευταία νύχτα του καλοκαιριού.

Εάν λοιπόν βρεθείς εκείνες τις ημέρες στη Χαλκιδική μπορείς να επισκεφτείς τα εξής σημεία:

Αρχαία Άκανθος (Ιερισσός): Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός, με ελεύθερη είσοδο, χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης, από 20.00 έως 24.00

Αρχαία Στάγειρα (Ολυμπιάδα): Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης από 20:00 έως 24:00

Ιερό Άμμωνος Διός στην Καλλιθέα: Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης από 20:00 έως 24:00

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα