Ελλάδα

Ακατάλληλο για κάθε χρήση το νερό στο Βόλο

Το «καμπανάκι» της υφυπουργού Υγείας, η αντίθετη άποψη του δημάρχου και οι μαρτυρίες των κατοίκων

Parallaxi
ακατάλληλο-για-κάθε-χρήση-το-νερό-στο-β-1052997
Parallaxi

H κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, υφυπουργός υγείας τόνισε χθες βράδυ πως το νερό στον Βόλο δεν είναι πόσιμο, δεν κάνει για μαγείρεμα, ούτε καν για να κάνουν οι πολίτες μπάνιο, θέση που έχει υποστηρίξει και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, αλλά ο δήμαρχος της πόλης διαφωνεί και καλεί τους πολίτες να το καταναλώνουν για χρήσεις , αλλά να μην το πίνουν.

“Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι σε όλες τις πληγείσες περιοχές διενεργούνται έλεγχοι από το αρμόδιο Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε σχέση με την ποιότητα του νερού και οι κατά τόπους αρχές ανακοινώνουν πότε είναι ασφαλές να έχουν οι πολίτες πρόσβαση και να δώσουν σε κυκλοφορία το δίκτυο υδροδότησης. ‘Αρα, μέχρι να έχουν οι πολίτες επίσημη ενημέρωση από τις τοπικές αρχές ότι το νερό της περιοχής είναι ασφαλές, θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό” τόνισε η υφυπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι είναι εξίσου σημαντικό οι πολίτες να αποφεύγουν την επαφή με τα μολυσμένα ύδατα, τις λάσπες, να μην αφήνουν τα κατοικίδιά τους να παίζουν μέσα στις λάσπες ή να πίνουν νερό από αυτό. Όλα αυτά τα στάσιμα ύδατα έχουν φερτά υλικά, νεκρά ζώα και είναι μολυσμένα. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να απομονωθούν τα ζωντανά κατοικίδια ζώα εκτροφής από τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν νεκρά ζώα.

Οι πολίτες που εντοπίζουν νεκρά ζώα που έχουν παρασυρθεί από τις πλημμύρες σε διάφορες περιοχές είναι σημαντικό να ειδοποιούν την Περιφέρεια, τους δήμους, τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να γίνεται άμεσα η συλλογή των ζώων και να προχωρήσουν στις διαδικασίες καύσης και ταφής. Έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις σε αυτό τον τομέα, ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη. Ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει από σήμερα τα χαράματα εντατική επιχείρηση συλλογής των νεκρών ζώων, τόσο αυτών που βρίσκονται σε κτηνοτροφικές μονάδες όσο και αυτών που βρίσκονται διάσπαρτα στις διάφορες περιοχές. Εξίσου σημαντικό είναι όταν οι πολίτες επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους για να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης, να έχουν κατά νου ότι ενδεχομένως νεκρά ζώα, όπως τρωκτικά, ερπετά ή και κατοικίδια, τα οποία δυστυχώς παρασύρθηκαν από την πλημμύρα και είναι νεκρά, μπορεί να βρίσκονται μέσα στα σπίτια τους μαζί με άλλα φερτά υλικά.

Επομένως, χρειάζεται να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό, αδιάβροχα ρούχα, γαλότσες, να μην έρχονται σε επαφή με λάσπες και ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε κάποιες περιοχές υπάρχει ηλεκτροδότηση. Μπορεί όμως μέσα στα σπίτια να υπάρχουν γυμνά καλώδια και πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Επισήμανε επίσης ότι το Κέντρο Αναφοράς, το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει ήδη εγκαταστήσει σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης προκειμένου να εντοπίσει κρούσματα όπως γαστρεντερίτιδας ή άλλων μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας των στάσιμων υδάτων και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τις πλημμύρες.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, είπε. “Είναι όμως σημαντικό οι πολίτες να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό, ασφαλή, τρόφιμα σφραγισμένα, να προσέχουν ιδιαίτερα τα τρόφιμα και το νερό, να μην έχουν έρθει σε επαφή με λάσπες, αν οι συσκευασίες είναι τσακισμένες ή μερικώς κατεστραμμένες, να απορρίπτουν τα τρόφιμα και το νερό αυτό και να μην τα χρησιμοποιούν σε σχέση με τα κουνούπια.

Έχουμε ήδη εγκαταστήσει σημεία δειγματοληψιών για να ξέρουμε ακριβώς το είδος που υπάρχει στις πληγείσες περιοχές. Παρακολουθούμε την κατάσταση, έχουμε ήδη λάβει μέτρα και αν χρειαστεί θα ληφθούν επιπλέον μέτρα”.

Πρόσθεσε επίσης ότι οποιαδήποτε είδους ιατρική βοήθεια παρέχεται ήδη από τις κατά τόπους ιατρικές υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας, τα νοσοκομεία, ενώ κινητοποιούνται και οι κινητές ομάδες του ΕΟΠΥΥ για να παρέχουν επιπλέον βοήθεια στους πληγέντες όπου υπάρχει ανάγκη. Καλύπτονται ήδη οι ανάγκες σε φάρμακα, σε κατά τόπους παροχή υπηρεσιών υγείας, σε ηλικιωμένους, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα δερματικά εξανθήματα, γαστρεντερίτιδα κλπ.

Τόνισε ότι εάν οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές παρατηρήσουν εξανθήματα, πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, διάρροια, θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στις ιατρικές υπηρεσίες της περιοχής τους, οι οποίες κατ’ αναλογία αντίστοιχα ενημερώνουν το Κέντρο Δημόσιας Υγείας και γίνεται διερεύνηση της αιτιολογίας των ασθενειών, προκειμένου να γνωρίζουμε αν κάτι οφείλεται σε κάποιο ιογενή αίτιο ούτως ώστε να ληφθούν και σε ευρύτερη κλίμακα τα μέτρα που χρειάζεται.

Γεμάτο λάσπες…

Στο μεταξύ, κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν ότι εδώ και μια εβδομάδα παραμένουν χωρίς νερό. Και όταν έρχεται αυτό στις βρύσες αραιά και που, είναι γεμάτο λάσπες.

Μάλιστα, δε γνωρίζουν πόσο χρόνο θα πάρει προκειμένου να αποκατασταθεί το όλο πρόβλημα, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για διάστημα 3 – 6 μηνών.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι δεν έχουν καμία σοβαρή ενημέρωση από το Δήμο ή την Περιφέρεια και φυσικά υπάρχει μεγάλος φόβος για την δημόσια υγεία και ιδιαίτερα για ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και παιδιά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα