Αγορά εργασίας: Έρχονται οι συμβάσεις με την ώρα
Τι είναι η νέα «μόδα» των call workers
Η τεχνολογία και οι αλγόριθμοι, αντί να εγκατασταθεί στις επιχειρήσεις, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα των προϊόντων, προωθείται σε βάρος του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων…
Μέσα στον Μάιο το υπουργείο Εργασίας θα φέρει σχέδιο νόμου με το οποίο το εβδομαδιαίο και ημερήσιο ωράριο εργασίας θα διαμορφώνεται καθημερινά, σε πραγματικό χρόνο, ανάλογα με τις παραγγελίες, την πελατεία ή τις διαθέσεις του προσωπάρχη/αφεντικού.
Θα πείτε και τώρα, όταν υπάρχει μια παραγγελία σε εξέλιξη, όταν ο οικοδόμος ρίχνει μπετό δεν εγκαταλείπει τη δουλειά, δεν αφήνει το τσιμέντο να πήξει στην μπετονιέρα για να σηκωθεί να φύγει…
Σωστά, αλλά τώρα λαμβάνει και προσαύξηση, κάποια υπερωρία να συμπληρώσει το πενιχρό ημερομίσθιο.
Μεταβλητό ωράριο
Με τη νέα ρύθμιση θα ξεκινάει το πρωί ο εργαζόμενος να πάει στη δουλειά, αλλά δεν ξέρει αν θα δουλέψει 8 ή 10 ώρες. Τι ώρα θα επιστρεψει… Θα εξαρτηθεί στη διάρκεια της ημέρας.
Και εάν καθίσει δύο ώρες παραπάνω, δεν θα λάβει καμία προσαύξηση γιατί την επόμενη ημέρα, την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα θα καθίσει λιγότερες ώρες στη δουλειά…
Η νέα ρύθμιση αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ημερήσια βάση. Ο εργαζόμενος δεν θα ξέρει πόσες ώρες θα εργαστεί καθημερινά και, φυσικά, δεν θα έχει ελεύθερο χρόνο, δεν θα μπορεί να ορίσει μια ώρα το απόγευμα ή το βράδυ να ασκήσει ένα χόμπι ή να διασκεδάσει, ακόμη χειρότερα δεν θα μπορεί να πάρει τα παιδιά του από το σχολείο ή να τα πάει στο φροντιστήριο ή κάποια αθλητική δραστηριότητα…
Η νέα μόδα των… call workers αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις συμβάσεις εν αναμονή ανέργων.
Περιμένοντας τηλέφωνο…
Πρόκειται για ρύθμιση που θεσμοθετήθηκε εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, αλλά δεν μπορούσε να υλοποιηθεί αφού το σύστημα «Εργάνη» απαιτούσε την δήλωση του μισθωτού (ώρες απασχόλησης, τομέα κ.λπ.) από την προηγούμενη της ανάληψης εργασίας..
Τώρα που η Τεχνητή… Νοημοσύνη έχει προχωρήσει και εξασφαλίστηκαν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους, το σύστημα επεκτείνεται σε «Εργάνη 2» και θα μπορεί να υποστηρίξει δήλωση του εργοδότη περί απασχόλησης (ώρες, ειδικότητα κ.α.) ακόμη και 10 λεπτά πριν αναλάβει εργασία. Κατά συνέπεια, δεν κινδυνεύει η επιχείρηση με πρόστιμα περί αδήλωτης εργασίας.
Οι εν λόγω άνεργοι ναι μεν δεν θα δουλεύουν αλλά, θα έχουν υπογράψει σύμβαση με κάποιον εργοδότη και θα είναι υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν/παρουσιαστούν στο χώρο που θα τους υποδειχτεί μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο.
Ακόμη χειρότερα, αυτή την… μεσολάβηση, να καλεί δηλαδή τους ανέργους σε περιστασιακές/έκτακτες εργασίες, θα μπορεί να την κάνει και ενδιάμεσος εργοδότης. Ο οποίος, ακολούθως, θα ενοικιάζει τους προσληφθέντες για λίγες ώρες ή 1-2 ημέρες στον φυσικό εργοδότη όπου θα εκτελεί (και) την εργασία…
Όλα αυτά θα γίνονται με τους νέους αλγόριθμους που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του τεχνικού εκσυγχρονισμού και της καταστροφής του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων. Ελεύθερος χρόνος που διαλύεται τόσο από τις καθημερινές μετακινήσεις όσο και από το κόστος που απαιτεί η δημιουργική απασχόληση τις (όποιες) ελεύθερες ώρες.
Συμβάσεις σε αναμονή
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ημερήσια βάση καθώς και η εφαρμογή του σχεδίου για «συμβάσεις σε αναμονή» (σ.σ. και αμοιβή μόνο για τις ημέρες και ώρες εργασίας) είναι δύο ακόμη ευελιξίες που εισάγει η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τις υπερωρίες και να συμπιέσει το εργατικό κόστος. Καθώς έχει επιλέξει την φθηνή εργασία σαν συγκριτικό/παραγωγικό πλεονέκτημα, αντί για τις τεχνολογικές επενδύσεις, τα επώνυμα προϊόντα και την έρευνα.
Να σημειωθεί ότι με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσει το εργατικό δίκαιο έχει διαλυθεί και, πλέον, προβλέπεται:
- Μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική με ατομική σύμβαση.
- Διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε μηνιαία βάση με ατομική σύμβαση.
- Εργασία κατά την 6η ημέρα (Σάββατο) με διευθυντικό δικαίωμα και προσαύξηση 40% στο ωρομίσθιο.
- Η κατάργηση της 48ωρης συνεχόμενης ανάπαυσης
- Κατάργηση της αποζημίωσης απόλυσης για δοκιμαστική περίοδο 6 μηνών.
- Καμία υποχρέωση επαναπρόσληψης ακόμη και εάν η απόλυση κριθεί παράνομη.
- Κατάργηση της πρόσθετης ασφάλισης στις υπερωρίες ή την εργασία σε Κυριακές και αργίες, κάτι που μειώνει τον συντάξιμο μισθό του εργαζομένου.
Πηγή: ieidiseis.gr / Χρ. Μέγας